Sodium 176 Napisano 26 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2015 Zastanawiam się nad zakupem GTX970 w X-kom za 1499zł. Mam pytanie czy ktoś z użytkowników ma ten model i może coś powiedzieć o głośności w idle i pod obciążeniem, potencjale OC, temperaturach itd. Cytuj Link to post Share on other sites
gukeskl 12 Napisano 26 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2015 Ja bym poczekał na fury nano, bo to już jutro osobiście posiadam 970 ale od msi i nie mam żadnych zastrzeżeń Cytuj Link to post Share on other sites
Sodium 176 Napisano 26 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2015 Jeden wentylator, dźwięk startującego odrzutowca, wysoka temperatura i do tego cena z kosmosu. AMD ostatnio zawodzi i to będzie kolejny zawód. 3 Cytuj Link to post Share on other sites
rockywood 17 Napisano 26 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2015 (edytowane) Ja mam super sprzęt i mogę polecić. Prawie w całości pokryta metalem z obu stron, przez co trochę waży ale dobrze się trzyma na 2 śróbkach i nie wygina się bo ma backplate. Wiatraki też metaloe (w sensie pewnie to jest aluminium - nie wiem na 100% ). Ogólnie wygląda jak transformers albo komputerowe Porsche . Po podpięciu i włączeniu świecą się 2 białe diody przy wtyczkach zasilania. Co prawda nie podkręcałem jej bo jakoś nadal nie widzę potrzeby i pewnie jeszcze długo takiej nie będzie . Większość gier śmiga w FullHD na najwyższych ustawieniach z fps 60+ (mam monitor 60 hz ). Co do "hałasu" to nie ma żadnego - nic nie piszczy ani nie wyje przy obciążeniu. Tak na prawdę to karta na 100% mocy chodziła tylko w 3dmarkach jak robiłem testy po zakupie - wtedy lekki szum było słychać ale przy zamkniętej budzie nie zwraca się na to uwagi. Od tamtej pory żadna gra tyle mocy nie wymagała więc... Temperatury przed chwilą sprawdziłem w fur-marku: IDE to 28-30 stopni i zero słyszalności, po 2 minutach w stresie 58 stopni i nadal nic nie słychać... po 5 minutach jest "stabilne" 70 (71 zbijane co chwilę do 70-69 stopni) a szum ledwo wyczuwalny choć można już go odróżnić od szumu z wiatraków obudowy . A obudowa Zalman Z3 + 3 fabryczne wiatraki z obudowy (jeden dokupiony) sterowane niezależnie przez płytę. Mam nadzieję że coś pomogłem Edytowane 26 Sierpnia 2015 przez rockywood 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Sodium 176 Napisano 26 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2015 Pewnie kolego, że pomogłeś. Dzięki wielkie za wyczerpujące info. Cytuj Link to post Share on other sites
walker 3324 Napisano 26 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2015 (edytowane) Wygląda normalnie i z tym "wiatrakiem z aluminium" to kiepski żart. Kartę jak najbardziej da się zmusić do skwierczenia przy dużej mocy i fps (potwierdzone na niejednej sztuce), choć naturalnie nie są to warunki typowego użytkowania. "Brak hałasu" to kompletnie nietrafione określenie - Swoje 1000rpm w idle robi i pomijając zachwyty i gloryfikację (z wydania tony pieniędzy) można ją określić jako bardzo cichą - domyślne krzywe PWM z reguły nie wyskakują ponad 12xxRPM (przy 7x stopni). Temperatury nie powinny być problemem - to średni układ chłodzony ogromnym radiatorem. Limity firmware są ubogie jak na 10 fazową konstrukcję z 980strix - napięcie rdzenia kończy się w okolicy 1,212V, maksymalny limit mocy również jest niski. Pozwoli to mimo wszystko na taktowania rzędu 1500-1550/7600-8000 (czyli tyle ile się z reguły oczekuje po 970). Pobór mocy w idle jest stosunkowo wysoki, bo kontroler wymusza działanie całej sekcji zasilania. Edytowane 26 Sierpnia 2015 przez walker15130 3 Cytuj Link to post Share on other sites
Sleeper82 16 Napisano 26 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2015 @up bardzo ciekawa charakterystyka, a jaka jest Twoim zdaniem lepsza alternatywa dla tego Asusa? Cytuj Link to post Share on other sites
Sodium 176 Napisano 26 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2015 @walker15130 Wiem że, wszyscy polecają najdroższe konstrukcje typu Gigabyte G1 i Msi 100ME, ale dla mnie ich ceny są przesadzone. Głównie chodzi mi o stosunek ceny do jakości. W grę wchodziłby jeszcze Gigabyte Windforce za 1460zł, ale podobno jest bardzo głośny. Co do opisu tego Asusa to wskazujesz głównie na mimo wszystko ograniczone możliwości OC. Czy w rzeczywistości są jakieś większe różnice w jakości kart gtx 970 głównych producentów nie licząc półpasywnego chłodzenia, a co za tym idzie kompletnej ciszy w idle? Cytuj Link to post Share on other sites
walker 3324 Napisano 26 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2015 (edytowane) Gdybym widział lepszą alternatywę to nie kupiłbym sam tego asusa. To jest po prostu kompletne PCB GTX980-Strix, ten sam radiator + wentylatory i osłona z GTX780-DC2OC. http://content.hwigroup.net/images/products/xl/253569-4.jpgPo takiej budowie można się spodziewać więcej opcji niż 1,21V i 120% bazowego power limitu (czyli raczej <180W, nie mam dokładnych danych) - ale do pełni możliwości można też modować bios MSI ma zwyczajną plastikową skorupkę, nieco wyższe limity napięcia, no i jest domyślnie półpasywna. Samo OC będzie zależało od konkretnej sztuki. Prawdopodobnie przedstawiam wam to w złym świetle, więc tutaj mój egzemplarz w unigine valley (bez względu na ustawienie programy zwracają stałe 1,2V): Po kilkunastu minutach:http://i.imgur.com/rdWUOVz.jpg Na co dzień pracuje na 1500/1900 i tak właściwie to wystarcza. Gdybym kupował dziś, to wybrałbym drugi raz to samo. Nie mam też zamiaru nikomu odradzać 970-Black, po prostu wiecie co kupujecie.EDIT, zajrzałem do power table. Maksymalny limit mocy na domyślnym biosie wynosi 196W dla 120% power target. Edytowane 26 Sierpnia 2015 przez walker15130 4 Cytuj Link to post Share on other sites
rockywood 17 Napisano 26 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2015 hehe i to uwielbiam na forach - zawsze znajdzie się spec jak np. @walker15130 (z całym szacunkiem!), który pogłębi nieco temat. Apropo wiatraczków to na pewno nie są one z plastiku bo charakterystycznie "brzdękały" jak się w nie pukało czymś metalowym serio. Chyba że to plastik pokryty jakimś metalicznym tworzywem. W każdym razie ja specem nie jestem i przedstawiłem to od strony poczciwego, nie wymagającego użytkownika, który po włączeniu komputera nie martwi się taktowaniami ani voltami póki wszystko jest zgodne ze specyfikacją - a jest. Gry śmigają i spadków, czy braków mocy nie odczuwam żadnych. Karta jest cicha (chyba że mam szczęście do tej sztuki?) i spokojnie już parę razy zasnąłem przy swoim komputerze. U mnie i tak od karty to głośniejsze są wiatraki obudowy, choć i tak ledwo je słychać... Możliwe że mam okropnie małe wymagania i tym bardziej nie mam tutaj zamiaru się z nikim kłucić o nic - po prostu wyraziłem swoją opinię . Jeszcze znalazłem przy okazji taką ofertę - warto się zastanowić raczej wiarygodny sprzedawca. http://forum.benchmark.pl/topic/187503-geforce-gtx-970-asus-dcu-ii-black-oc-jak-nowa/ 2 Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts