Skocz do zawartości

Komputer do grania za 3000 + PLN

Idź do rozwiązania Problem ogarnięty przez k0zik,

Recommended Posts

Witam :)

Coby był jakiś porządek, zakładam swój temat ( tutaj podziękowania moderatorowi za brak bana :) )

Ponieważ aktualne generacje konsol mocno rozczarowują poszukuję kompa za 3000 + PLN.

Ponieważ swoją więdzę o rynku PC zakończyłem w czasach PSX zwracam się do was o pomoc.

Poczytałem trochę internetu ale mam więcej znaków zapytania niż odpowiedzi, po prostu bez was sobie nie poradzę.

Jak wspomniałem, poszukuję kompa za około 3000 PLN. Jeśli będzie warto to jestem w stanie dorzucić jeszcze około 500 PLN.

Ale tylko wtedy, jeśli przyprost mocy będzie znacznie większy niż te 500 PLN.

W dawnych czasach bywało że 32 MB ramu kosztowało 100 PLN a 64 MB - 140 PLN, żal było nie dołożyć.

Monitor - mam, 22 cale iiyama full HD.

Brak jakiejkolwiek stacjonarki w domu.

Przeznaczenie - granie / granie z uwzględnieniem tych wirtualnych googli które do nas zmierzają.

Wymagania dodatkowe :

- dużo różnego rodzaju wejść USB / SD / HDMI / DBI i inne,

- możliwość konkretnej rozbudowy za dwa / trzy lata.

- latwy transport do TV :)

- windows 7

- cichy,

- sensowny pobór prądu

- Procek Intela i grafika Nvidia ( ponoć lepsze jak AMD i Radeon ? )

- WIFI na pokładzie ( chociaż pewnie podciągne kabel ).

Uwagi : Dysk nie musi być ogromny, nie mam mani chomikowania, myślę że 500 GB w zupełności wytarczy

Na tą chwilę znalazłem coś takiego, ale nie wiem czy to spełnia moje oczekiwania

Procesor: Intel Core i5-4460 3.2GHz
Płyta Główna: Asusintel H81
Pamięć: DDR3  8GB 1600MHz CL11
Dysk Twardy: Seagate 1TB 64MB cache SATA
Karta graficzna: Gigabyte GeForce GTX 970 OC 4GB DDR5 256bit
Karta sieciowa: 10/100/1000 Mbit/s
Karta dźwiękowa: 5.1
Napęd: Nagrywarka DVD-+R/RW LG SATA
Zasilacz: Antec VP-PC 500W
Obudowa: Spire USB3.0

Będę bardzo wdzięczn za pomoc.

Pozdrawiam

Dawid

Zapomniałem jeszcze o jednym... Ten zestaw ma być wyraźnie mocniejszy niż Xbox One czy PS4 ( co chyba nie powinno być trudne ? ) ... Tak jak wspomniałem, grafika na aktualnych konsolach rozczarowała...

Edytowane przez k0zik

możliwość konkretnej rozbudowy za dwa / trzy lata.

Zasilacz z lepszym okablowaniem VS 450W od Corsair

cichy

GPU na jakiś model z normalnym chlodzeniem od MSI / Palit. Palit posiada dodatkowo chłodzenie półpasywne. Obudowa na Zalman Z3 z trzema wentylami i regulatorem obrotów

sensowny pobór prądu

Tutaj będzie znacznie mniej niż 300W podczas obciążenia. Jest dobrze.

WIFI na pokładzie ( chociaż pewnie podciągne kabel )

Pod mATX wrzuć sobie coś pod USB na tylny panel.  

http://www.eurogamer.pl/articles/2015-03-14-drugie-spojrzenia-na-nvidia-ge-force-gtx-970

nie przejmuj sie tym co ludzi gadaja w komentarzach o gtx 970.

owszem Nvidia oszukala w specyfikacji - fakt.

czy ma to realny wplyw na rozgrywke - nie. 

tam gdzie przycina 970, tak samo bedzie przycinal 980.

a ze na necie znajdziesz filmki jak przycina, rownie dobrze mozesz znalezc jak na titan X przycina.

• Popieram 1
  • Rozwiązanie

No i komputer zakupiony, chociaż budżet został zwiększony do 3800 PLN. Pewnie dałoby się ciut taniej, ale brałem w lokalnym sklepie, żeby mieć blisko do serwisu w razie jakiś kłopotów.

Działa pięknie, to jest właśnie to, czego chciałem :)

Na pierwszy rzut ograłem Shadow of Mordor i Ryse oczywiście w ultra detalach. Obie gry ograłem na Xbox One i muszę powiedzieć, że grafika na moim kompie bije na głowę to, co oferuje Xbox One.

Świetnie sprawdza się pad od Xbox One, obie gry automatycznie przełączają się po między padem - klawiaturą, nawet turtoriale w grach odnoszą się do pada :)

Oto co ostatecznie trafiło do mojego kompa :

Procesor: Intel Core i5-4460 3.2GHz
Płyta Główna: ASRock B85 PRO 4 --> dużo większy potencjał do rozbudowy w przyszłości.
Pamięć: DDR3  8GB 1600MHz CL11
Dysk Twardy: Seagate 1TB 64MB cache SATA
Karta graficzna: MSI GeForce GTX 970 OC 4GB DDR5 256bit --> chłodzenie pasywne i aktywne.
Karta sieciowa: 10/100/1000 Mbit/s
Karta dźwiękowa: 7.1
Napęd: Nagrywarka DVD-+R/RW LG SATA
Zasilacz: Modecom 650 W
Obudowa: Zalman Z3

Dziękuję za pomoc :)

Zastanawiam się teraz czy nie sprzedać Xboxa ale chyba zostawię dla Forzy + kilka innych exów.

Ale multiplatformy - tylko PC ! :)

Ten zasilacz, to taki rodzynek tego zestawu. Jak to wersja ? 

Czemu rodzynek ?

Modecom Volcano 650 W.

Każdy sklep twierdził że 500 W to za mało, tym bardziej, że kiedyś trzeba będzie wrzucić lepsze CPU i GPU.

No i zasilacz jest naprawdę cichy.

W ogóle całość jest cicha nawet jak gram w coś naprawdę wymagającego.

W ogóle to sklepy twierdza że korsarze ciche nie są a i z awaryjnością też nienajlepiej ale jak jest naprawdę, nie wiem :)

Dość mocno przepłacony zestaw no ale to już wina lokalnego sklepu.

W cenie 3800 jest też klawiatura logitecha 60 PLN + głośniki 2 +1 creativa 120 PLN + kabel DVI 30 PLN +  opłata za złożenie kompa 70 PLN.

Pewnie i tak wciąż dałoby się taniej, ale to była pnajtańsza opcja na lokalnym rynku :)

W jednym sklepie za MSI GTX970 chcieli 1800 PLN :)

Edytowane przez k0zik

Piszecie tak minimalistycznie, że nie wiem jak niektóre wasze posty odbierać.

Czy negatywnie, czy pozytywnie.

Przecież MSI GeForce GTX 970 OC to karta polecana przez wieeeele osób. Ta wersja od MSI wydaje się najczęściej kupowaną.

Wszystko hula na ultra i w dodatku jest naprawdę cicho, więc nie rozumiem czemu to słaby wybór, czy raczej, co można było tutaj kupić lepiej.

Za kartę dałem 1600 PLN i miałem świadomość, że tutaj przepłacam najbardziej ale te historie o 3,5 GB + 0,5 GB RAM na karcie i piszczące cewki sprawiły, że tez chciałem kupić lokalnie.

Pewnie te historie są conajmniej przesadzone, ale tutaj dmucham na zimne :)

Modecom Volcano - powiedziałem sprzedawcy, że ma być cicho no i jest cicho :)

Do tego sprawność 85% potwierdzona wieloma testami na różnych portalach.

Na necie Volcano 650 mają dobre opinie więc wydaje mi się, że wybór ( chociaż sugerowany przez sklep ) raczej nie taki zły.

Na morelach kosztuje 304 PLN, ja dałem 20 zeta więcej.

Edytowane przez k0zik