Skocz do zawartości

OFFTOPIC - rozmowy na każdy temat


Recommended Posts

10 lat temu stałem kilka godzin w kolejce po bilety na przedpremierowy pokaz Zemsty Sithów i był to dzień, który bardzo miło wspominam - poznałem kilka świetnych osób. To, co inni ludzie robią z własnym czasem to ich prywatna sprawa i ocenianie tego według własnych kryteriów jest po prostu śmieszne. 

Link to post
Share on other sites

 

 

Doughnut znaczy pączek.
 

 

to dwa różne dania/desery/wypieki/whatever

to, że się tak tłumaczy w sumie rozumiem, bo praktycznie nie ma już pączków, to co nazywamy pączkami to donaty/doughnut'y/whatever

 

 

 

W Polsce donatem ludzie nazywają pączka z dziurką.

 

bo tradycyjnie robi się je (donaty) "z dziurką", ale różnica nie polega na formie (bo pełne donaty wyglądające jak nasze pączki też są i były) tylko treści, pączek i donat mają inne ciasto i inny sposób przyrządzania, pączków nie uświadczysz w masowej produkcji, to wszystko (choć pewnie znajdą się wyjątki) co mamy w cukierniach to donaty

  • Popieram 2
Link to post
Share on other sites

przede wszystkim ciasto na pączki jest jajeczne, powiedziałbym nawet mocno jajeczne, to od ilości żółtek powinno być żółte podczas, gdy ciasto na donaty nie zawiera w ogóle jajek - nie trzeba chyba tłumaczyć, że konsystencja też będzie całkiem inna

druga rzecz pączki piecze się na smalcu wieprzowym, a donaty na fryturze lub innym oleju

  • Popieram 2
Link to post
Share on other sites

Srali muchy będzie wiosna. Tradycyjny, ciężki pączek ma w przepisie więcej jajek- minimum 3 całe jaja i 6 żółtek na kilo mąki (tak je smażyła moja prababcia). Jak się kogoś takim strzeli w pysk to można zabić. Teraz robi się pączki lżejsze i zazwyczaj daję sam 3 jajka i wychodzą wasze "donaty" (śmierdzi korposlangiem). Nawet jak wpiszesz w google przepis na "donaty" i przekonasz google że zupełnie nie masz na myśli donatana to w większości przepisów są 2-3 jajka. Nigdzie nie jest wyryte w kamieniu że do 3 jajek mówimy o donacie a powyżej o pączku. 

  • Popieram 1
Link to post
Share on other sites

Dorabianie filozofii do czegoś bardzo prostego. Wszystko zależy jak ciężkiego pączka chcesz zrobić. To jak z biszkoptem, robi się 4, 6 czy 8 jajeczne. Im więcej jajek dasz tym cięższy. Jak dasz do niego 4 jajka to nie robi się z niego magicznie "spondż kejk".

 

Chyba nikogo nie dziwi że masówki robi się tanio z małej ilości jajek. Jak jestem w Piotrkowie to czasem podchodzę do ulubionej piekarni którą prowadził kiedyś mój dziadek i tam nadal robią nieoszukane pączki i ciasta z kremem na prawdziwym maśle a nie z tytki i margaryny.

  • Popieram 1
Link to post
Share on other sites

 

 

Nigdzie nie jest wyryte w kamieniu że do 3 jajek mówimy o donacie a powyżej o pączku.

 

to już sam wymyśliłeś

w kuchni metod robienia tego samego jest tyle ile robiących, żadne odkrycie

fakty są takie, że ciasto na, jak to nazwałeś, na "tradycyjny pączek" zawiera jajka, a ciasto na "tradycyjny donat" nie zawiera - wszystko pomiędzy to znaczy ile czego to już inwencja twórcza cukiernika

 

 

 

Dorabianie filozofii do czegoś bardzo prostego.
 

 

jak na to spojrzeć w ten sposób to w sumie takie same te "kwadraciki" no jeden trochę inaczej lukrowany od drugiego...

 

http://kartikcomputers.com/pdimg/corei3.jpg http://www.techpowerup.com/cpudb/images/cpus/675.jpg

  • Popieram 1
Link to post
Share on other sites

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...