autorr 0 Napisano 19 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2015 Witam. Mój obcny PC to: CPU: AMD Phenom II x4 955 BE MOBO: Gigabyte GA-870A-UD3 rev 2.1 CHŁODZENIE: SilentiumPC Fera 2 HE1224 GPU: MSI GTX 650 TI PSU: Thermaltake Smart SE 630W (nowy, stary padł) RAM: Crucial BallistiX 2x4GB 1600MHz Cl9 HDD: WD Blue 500 GB Teraz moje pytanie: Chcę wymienić procesor i płytę główną, co będzie bardziej opłacalne nowe i5 4690 + jakieś mobo, czy używane i7 2600k + jakieś mobo? A może w ogóle inna opcja? Od razu napisze budżet to tak około 1000 zł maksymalnie. Cytuj Link to post Share on other sites
PLSBX 319 Napisano 19 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2015 Może napisz do czego tego użyjesz Cytuj Link to post Share on other sites
autorr 0 Napisano 19 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2015 Głównie siedzę w renderingu filmów, krótkich, takich w okolicach 25-20 minut. Programuję czy też robię proste grafiki 2D, zaczynam robić też 3D. Niestety jest to tylko hobby więc kasy z tego nie ma, stąd tak niski budżet Cytuj Link to post Share on other sites
PLSBX 319 Napisano 19 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2015 Więc proponuję i7-2600k + Płyta do OC. Wydaje mi się że i7mka da dużo więcej dzięki HT. Cytuj Link to post Share on other sites
autorr 0 Napisano 19 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2015 W takim razie inne pytanie: Zakupić i7 2600k + płyta do OC czy lepiej dozbierać na i7 4790k + płyta do OC? Co do płyt głównych, to polecasz może jakieś? Cytuj Link to post Share on other sites
robertnik 2 Napisano 19 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2015 Ale co renderuje filmiki? To temat zawiły, bardziej niż gry. I tak dla przykładu Quick Sync Video(o Cuda nie piszę, bo nie pytasz o kartę graficzną) im więcej wątków tym lepiej. Przy kompresji do HEVC z nowymi kompilacjami x265 ważne jest by procesor miał AVX2. Zaś przy kompresji bez akceleracji ważne by procesor miał dużo wątków i był wysoko taktowany. Dla przeciw wagi najlepsze efekty dla x264 będą przy jednym rdzeniu. Jest wiele mutacji podejścia do dobrej kompresji video. Każde jednak sprzętowe wsparcie(AVX2 nie zdążyłem dokładnie przetestować) daje gorszą jakość przy niskich bitrate, niż liczenie tylko na CPU. To jednak przy wyśrubowanych parametrach i 2,5h filmie potrafi trwać i z dwie doby na najnowszym Skylake. Kompresować da się na wszystkim, nawet na Atomie, choć tu trzeba mieć cierpliwość i dobrą pamięć by po miesiącu sprawdzić ile jeszcze zostało do końca... Cytuj Link to post Share on other sites
autorr 0 Napisano 19 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2015 Filmy to głownie krótkie prezentacje,szkolenia, jakiś trening siłowy czy nawet zawody. Robione raczej amatorsko i tak samo obrabiane. Dostałem do nauki sony vegas i w tym robię render filmów. Co do grafiki 2D czy 3D to programy darmowe typu gimp, blender. Filmy jeżeli nie dostaję od znajomego (np. z rekordem siłowym na płaskiej) to nagrywam sam przy pomocy OBS z komputera. Nie, nie są to gameplaye. Zależy mi też by czas obróbki tego materiału był krótszy niż do tej pory. Wczoraj nagrane OBSem szkolenie trwające 1h, po wrzuceniu do programu wyrzucone zostało po 2h. Ciut długo jak dla mnie, biorąc pod uwagę fakt, ze jedynym ruchomym elementem była kamerka, reszta była statyczna bo były to slajdy z prezentacją. Zależy mi na skróceniu czasu obróbki. Nie ukrywam, od czasu do czasu mam ochotę pograć, ale są to gry starsze(np. Gothic 1) co nie zmienia faktu, że kierunek w jakim chcę się rozwijać ograniczany jest przez możliwości mojego sprzętu. Jak bardzo różni się wydajnościowo i7 2600k w porównaniu do 4790k? Cytuj Link to post Share on other sites
robertnik 2 Napisano 19 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2015 (edytowane) No Vegas nie ma najlepszego wspomagania. W opcjach eksportu można włączyć akcelerację i tą możesz włączyć już i przy zmianie CPU nic się nie zmieni prócz dodatkową z QSV. Amatorsko jednak nie oznacza bezmyślnie. Musisz wiedzieć czego Ci trzeba, ewentualnie co stracisz uwłaczając sprzętową akcelerację. Z używających cuda, które już masz jest badabom, mediacoder, zdaje się hybrid. Edytorem robiącym użytek z Cuda jest premiere. Z QSV zestaw będzie inny np edytor edius i do kompresji handbrake, albo mający wszystko tmpgenc. Pod Vegasa najlepszy Radeon... Tak że przemyśl sobie co Ty tam chcesz robić i na czym i dopiero później dobieraj sprzęt. No chyba że jesteś bogatym ekscentrykiem i zwyczajnie stać Cię na bezmyślność. Edytowane 19 Sierpnia 2015 przez robertnik Cytuj Link to post Share on other sites
autorr 0 Napisano 19 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2015 Widzę, że zrobiło się bardziej skomplikowanie niż myslałem, głównie chodziło mi o to, by było szybciej z obróbką w aktualnych na teraz warunkach programowych. Procesor z większą mocą obliczeniową powinien radzić sobie lepiej, tak? Czyli czas od kliknięcia renderuj do końca powinien być krótszy na 2600k niż na moim phenomie, zgadza się? Jeżeli tak, to jaką płytę pod tego intela dobrać? Cytuj Link to post Share on other sites
Rozwiązanie robertnik 2 Napisano 19 Sierpnia 2015 Rozwiązanie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2015 Sęk w tym że lepsze jest wrogiem dobrego. Jeśli liczysz na przyrost w Vegasie powinieneś zainteresować się wymianą karty na mocnego Radeona. Szybszy procesor przyspieszy export, ale Vegas nie obciąża CPU tak by wycisnąć wszystkie soki. Po 2 kupując nowego Intela kartę graficzną dostajesz gratis. Oczywiście można jej nie używać, kto bogatemu zabroni... HEVC takich materiałów w sieci będzie przybywać. Wymieniając dziś sprzęt warto o tym pamiętać. 2600K to już wiekowy procesor. Jeśli masz wyjątkową okazję by kupić go w okazyjnej cenie to czemu nie. Cały czas jednak nie napisałeś czy używasz Cuda przy eksporcie. Jeśłi tak to wymiana procesora niczego nie zmieni, bo liczeniem zajmuje się Twoja karta graficzna. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts