MichalWeida 0 Napisano 27 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2015 (edytowane) Dzień dobry Forumowicze. Zwracam się do Was z prośbą o pomoc w sprawie problemów z procesorem i5-4690k. Otóż sprawa wygląda tak, że posiadam ten procseor na płycie głównej ASrock z97 PRO 4 i chłodzeniu SilentiumPC Fortis 2. Temperatury na początku przekraczały 80 stopni bez podkręcenia, więc oddałem komputer na serwis. Z tego co mi powiedzieli, to zaktualizowali BIOS i przesmarowali procek ponownie i temperatury teraz max wynosiły 66 stopni. Problem jednak w tym, że i5-4690k posiada Turbo Boost, więc przy obciążeniu IntelBurnTest lub OCCT powinienem mieć taktowanie na 3,9GHz, a mi wybija 3,67Ghz. Z początku sądziłem, że wynika to z faktu obciążenia wszystkich rdzeni, a z tego co wiem wszystkie się nie obciążają na raz na 3,9Ghz. Postanowiłem obciążyć 1 rdzeń i dalej było to samo (czasami skakało do 3,7Ghz). Nie rozumiem z czego to wynika, ale tak sobie pomyślałem, czy może mi nie przetaktowali w jakiś sposób procesora? Chciałbym wstawić zdjęcia z BIOS z zakładki OC i bardzo bym prosił, żeby ktoś rzucił okiem i powiedział, czy wszystko gra http://iv.pl/images/...78903415434.jpghttp://iv.pl/images/...08756927854.jpg I jeszcze screen z obciążenia 1 rdzenia w IntelBurnTest http://iv.pl/images/...13165383047.png Z góry dziękuję za pomoc Edytowane 27 Sierpnia 2015 przez MichalWeida Cytuj Link to post Share on other sites
michal07901 32 Napisano 27 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2015 (edytowane) Przywróć ustawienia fabryczne. Jeżeli zadziała to znaczy ze ch** zrobili w tym serwisie i ci tylko obniżyli taktowania. Zapuść OCCT i zobacz wtedy jakie masz taktowania. Edytowane 27 Sierpnia 2015 przez michal07901 Cytuj Link to post Share on other sites
damianek1 10 Napisano 27 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2015 up jakbys nie wiedziął wiedział to dla 4 rdzeni to jest taktowanie 3.7 choć i potrafi spaść do 3.5 Cytuj Link to post Share on other sites
PLSBX 319 Napisano 27 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2015 (edytowane) Mimo wszystko ustawienia fabryczne są najlepsze.PS na screenie z HWMonitorem wygląda na to że wszystko jest dobrze. 3.7GHz - 3 rdzenie i 3.8GHz testowany rdzeń. Edytowane 27 Sierpnia 2015 przez pl_sbx Cytuj Link to post Share on other sites
MichalWeida 0 Napisano 28 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2015 (edytowane) https://www.youtube.com/watch?v=VcjAEg_iL5s&feature=youtu.be <---- nagrałem jak się zachowuje mój procesor podczas obciążania najpierw OCCT wszystkich rdzeni, następnie w intelburntest 1 i 2 rdzeni. Mógłby ktoś zobaczyć, czy procesor zachowuje się normalnie? Oczywiście jest niekręcony. http://wgrajo.pl/?v=2015082715.jpg http://wgrajo.pl/?v=201508owo.jpg http://iv.pl/images/65808658478903415434.jpg http://iv.pl/images/20499652008756927854.jpg Jeszcze wrzucam zakładki z BIOS (bo zastanawiam się, czy mi nie przetaktowali jakoś procesora w tym serwisie, ale nie wiem jak sprawdzić. Edytowane 28 Sierpnia 2015 przez MichalWeida Cytuj Link to post Share on other sites
r1023 873 Napisano 28 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2015 na hw monitor wyglada jakby procek cały czas grzał na 4 rdzenie. Cytuj Link to post Share on other sites
MichalWeida 0 Napisano 28 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2015 Czyli walnięty procek jest? Cytuj Link to post Share on other sites
r1023 873 Napisano 28 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2015 (edytowane) nie, zresetuj bios i zobacz jak będzie. Możesz spróbować Multi core enhancement dac na auto lub enable. Edytowane 28 Sierpnia 2015 przez r1023 1 Cytuj Link to post Share on other sites
MichalWeida 0 Napisano 28 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2015 Resetowałem Dawałem bodajże "UEFI default" czy coś takiego, potem "save changes" i resetowałem komputer Cytuj Link to post Share on other sites
Dreacreator 14 Napisano 28 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2015 (edytowane) Według mnie wszystko jest ok. Przy Turbo Boost, kiedy idzie obciążenie na jeden rdzeń to nie jest tak, że jeden i ten sam jest na max obciążony - rdzenie dynamicznie przerzucają na siebie to obciążenie. Spójrz na rubrykę Max Value - każdy z twoich rdzeni osiągnął w pewnym momencie te 3.9GHz. Nawet na tym filmiku co nagrałeś widać, że HWMonitor rejestruje przerzucanie się obciążeniem z rdzenia na rdzeń. Moim zdaniem nie masz się czym martwić Mogę się oczywiście mylić, w takim razie proszę mnie poprawić Edytowane 28 Sierpnia 2015 przez Dreacreator 2 Cytuj Link to post Share on other sites
MichalWeida 0 Napisano 28 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2015 (edytowane) A w jaki sposób mogę sprawdzić, czy coś nie zostało przetaktowane ogólnie? Bo tam dałem screeny z BIOSu i gdzie mogę to sprawdzić? I jeszcze kwestia wysokich temp. do 67 stopni. Pasta była zmieniana, cooler Fortis 2, BIOS aktualizowany... Więc nie rozumiem, co jest przyczyną. Edytowane 28 Sierpnia 2015 przez MichalWeida Cytuj Link to post Share on other sites
Dreacreator 14 Napisano 28 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2015 (edytowane) A w jaki sposób mogę sprawdzić, czy coś nie zostało przetaktowane ogólnie? Bo tam dałem screeny z BIOSu i gdzie mogę to sprawdzić? Po resecie biosu i tak wszystkie wartości wracają do wartości domyślnych. Skoro wykonałeś reset biosu, nie masz się czym przejmować. Bios resetuje się zworką CMOS, poprzez wyjęcie baterii lub tak jak Ty to zrobiłeś, z poziomu samego biosu. EDIT: I jeszcze kwestia wysokich temp. do 67 stopni. Pasta była zmieniana, cooler Fortis 2, BIOS aktualizowany... Więc nie rozumiem, co jest przyczyną. Temperatury są ok. Haswelle (nie wiem czy wszystkie) są z reguły ciepłe, bo Intel przyoszczędził i dał kiepskiej jakości pastę pod IHSem. Poza tym w normalnym użytkowaniu procek takich temperatur osiągał nie będzie - tutaj jest to stałe obciążenie na poziome ~100%, te programy po prostu katują tego procka jak tylko mogą. Podczas gier, nawet tych wymagających, tego nie uświadczysz. Poza tym na tym filmiku co dałeś widać, że temperatury raczej oscylują w granicach 60 stopni. Włącz HWMonitor, wybierz View->Clear Min/Max, zapuść wymagającą grę i zobaczysz, jakie rzeczywiste temperatury osiąga twój procek podczas grania. Ewentualnie zamiast gry zapuść jeszcze raz OCCT, tym razem na dłużej, i monitoruj temperatury. Ale moim zdaniem temperatury dla tego procesora są w normie. A obudowa chłodzona? Gdzie masz wentylatory i z jaką prędkością pracują? Edytowane 28 Sierpnia 2015 przez Dreacreator 2 Cytuj Link to post Share on other sites
MichalWeida 0 Napisano 28 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2015 Tzn mam cooler Fortis 2 z pastą 8,5W, wentylatory 2 wpychające na przodzie, 2 wyciągające na górze, 1 wyciągający z tyłu i jeden na radiatorze. Z jaką prędkością pracują, to nie wiem. Przed chwilą włączyłem w BIOS najwyższą wartość dla wszyskich rdzeni, więc każdy pracuje non stop 3,9 GHz, włączyłem intelburntest, obciążyłem 4 rdzenie i temp. poszły z miejsca do 75 stopni i wyłączyłem test. Cytuj Link to post Share on other sites
pawelook 6 Napisano 28 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2015 Mam tego proca i fortisa- nigdy nie przekroczyl 54*. W spoczynku 30*. Jak miałem phenoma 955 , który daje 30w więcej też było max 55*. Jeszcze spradze ale w coretemp pokazuje mi w turbo 3,9ghz na wszystkich rdzeniach Cytuj Link to post Share on other sites
MichalWeida 0 Napisano 28 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2015 To gdzie leży problem? Bo ja już siły nie mam... Cytuj Link to post Share on other sites
Dreacreator 14 Napisano 28 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2015 (edytowane) Mam tego proca i fortisa- nigdy nie przekroczyl 54 Ale w takich programach jak OCCT? Przed chwilą włączyłem w BIOS najwyższą wartość dla wszyskich rdzeni, więc każdy pracuje non stop 3,9 GHz, włączyłem intelburntest, obciążyłem 4 rdzenie i temp. poszły z miejsca do 75 stopni i wyłączyłem test. Zobacz jakie masz temperatury na ustawieniach domyślnych po 20 minutach testu OCCT. A jak chcesz naprawdę mocno obciążyć procka, to daj w OCCT Linpack + włącz zestaw instrukcji AVX. Edytowane 28 Sierpnia 2015 przez Dreacreator Cytuj Link to post Share on other sites
MichalWeida 0 Napisano 28 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2015 Miałem max 66 stopni. Cytuj Link to post Share on other sites
Dreacreator 14 Napisano 28 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2015 (edytowane) Jeśli to był test OCCT Linpack + AVX to jest ok. Jeśli zwykły OCCT, to też nie jest tragicznie, choć pewnie mogłoby być mniej. Sporo też zależy od konkretnej sztuki procesora, jeden może grzać się bardziej, drugi mniej. Zawsze możesz jeszcze raz nałożyć pastę, jeśli masz jakieś wątpliwości. A jakie masz temperatury w idle? Edytowane 28 Sierpnia 2015 przez Dreacreator Cytuj Link to post Share on other sites
MichalWeida 0 Napisano 28 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2015 W iddle jakoś 35-40 stopni Cytuj Link to post Share on other sites
Dreacreator 14 Napisano 28 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2015 W iddle jakoś 35-40 stopni Jeśli to na domyślnych ustawieniach, to troszkę dużo moim zdaniem. Znaczy teoretycznie w normie, ale mogłoby być mniej, szczególnie że masz Fortisa a nie boxa. Może niech ktoś jeszcze się wypowie. Zawsze zostaje ponowne nałożenie pasty - może w serwisie coś spartaczyli. Ale skoro na początku miałeś ponad 80 stopni, a po ponownym przesmarowaniu procka przez serwis masz 66 stopni w OCCT, to sugerowałoby, że zrobili to należycie. Może taka sztuka ci się trafiła. Dla odważnych pozostaje jeszcze zdjęcie IHSa i nałożenie tam własnej pasty, ale to już jest troszkę bardziej "hardkorowe". Cytuj Link to post Share on other sites
MichalWeida 0 Napisano 28 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2015 (edytowane) Ewentualnie oddam tam gdzie kupowałem i powiem, że temperatury za wysokie i mają robić tak, dopóki przy 100% obciążenia nie będzie 55 stopni max. A może to być wina płyty główniej? Edytowane 28 Sierpnia 2015 przez MichalWeida Cytuj Link to post Share on other sites
GergG 134 Napisano 28 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2015 Niespełna 70 'C w stress to żadna tragedia.... choć u mnie przy 4,2 mam jakoś max ok.70 'C , ale z tego co pamiętam Fortis 2 jest słabszy niż 1 wydanie .... Cytuj Link to post Share on other sites
damianek1 10 Napisano 28 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2015 Fortis 2 jest lepszy niz 1 i to jest zauwazalna róznica Cytuj Link to post Share on other sites
MichalWeida 0 Napisano 28 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2015 Może kwestia chłodzenia? Bo w serwisie powiedzieli, że do tej płyty to chłodzenie niezbyt, bo sprawia wrażenie, jakby się wyginało, czyli nie stykało dokładnie z procesorem. Cytuj Link to post Share on other sites
pawelook 6 Napisano 28 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2015 Ale w takich programach jak OCCT? Zobacz jakie masz temperatury na ustawieniach domyślnych po 20 minutach testu OCCT. A jak chcesz naprawdę mocno obciążyć procka, to daj w OCCT Linpack + włącz zestaw instrukcji AVX. 54* w grach przy 3.9ghz na 4rdzeniach Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts