Skocz do zawartości

OFFTOPIC - rozmowy na każdy temat

Recommended Posts

Czyli zamiast sądów powinniśmy wprowadzić lotne brygady złożone z zabijaków, którzy wprowadzaliby "sprawiedliwość" ?

Wszelkiej maści instytucje kontrolne, w rodzaju Sanepidu, PiH, Inspekcji Pracy itd również są zbędne. W końcu przeciętny zjadacz chleba wie lepiej, że świnia, którą ubił we własnej komórce była zdrowa i jacyś wymądrzający się goście w białych fartuchach nie będą mu wmawiać bzdur o podstawach higieny...

Czyli zamiast sądów powinniśmy wprowadzić lotne brygady złożone z zabijaków, którzy wprowadzaliby "sprawiedliwość" ?

Ty to powiedziałeś, nie ja.

Reszta to kompletna zmiana tematu i wnioski wyciągnięte z przysłowiowej pupy.

Edytowane przez Gwynbleidd

Zmiana tematu ? Jeśli uważasz, że należy zlikwidować sądownictwo, a cywilizację sprowadzić do poziomu jaskiniowców, to instytucje kontrolne nie mają racji bytu. Jakiekolwiek. Jeśli mietek z Sanepidu czy innego PiH'u wykrywa nieprawidłowości to składa wniosek do organów ścigania, a później sprawa ląduje w sądzie. Nie ma sądów - instytucje te tracą rację bytu. No chyba, że gromady osiłków mają również dyscyplinować każdy inny obszar ludzkiej działalności. Takie "państwo" byłoby gorsze od jakiegokolwiek znanego totalitaryzmu.

Nie mówiąc już o tym, że idea pozostałaby ta sama - osoba kontrolująca nadal istnieje, tylko że nikt nie kontroluje osoby kontrolującej, nie obowiązują jej żadne zasady ani reguły.
Zamiast osoby wykwalifikowanej do sprawowania pieczy nad daną sprawą, robiłby to kompletny osioł... o ile aktualny system ma swoje wady, tak ten zaproponowany przez gwynbleida nie ma żadnych zalet.

Niektórzy to nie powinni mieć prawa głosu... ale to tylko moja skromna opinia.

Jeśli uważasz, że należy zlikwidować sądownictwo

Nie umiesz czytać?

Ty to powiedziałeś, nie ja.

Nigdy nie powiem, że należy zlikwidować sądów, ale widzę, że ty słowo urzędnik zaprzągnąłeś pod każdego możliwego urzędnika, nawet, jak kontekst był o nadwadze u dzieci.

Edytowane przez Gwynbleidd

Nowaj, uciekłeś od tematu troszkę. Umówmy się, że winę za to, że dziecko jest otyłe ponosi rodzic( o ile to nie jest spowodowane chorobą).

Jednak najważniejsze w państwie jest prawo, zabicie dziecka to jest złamanie prawa, i powinno być srogo ukarane. Mylisz się w tym co piszesz, albo nie pojmujesz pewnych spraw.

Przepraszam bardzo, ale państwo nie powinno regulować wagi dziecka, może zrobią metrykę ile kilogramów ma dziecko ważyć przy jakim wzroście i jak się nie mieści to jest dziecko odebrane rodzicom? W sumie ostatnio głośno o sprawie gdzie chcą dziecko zabrać bo jest za grube.

Niektórzy to nie powinni mieć prawa głosu... ale to tylko moja skromna opinia.

Popieram.

W końcu przeciętny zjadacz chleba wie lepiej, że świnia, którą ubił we własnej komórce była zdrowa i jacyś wymądrzający się goście w białych fartuchach nie będą mu wmawiać bzdur o podstawach higieny...

Jeżeli nie ma zamiaru tego nigdzie sprzedawać a przeznaczyć do samodzielnej konsumpcji to ok ale jeżeli chce potem sprzedać te mięso to jakaś kontrola powinna być

Nowaj, proponuję przestać uważać, że normalny człowiek jest kompletnym idiotą, a urzędnik, to istota wyższa, która potrafi robić rzeczy, o których normalny człowiek może co najwyżej pomarzyć.

o co ci chodzi?

Od tego jest sąsiad, albo rodzina, aby takiego rodzica doprowadziła do porządku.

Nie.od tego jest opieka społeczna żeby reagować na takie sytuacje i EWENTUALNIE pozbawić praw rodzicielskich w procesie sądowym osobę która się znęca nad dziećmi(nawet jeżeli oznacza to odebranie praw obu rodzicom)

Edytowane przez Tarrok

A jak taki grubas przeżyłby w świecie gdyby nie protekcjonalizm państwowy?
Właśnie za opiekę społeczeństwa od urodzenia, powinien być dla tegoż przydatnym wsparciem, a nie ciężarem.

Nie dość, że taka osoba jest niezdolna do pracy fizycznej to jeszcze ma zwiększone ryzyko zachorowań na gro przypadłości, które mogą odbić się na kosztach leczenia... które opłaca państwo.

Więc państwo interweniuje w sprawie zarówno swojej jak i jego. I nie wmówisz/cie mi, że każdy ma prawo wyboru, ludzie są z natury różni, czy jakiś inny pseudo-wyzwoleńczy bałach, bo gdyby gatunek ludzki opierał się na archetypie opasłego leniwca albo kretynów którzy na to zezwalają, to już dawno wpierniczyło by nas coś z zębami.

A jak taki

Jaki, doprecyzuj, bo nie wiadomo, od czego zacząłeś (dopiero jak to wyjaśnisz, to będzie ewentualna polemika z resztą).

o co ci chodzi?

O to, że ktoś uważa, że urzędnik powinien się zajmować otyłością u np. mojego dziecka, a nie ja, albo ono same. To jest chore.

Czy wg takich takich, którzy tak uważają, człowiek to świnia, która ma pójść do pracy, wrócić, popić, zagryźć i ewentualnie włączyć TV, a własnym dzieckiem to już państwo musi się zajmować? Przestańcie mieć ludzi za jakichś skończonych idiotów (a w każdym razie nie wyręczajcie ich z ich obowiązków - za ich pieniądze) i dajcie im żyć.

że ludzie (śmiało 80% społeczeństwa) to są skończeni idioci

Powiedz coś, czego nie wiem.

No ale co z tego? To znaczy, że mam się debilami opiekować, albo np. zabronić debilowi się powiesić, czy skoczyć z dachu? Z dachu może tak, bo jeszcze zaplami chodnik....

Ktoś wprowadził Cie w błędne przekonanie jakobym chciał dyskutować z Tobą...

http://files.gamebanana.com/img/ico/sprays/kissme_5.jpg

Mówimy o osobie dorosłej, jeżeli ktoś jest otyły, to albo musi się opamiętać i zweryfikować dlaczego jest otyły i co powinien zmienić. Może się z dietetykiem skonsultować, poddać się leczeniu. Jeżeli nie ma woli tego zmienić to albo niech sobie szuka pracy w której ze swoją tuszą może pracować albo niech zostanie z tym problemem.