Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam .

Piszę pierwszy post na tym forum, i mam nadzieje , że odpowiedzi (rady) bedą mi bardzo pomocne w dokonaniu wymiany poszczególnych podzespołów.

Przechodząc do sprawy.

Oto mój komputer :

Płyta Głowna : Chipset AMD ,Socket 939

Procesor : AMD Athlon 64 2200 MHZ , 3500+

Karta Graficzna : ATI Radeon 4670 Saphire

Pamięć : DDR 2gb

Dysk Twardy : Samsung ( dokładnie niewiem jaki )

I tak , chciałbym wymienić Płytę główna , procesor . Pisałem juz na kilku forach , i to mi proponuja wymienic . Teraz proszę o radę , na jaki sprzęt , mogę zamienic , żeby działały mi z tą kartą graficzna , bo narazie nie mam zamiaru jej wymieniac , chyba że bedzie taka potrzeba :evil: .

Koszt jaki mogę przeznaczyc na wymiane 400-500 zł .

Serdecznie pozdrawiam.

Moja propozycja to

Plyta Asus M2N68 GeForce 7025 (Obsluzy nawet Phenoma II) 250,- zł

Procek AMD Athlon 64 X2 5200+ 2700Mhz BOX (Socket AM2, 65W) 249,- zł na boxowym chlodzeniu spokojnie podkrecam na 3.0

@ te ramy masz DDR czy DDR2??

ciekawe za ile minut padnie pytanie o zasilacz z czarnej listy czyli tykającą bombę zegarową...procek jak wyżej ale płytkę może tą GIGABYTE GA-MA770-DS3 jest bardziej przyszłościowa(ma 4 banki pamięci, integra niepotrzebna)

Socket 939 -> pamięci DDR. Więc planujesz maksymalnie 500zł za: płytę, procesor i pamięci? Bo albo myślisz, że stare będą działać, albo masz jakieś DDR2 schowane, o którym nie wiemy :evil: Ale podejrzewam, że to pierwsze. Więc tak, jeżeli masz ścisły budżet to moja propozycja na Intelu dla odmiany:

234 - E2200 - http://www.agito.pl/procesory/intel-cor ... 27378.html

207 - MSI P31 NEO-F V2 - http://www.agito.pl/plyty-glowne/msi-p3 ... 43765.html

85 - RAM 2GB - http://www.agito.pl/ddr-2/goodram-ddr2- ... 28761.html

Ale ja miałbym taką propozycję: sprzedać stary sprzęt (o ile jeszcze tego nie przewidziałeś i nie wliczasz w budżet). Ja za prawie identyczny (3500, 2GB DDR) dostałem 430zł ;) Wtedy będziesz mógł bardziej zaszaleć.

Aha, no i podaj zasilacz...

Do Patryk2589 :

W tym momencie mam DDR.

DO Torture :

Zasilacz - AC-230V-4A-50 Hz

Model: Take Me 400

Szczerze to niewiem czy ci dobrze podałem , bo nie znam sie za dobrze na zasilaczach . A pisąłes zeby go sprzedac . To jest mozliwosc kupienia nowego na raty, ale wolałbym dokupic do niego tego co teraz mam czesci . A przy okazji . Dostałem propozycje od wujka , zebym zakupiłem taki sprzęt:

AMD Athlon 64 X2 Dual Core 5200+ 2.70GHz / Gigabyte GA-M61PME-S2 AMD 770 / Corsair XMS2 2GB (2x1GB) PC2-6400C4 Dual Channel DDR2

. Czy opłaca mi sie kupowac ten , czy ten który wy mi proponujecie.

Pozdrawiam

Jeśli chcesz modernizować kompa zacznij od zmiany zasilacza. Take Me 400 to szmelc jedyne co dzięki niemu możesz mieć to fajerwerki i spalanie całego kompa.

Z zasilaczy ten OCZ będzie dobry i z zapasem http://www.agito.pl/agitopl/ocz-stealthxstream-500w.1.344704.html lub Silver Power SP-SS500 King Kong http://www.allegro.pl/item635872763_silver_power_sp_ss500_king_kong.html lub CoolerMaster - 400W http://www.allegro.pl/item635075577_zasilacz_coolermaster_400w_fvat_on_line_gw_exstr.html lub Corsair 400W http://www.allegro.pl/item628814062_corsair_zasilacz_cmpsu_400cxeu_400w.html

Dwa pierwsze z większy zapasem mocy. Wszystkie są porządne i oferują dobre zasilanie bez niespodzianek. Bez problemu zasilą twój sprzęt. Nie ma co oszczędzać na zasilaczu bo efekt może być taki, iż spali Ci się cały sprzęt po aktualizacji. I będziesz musiał wydać o wiele więcej na całość niż na sam zasilacz.

To co wujek proponuje mogłoby być gdyby nie ta płyta. Ona się nadaje tylko i wyłącznie do biura. Zerowe OC i nie najlepszej jakości podzespoły. 200zł kusi, ale lepiej dać 50zł więcej i mieć wszystko w porządku.

Aha , więc zdaje sie na ciebie , bo widzę ze sie znasz :evil: , więc jaka płyte mi proponujesz, a wroce jeszcze do tego jak pisąłes , zeby moze go sprzedac , lecz nie bede ryzykował , wkrecajac im takiego kompa , który jest za słaby,na wymagania co niektórych ;)

Z tego co czytam(dość często na tym forum) to używanie niemarkowego zasilacza wiąże się ze 100% spaleniem kompa bądź w najlepszym razie zasilacza. To dosyć ciekawe bo większość moich znajomych(+rodzina) ma te "szajsy" i używają ich po kilka lat(sam miałem ze 3) i jakoś tych fireballi nie widać..Jeżeli ktoś ma budżetowego kompa i nie podkręca to mało ryzykuje, a prawdopodobieństwo spalenia podzespołów jest bardzo niska. Może i te zasilacze padają ale czy od razu palą wszystko naokoło?

Nie zawsze, ale są spore szanse.

Kiedyś miałem taki przypadek, 300W Logic spalił zestaw z Duronem 1 GHz i GF 2MX (a to przecież praktycznie żadne obciążenie).

Na grafice stopione kości pamięci, na płycie wywalone kondensatory, proc nadawał się tylko na śmietnik...

A w środku zasilacza połowa płytki drukowanej była zwęglona.

Innym razem 300W Codegen nie spalił, ale uszkodził mi płytę DFI razem z Athlonem XP 1700+.

A oprócz tego parę drobnych przypadków, kiedy taki wynalazek uszkadzał dysk twardy - niby działał, ale dysk ciągle się wyłączał i włączał, powstawały bad sektory itd - lub też w końcu w ogóle nie był wykrywany przez płytę.

Co nie zmienia faktu, że większość komputerów na zasilczach no-name działa - DO CZASU.

Ich jest po prostu najwięcej. Powiedzmy, że jest ich milion, i psuje się 1% to już jest 10000 sztuk :evil: Jacyś wyjątkowi zabójcy to nie są, co nie zmienia faktu, że są kiepskiej jakości i jak już, to prędzej wybuchnie NoName, niż jakiś markowy. Ja bym go zmienił, choćby dla ciszy ;) Każdy z podanych wyżej się nada.

Co do płyty, to zależy czy chcesz AMD czy Intela. Jeżeli Intel za ~500zł to utrzymuję to, co pisałem wyżej.

Aha, właśnie. Bo jeśli nie planujesz jakiegoś większego OC i naprawdę chcesz ciąć koszty, to jakaś płyta typu propozycji kolegi VMAX OC stanie na wysokości zadania. Z zasilaczem może trochę poprzesadzali, strasząc 500W itd. (przy ograniczonym budżecie) :evil: MC-350 albo Pentagram 430W to chyba najrozsądniejsze rozwiązania za niską cenę.

Mówiac o nowym komputerze , to jesli z tego sprzetu co mi podajecie nic nie wypali to bede musiał kupic na raty nowego.

Torture : a ta płyta od VMAX OC jest dobra ?? Bo szczerze to cena mi odpowiada .

I jak mozesz to napisz mi jeszcze jaki miałbym se juz wreszcie :evil: , zakupic procka i zasilacz:)

Gość
This topic is now closed to further replies.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...