dudus8 493 Napisano 25 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2015 Witam serdecznie! Zastanawiam się nad zakupem Corsair H80i GT do mojej małej obudowy NZXT H230 i procesora I5 4460 Z tego co wiem, chłodzenie wejdzie do mojej obudowy. Zależy mi przede wszystkim na ciszy. Proszę o porady, czy warto brać coś takiego? Czy ewentualnie coś innego? Pozdrawiam Cytuj Link to post Share on other sites
anthalon 11 Napisano 25 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2015 wydaje mi się że przy tym procesorze bez sensu pchać się w LQ. Po pierwsze będzie to na pewno spory wydatek, po drugie z tego co wiem te wentylatory dołączone w zestawie wcale do najcichszych nie należą. Prawdą też jest to że ten procek nie potrzebuje jakiegoś bardzo wydajnego chłodzenia, no chyba że planujesz zakup z myślą o ewentualny upgrade. Osobiście jestem fanem Be Quiet! Dark Rock 2/3. Na pewno zaoszczędził byś trochę pieniędzy a efekt byłby lepszy. Ewentualnie tańszy i również polecany przez wielu Thermaltake macho. Zależy też ile miejsca masz na ten cooler Cytuj Link to post Share on other sites
dudus8 493 Napisano 26 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2015 Ok rozumiem. Jednak żaden z zaproponowanych nie zmieści się do tej obudowy Cytuj Link to post Share on other sites
anthalon 11 Napisano 26 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2015 (edytowane) To może BQ! shadow rock lp? Edytowane 26 Sierpnia 2015 przez anthalon Cytuj Link to post Share on other sites
bossk 1099 Napisano 26 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2015 @up zgadujesz czy pomoagasz? @dudus8 wygląda na to, że Twoja obudowa mieści (teoretycznie) chłodzenia do 158 mm czyli zmieści się SPC Grandis, praktycznie ludzie z tymi obudowami mają noctuy 14- czyli wyższe chłodzenia. Według mnie Grandis to trochę overkill na i5 4460, ale z drugiej strony - czemu nie, kiedyś zmienisz proca, a chłodzenie zostanie. Cytuj Link to post Share on other sites
anthalon 11 Napisano 26 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2015 @up Jak bym miał zgadywać to bym napisał. Kwestią dla niektórych może też być wygląd. Napisałem również że jestem raczej fanem BQ! więc bardziej nie jestem pewien czy autorowi przypadnie do gustu zaproponowane przeze mnie chłodzenie. Widać jeden znak zapytania za dużo napisałem... Cytuj Link to post Share on other sites
dudus8 493 Napisano 26 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2015 Procka raczej długo zmieniał nie będę. Kompa używam głównie do internetu i słuchania muzyki. Zależy mi przede wszystkim na ciszy. Nie gram w żadne gry, nie robię nic wymagającego na komputerze więc wyższe temperatury nie są problemem. Proszę o poradę co mądrego można zmieścić w tej obudowie? Byłem gotowy wydać 400 zł na AIO więc myślę że w tym budżecie coś można fajnego dostać?☺ Cytuj Link to post Share on other sites
bossk 1099 Napisano 26 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2015 (edytowane) wedug mnie jest to straszny overkill do takiego procesora, nie zobaczysz różnicy między chłodzeniem za 150 a 400 zł - będzie tak samo cicho chłodzenie będzie pracować na niskich obrotach, a wszystkie wentylatory ustawione na 800 obrotów są praktycznie niesłyszalne szkoda, że nie masz wiekszej obudowy, tego procka możnaby chłodzić pasywnie przy pomocy np Macho Zero albo czegoś podobnego Edytowane 26 Sierpnia 2015 przez bossk 1 Cytuj Link to post Share on other sites
dudus8 493 Napisano 26 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2015 No niestety obudowę kupiłem nie za bardzo. Jakieś propozycje czegoś porządnego? Pasywne byłoby super ☺ No ale nie da rady Cytuj Link to post Share on other sites
bossk 1099 Napisano 26 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2015 ja będę obstawał przy Grandisie, który i tak będzie ąz za nadto do tego procesora Cytuj Link to post Share on other sites
dudus8 493 Napisano 26 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2015 SilientumPc jakoś do mnie nie przemawia. Miałem kiedyś Fortis i terkotal strasznie. Cytuj Link to post Share on other sites
bossk 1099 Napisano 26 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2015 wentylatory zawsze można wymienić, problem u Ciebie jest z obudową - według oficjalnych danych 158 mm, wiem, że niektórym się mieszczę chłodzenia 160 mm ale nie chcę ryzykować Twoimi pieniędzmi Możesz zastanowić się rónież nad czymś w rodzaju Dark Rock top flow: http://allegro.pl/be-quiet-dark-rock-top-flow-nowosc-i5614396445.html Cytuj Link to post Share on other sites
dudus8 493 Napisano 26 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2015 Ciekawy coś ewentualnie innego. Cytuj Link to post Share on other sites
anthalon 11 Napisano 26 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2015 Bez sensu. Dopłacać do topflow, jak LP spokojnie sobie poradzi. Różnica to ok 3db, a tak naprawde jak wentylatory będą chodzić na średnich obrotach to przy 20db i tak nie będzie słychać. Ogólnie oba chłodzenia różnią się zastosowanym wentylatorem i pastą termoprzewodzącą która w TopFlow jest załączona w tubce, a w LP już nałożona. Ofc jest też różnica w jakości wykonania, ale Be Quiet! nie robi tandety. Jedynie co ma tutaj wpływ to wysokość radiatorów na pamięciach ram. LP jest trochę niższy od TopFlow i może chaczyć. Proponuję autorowi tematu ewentualnie obejrzeć na yt recenzje tych coolerów Cytuj Link to post Share on other sites
dudus8 493 Napisano 26 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2015 Jakich chłodzen bo zgubiłem wątek? Cytuj Link to post Share on other sites
anthalon 11 Napisano 26 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2015 Chodzi mi o Be Quiet Shadowrock LP i Be Quiet Dark Rock Topflow Cytuj Link to post Share on other sites
dudus8 493 Napisano 26 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2015 Shadow Rock chyba bardziej opłacalny? Cytuj Link to post Share on other sites
bossk 1099 Napisano 26 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2015 Shadow rock to typowy "low profile" o dosyć przeciętnej wydajności, Be Quiet Dark Rock Topflow to wydajne ale nieco większe chłodzenie Cytuj Link to post Share on other sites
keczu 476 Napisano 26 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2015 wydaje mi się że przy tym procesorze bez sensu pchać się w LQ. W zasadzie tak, ale wszystkie wydajniejsze chlodzenia powietrzem beda zajmowaly wiecej miejsca w tej nienajwiekszej obudowie. Ja bym radzil Corsaira H55.Wygladac jakos super nie musi bo buda bez okna. http://allegro.pl/corsair-h55-chlodzenie-wodne-okazja-i5627018466.html I taki wentylator na podmianke z fabrycznym. http://allegro.pl/arctic-cooling-f12-pwm-rev-2-wentylator-120mm-i5227090333.html F12 kosztuje nieduzo , jest cichy. Mialem ich kilka i zero klopotow. Mozna do plyty podlaczyc pod wyjscie PWM. Pasuje wygladem do fabrycznych wentylatorow NZXT. Tu AIO mozna polecic nie ze wzgledu na wydajnosc , ale wygode montarzu i latwy dostep do reszty podzespolow np. przy czyszczeniu komputera itp. Cytuj Link to post Share on other sites
dudus8 493 Napisano 26 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2015 A co powiedzie o tym chłodzeniu: http://www.morele.net/chlodzenie-cpu-cooler-master-hyper-412s-rr-h412-13fk-r1-446124/ Ewemtualnie coś takiego: http://www.ceneo.pl/33003286 Jeszcze coś takiego: http://www.morele.net/chlodzenie-cpu-be-quiet-shadow-rock-slim-bk010-625881/ Cytuj Link to post Share on other sites
Lewykk 747 Napisano 27 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2015 (edytowane) Lipka, skoro masz urazę do SPC to proponuję coś małego, a porządnego. Morele.net Ten Macho jest wydajniejszy niż podane BeQuiety,a Cooler Master to kicha Edytowane 27 Sierpnia 2015 przez Whiskas Cytuj Link to post Share on other sites
dudus8 493 Napisano 27 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2015 A wejdzie ten Macho? Na stronie Nzxt pokazuje, że to chłodzenie nie jest kompatybilne z tą obudową Cytuj Link to post Share on other sites
zielone_ciastko 4615 Napisano 27 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2015 Ja bym brał wodne bo później możesz sobie to chłodzenie zostawić i jak zmienisz procka to nie trzeba będzie znów wydawać. Ja mam jedno z tych i są kompatybilne z kilkoma podstawkami, a więc pomyśl trochę do przodu i zastanów się kiedy byś wymieniał procka i czy Ci się opłaci. Cytuj Link to post Share on other sites
dudus8 493 Napisano 28 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2015 Ja bym brał wodne bo później możesz sobie to chłodzenie zostawić i jak zmienisz procka to nie trzeba będzie znów wydawać. Ja mam jedno z tych i są kompatybilne z kilkoma podstawkami, a więc pomyśl trochę do przodu i zastanów się kiedy byś wymieniał procka i czy Ci się opłaci. Które chłodzenie posiadasz i jaki procek? Teraz jeśli zmienię procek , to będzie to coś pod 1151. Tylko że np H80i GT jak kupie teraz to nie będzie kompatybilne z 1151 więc chyba nie za bardzo jest sens? Chyba że będzie można dokupić zestaw montażowy pod nowe gniazdo? Cytuj Link to post Share on other sites
Lewykk 747 Napisano 28 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2015 (edytowane) A wejdzie ten Macho? Na stronie Nzxt pokazuje, że to chłodzenie nie jest kompatybilne z tą obudową Jakim cudem jest niekompatybilny? Macho 120, nie BW wejdzie na 100%. Tylko 150mm wysokości Jak byś chclał pakować się w wodne, to nie ma sensu kupować 120. Jedynie 240, a to już koszt ponad 300zł Edytowane 28 Sierpnia 2015 przez Whiskas Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts