Skocz do zawartości

Szybki na codzień zestaw za 3000

Recommended Posts

Cześć,

Czas rozstać się ze starym pudłem. Liczę na pomoc w ocenie zestawu.

Zastosowanie komputera : Chce szybki komputer (szybko włączający się i wyłączający, szybko odpalający programy, czekanie mnie drażni niezmiernie), dlatego dużo ram i dysk SSD, pograć też lubię, ale nie koniecznie w ultraHD. Karta grafiki niech uciągnie komfortowo dzisiejsze tytuły.

Maksymalna kwota : 3 000

Których części potrzebuję : wszystko prócz monitora i dysku SSD (ale co do niego wątpliwości poniżej)

Czy będę podkręcać sprzęt? : Nie, żadnego overlockingu

Rozdzielczość mojego monitora i model: i tak do wymiany na HD będzie.

Specjalne wymagania : brak

Części z poprzedniego komputera (konkretne modele) : SSD Samsung EVO 840 240GB (ma zapisane 12TB, i tu już pierwsze pytanie, dużo mu życia zostało?)

Własna propozycja zestawu :

Obudowa: SilentiumPC Brutus S30                109PLN

Procesor: Intel CORE i5-4460 3.20GHz LGA1150  805PLN

Płyta Główna: Gigabyte GA-B85M-D3H, B85, 259PLN

Grafika: Palit GeForce GTX 770 JetStream 2GB GDDR5               969PLN

Ram: GoodRam PLAY 16GB/1600        369PLN

Drugi dysk twardy: Western Digital Green, 3.5'', 2TB, SATA/600   354PLN

Zasilacz: Xigmatek Maverick 500W                188PLN

Napęd: Samsung DVD -/+ R/RW 24x SH-224DB             55PLN

SUMA: 3 108PLN

Inne : Dręczące pytania są trzy. Czy dysk SSD pociągnie jeszcze długo? Czy kitowe chłodzenie procka daje rade (przy poprzednim musiałem wymienić na coś lepszego, bo mi temp. dobijała do 80 stopni)? I czy da się jeszcze trochę zejść z ceną bez utraty prędkości (albo nawet ją poprawić w tej samej cenie)?

8 GB zamiast 16 Ram 

zasilacz corsair 450 vs

płyta asrock Pro 3

dysk seagate barracuda 2 TB

Obudowa Zalman Z1/z3/r1

Na prawdę nie ma różnicy w szybkości komputera przy 8GB ramu? Chodzi mi o codzienność, czyli otwarte zylion okienek przeglądarki, Excel, dokumentów, GIMPow itd.?

Ok, dziękuję za pomoc, zestaw się wyklarował, zmiany wyszły takie

Obudowa: zalman z3 Plus

Płyta: AsRock B85M Pro3

Grafika:  MSI GeForce GTX 960 OC 2GB DDR5

Pamięć: GoodRam DDR3 PLAY 8GB

Dysk: Toshiba HDD 2TB SATA III 7200RPM 3,5" (DT01ACA200)

Zasilacz: Corsair Builder Series CX 600W 80+ Bronze

Czyli z oryginalnej propozycji został jeno dysk SSD co go już mam, procesor i DVD :) cena (w zależności od sklepu 2 900-3 100)

Potrzebujesz aż 2TB ? Może lepiej kupić 1TB i dołożyć te 100 zł do GPU z 4 GB vram ?

No tak, dysk potrzebny duży. Teraz jedno głupie zdjęcie z wakacji zajmuje 4MB. A 100 zł to wolałbym dokładać do ciut szybszego procesora (żeby zyskać ten ułamek sekundy przy rozpakowywaniu pliku :) ).

Weź pod uwagę to że istnieją programy takie jak format factory żeby zmniejszyć wagę pliku ? ( i to o bardzo dużo GB) kiedyś np miałem taki film co ważył 60 GB i zmniejszyło mi do 1 GB potem 2 raz zmniejszyłem wagę filmu i ważył 10 MB :) cały proces trwa dość szybko. Mi to zajęło jakieś 5-10 min ale to na starym lapku z 2011 r ponadto nie tracisz nic na jakości ^^ Pozdrawiam

Dodatkowo dysk na dane można zawsze dorzucić z czasem. Zmiana GPU jest trochę bardziej czasochłonna. 

Dysk musi pomieścić dane z poprzedniego 2TB dysku :) A co do GPU rozumiem Twój punkt widzenia, ale mój jest taki, że GPU to obecnie jedyny szybko starzejący się podzespół ergo traci na wartości. W każdym razie dziękuję za sugestie, temat rozwiązany :)