Skocz do zawartości

Moderniacja już leciwego PC'ta

Recommended Posts

Witajcie !

Przybywam z problemem jakim jest modernizacja mojego już mniej wydajnego PC

Niegdyś był to gotowiec (o ja głupi że go kupiłem) ale trochę w nim pogrzebałem i pozmieniałem i jest jak jest.

Myślę nad tym żeby coś w nim wymienić : myślałem nad obudową i kartą graficzną albo płytą główną i kartą graficzną.

Na obecnej płycie wchodzą tylko dwię kości pamięci RAM a sam posiadam jeszcze dodatkowe dwie kości po 2 GB.

Mam też płytę główną na socket 1150 która tylko się kurzy i myślałem nad wymianą i proca i płyty głównej.

Pełna specyfikacja :

- Intel Core I3 2120
- Gigabyte amd radeon hd 6670 2 GB
- Ram 1 x 4 gb 1 x 2 gb adata ddr3
- płyta główna acer x3990
- obudowa cooler master elite 331
- zasilacz silentiumpc vero l1 500w
- dysk western digital caviar blue 500 gb

Budżet to na chwilę obecną około 500 zł - za około tydzień może dwa będzie kolejne 500 zł

Edytowane przez lukas20021401

Sprawa jest tutaj dość prosta. Albo pakujesz się w Sandy / Ivy i5 albo dopłacasz do znacznie droższego Haswella. Póki co widzę tylko jednego i5 4460 za 700 zł .....

Osobiście wkładałbym i5 2400 / i5 3470. Następnie sprzedajesz obecnie używany CPU wraz z GPU. Składasz wszystko na zakup nowej karty graficznej. Przez ten czas jedziesz na integrze z CPU. 

Jeżeli będzie to 500 zł - i5 2400 w cenie 400 zł. Sprzedajesz graty i będziesz miał jakieś 350 - 400 zł na GPU. Patrz AMD 7850. Jeżeli będzie to 1000 zł, to możesz nawet polować na R9 280X