Skocz do zawartości

MSI 970A-G43 - problem z czujnikami i temperaturą mostka.

Recommended Posts

Witajcie,

kilka miesięcy temu zakupiłem w sklepie płytę główną MSI 970A-G43. 

Niestety mam z nią sporo kłopotów. Po pierwsze czujniki są uszkodzone - pokazują straszne bzdury w obojętnie jakim programie. Drugi, poważniejszy problem to okrutne przegrzewanie się mostka północnego. Po 20 minutach grania nie ma możliwości dotknięcia radiatora osadzonego na nim. Podejrzewam, że jego temperatura przekracza 100 stopni. Po połowie godziny grania, wszystko zaczyna się przycinać. Dodam, że obudowa jest bardzo dobrze wentylowana. Temperatura CPU oraz GPU myślę, że nie przekracza 60 stopni - sprawdzałem radiator na CPU, jest dobrze zamontowany i oddaje ciepło - nie jest gorący, natomiast GPU jest lekko ciepława. Czy jest to normalne w tej płycie? Czy powinienem to reklamować? Słyszałem już opinie, że płyty budżetowe od MSI to tragedia, serwis tak samo. Proszę o pomoc i opinie. Dzięki :)

CPU: FX-8320

Edytowane przez Hexiaa

hej,

masz niechłodzoną sekcję zasilania, a w przypadku 4 modułowego FXa to katastrofa.

Z powodu wysokich temperatur procesor wpada w throttling (obniża taktowanie) i masz spadki fpsów w grach.

Z "prostych" rozwiązań to możesz spróbować chłodzenia typu top flow - np scythe grand kama cross 2, ponieważ oprócz procesora, schłodzi Ci sekcję zasilania. Możesz tez spróbować nakleić radiatorki na tę nieszczęsną skecją/ ustawić na nią jakiś nawiew.

• Popieram 1

Niestety nie wiem jak sprawdzić temperaturę tej sekcji, gdyż każdy program pokazuje coś innego. Jedyny parametr, który jest wysoki w większości programów TMPIN1 - pokazuje w stresie około 100 stopni. 

Spodziewałem się, że może chodzić o tę sekcję, jednak w moim mniemaniu, jeżeli producent dopuszcza kompatybilność z moim procesorem to wszystko powinno działać w pełni stabilnie, jeżeli natomiast nie działa - produkt jest niezgodny z umową. Bo niby skąd konsument nie znający się na produkcie ma wiedzieć, że to będzie kicha? Nawiewu za bardzo nie mam jak zamontować. Radiatorki jakie polecicie? Niedawno kupiłem Ferę, jak mam kupić nowe chłodzenie, to równie dobrze mogłem dużo lepszą płytę kupić...Co o tym myślicie?

Edytowane przez Hexiaa

wiesz, mądry Polak po szkodzie ;)

mogłeś wcześniej zapytać to odradzilibyśmy Ci zakup tej płyty

możesz spróbować z nawiewem na sekcję zasilania - może pomoże, ale zagwarantować tego nie mogę.

Możesz też sprzedać płytę i proca i kupić coś od intela - nie będzies zmiał takich problemów

radiatorki pewnie na allegro dostaniesz, może radiatroki + nawiew pomogą, ale pewności nie ma.

Nie wiem czy to oszustwo, pewnie w pulpicie/ przeglądaniu neta proc jakoś na tej płycie sobie radzi, a mimo wszystko przed zakupem mogłeś się zainteresować jak ów zestaw będzie działał.

polecałbym albo kupić lepszą płytę albo przesiąść się na intela

mógłbyś sprzedać to co masz, trochę dołożyć/ kupić używki

do czego wykorzystujesz kompa? Tylko do gier?

za 400 zł masz i5 2400

http://allegro.pl/i5-2400-3-10ghz-lga1155-gwarancja-12mc-i5608970640.html

do tego jakieś mobo i będziesz miał taką samą wydajność bez żadnych problemów

Edytowane przez bossk

Gry raczej niewiele. Więcej do projektowania grafiki. Zauważyłem, że ta moja płyta posiada otwory kolo sekcji zasilania cpu, może jest jakis dedykowany radiator do tego?

Lub czy któreś z tych będą dobrehttp://m.komputronik.pl/product/109991/Sprzet_komputerowy_/Podzespoly/AAB_Cooling_Ram_Heatsink_2_Miedziane_radiatory_na_pamieci.htmllub www.m.komputronik.pl/product/109991/Sprzet_komputerowy_/Podzespoly/AAB_Cooling_Ram_Heatsink_2_Miedziane_radiatory_na_pamieci.html