makaj 3 Napisano 14 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2015 Witam serdecznie. Sprawa wygląda tak, że teraz zmierzam na studia i rodzice obiecali mi kupić laptopa za maturę i dobre oceny w technikum - wiecie jak to jest Do grania służy mi PS4, więc na gry wiele nie będę zwracał uwagi, jednak fajnie byłoby, żeby dało się normalnie go użytkować, bez zbędnych wielu ścin. Laptop raczej będzie brany na raty, ale to chyba nie ma większego znaczenia tutaj 1) Kwota przeznaczona na zakup: 1500zł (możliwe 100zł więcej, ale nie czuję potrzeby przez jego zastosowanie). 2) Rozmiar matrycy: Myślę, że 15 cali wystarczy, 17 może być za duży już raczej. 3) Główne zastosowanie: Laptop do gier raczej nie będzie stosowany - ewentualnie tytuły tj. Metin2, czy CS:GO, czy League of Legends - raczej takie podstawowe. Nie zależy mi na nie wiadomo jak wielkiej szybkości w tych grach, tylko jeśli by była możliwość, to żeby były grywalne Bo wielu znajomych w te gry gra. Główne zastosowanie to Internet, Muzyka i Filmy, no i to co na studiach - myślę, że z Wordem, czy Excellem czy PowerPointem sobie poradzi 4) Miejsce użytkowania : Nie jestem pewny, ale jak to na studiach - głównie w mieszkaniu/pokoju, może w plenerze na jakimś pikniku 5) Wymagania specjalne : HDMI Ale myślę, że wszystkie dzisiaj nowe już HDMI mają 2015 rok w końcu Ale zależy mi, by można było podpiąć go do monitora, nic więcej Filmy na monitorze są dużo lepsze niż na laptopie Mile widziane też jakieś lepszej jakości głośniki Jest głośnik w monitorze, tylko nie wiem jak to będzie z dźwiękiem wtedy. 6) Osobiste preferencje (np. niechęć do konkretnej marki albo biały kolor, etc.): Bez znaczenia - żeby dobrze służył. 7) System operacyjny : Myślę, że tak. Nie chcę się bawić w instalację późniejszą. No, chyba, że faktycznie wiąże się to z jakąś większą jakością laptopa. 8) Własna propozycja: W sklepie polecili mi Lenovo G510- chyba tak się zwał. Co więcej, to nie mam pojęcia - ale to co najbardziej mi doradzał, to żeby nie ważne jaki kupię, tylko celować nie w Intel Pentiumy czy jakieś inne, tylko Intel Core i3 - to przede wszystkim. Myślę, że Pan w sklepie miał rację, bo i3 jest dużo wydajniejsze chyba niż Pentium Tak myślę Byle ogarniąło bez wielkich ścin Cytuj Link to post Share on other sites
_Skipper_ 919 Napisano 14 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2015 (edytowane) Witam. http://allegro.pl/laptop-lenovo-g50-80-i3-4005u-4gb-1tb-win8-250zl-i5601372348.html 1500 zł to mało, nawet jak na gry wymienione powyżej. Edytowane 14 Sierpnia 2015 przez dawid12345678 Cytuj Link to post Share on other sites
Outlaw666 588 Napisano 15 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2015 A co będziesz studiować? Większość uczelni technicznych udostępnia studentom informatyki i kierunków pokrewnych darmowe systemy.Ja osobiście posiadam tego laptopa:http://www.x-kom.pl/p/203395-notebook-laptop-15-6-lenovo-g510-i3-4100m-4gb-1000gb-dvd-rw-r7-m265.htmlIch największą bolączką jest dość słaba bateria (ten G50-80 podany przez kolegę wyżej ma jeszcze mniejszą pojemność) i ogólne wykonanie laptopa nie jest za bardzo rewelacyjne. Niestety ciężko znaleźć wydajniejszy sprzęt za takie pieniądze. Ja bym celował bardziej w takie opcje:http://allegro.pl/outlet-laptop-lenovo-g510-i5-4210m-4gb-1tb-r5-m230-i5583795403.htmlhttp://allegro.pl/laptop-lenovo-g510-i3-4000m-r5-m230-1tb-8gb-i5586159222.htmlNiestety przestali już do tych tańszych wersji montować Radeona R7 M265 i teraz mają same R5.Co do wydajności R7. BF3 jest w stanie pociągnąć na Ultra ale jak się już bardziej zagrzeje to zaczyna ciąć (na Niskich przy aktualnych temperaturach powietrza w cieniu też potrafi zaciąć). GTA IV bardzo ładnie szło na średnich ale przy jakimś większym deszczu sobie nie radził. Assasins Creed pierwszy i drugi działał w miarę spoko na średnich. Te Radeony grzeją się jak poje**ne, nawet jak podłączysz laptopa do monitora/telewizora przez HDMI albo po prostu korzystasz z przeglądarki. I trzeba dodać jeszcze, że 4GB RAM to mało, bo chociażby teraz jak mam włączonego Firefoxa z 5 kartami i foobara to mam 44% zużycia pamięci. Od siebie polecam dołożyć te 500zł, bo za 2000zł jest już lepszy wybór. Cytuj Link to post Share on other sites
_Skipper_ 919 Napisano 15 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2015 No wykonanie relacyjne nie jest, ale jak za taką kwotę, nie jest źle. Ciekawe ile miałeś kl/s... Pierwsza propozycja to laptop ze zwrotu/powystawowy, druga zawiera tak słabą kartę graficzną, że zastanowiłbym się, czy warto w nią inwestować.. Co do ilość pamięci Ram, 4 GB wystarczy do zastosowań Autora, podobnie jak i3u. Jeżeli chciałby coś wydajniejszego, to musi dołożyć 500-1000 zł. Cytuj Link to post Share on other sites
makaj 3 Napisano 17 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2015 Może tak -> Bardziej niż na graniu zależy mi na czymś innym. Jeśli CS:GO nie śmignie, czy LOL, czy Doty, to nie będę obrażony. To ma być laptop na studia, żeby sobie jakiś film obejrzeć (podpinając do monitora), żeby coś w sieci poszukać (na PS4 da się, ale wszyscy wiemy, że na komputerze dużo prościej i przede wszystkim coś wyszukać), żeby coś napisać w Wordzie, żeby FB przeglądnąć i żeby sięgnąć rady na forum, w razie takiej potrzeby. Studia -> Mechanika i Budowa Maszyn. Myślę, że nie będę musiał posiadać jakiegoś laptopa za 3tysiące, tylko taki z i3 za 1500 zł sobie poradzi na studiach Dawid, napisałeś, że generalnie 4GB i i3 wystarczy -> Moim zdaniem też tak myślę Raczej niczego innego chyba nie potrzeba do filmów i do internetu Granie po prostu odłoży się wyłącznie na konsolę (lub faktycznie na low details i 30fps ) Szukać coś będę tego pokroju A mam jeszcze takie pytanie... Czy do takiego budżetowego laptopa idzie kupić dysk SSD zamiast HDD? To już pewnie trzeba popytać w sklepie, gdzie będę kupował. Bo jak już kupowałbym laptopa do tego, co mam używać, to szybkość i mobilność byłaby mile widziana Myślę, że jeśli nie chomikowałbym danych, to nawet i 256GB chyba by wystarczyło Tylko jak by to było z żywotnością takiego dysku? Czy on z czasem nie działa wolniej, jeśli go zawalę np w 80%? Bo np. 200GB dla SSD 256Gigowego, a 200GB dla dysku HDD 500GB (lub 1000GB) to jest chyba różnica. Cytuj Link to post Share on other sites
Voidereles 1695 Napisano 17 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2015 Grałem na Lenovo z prockiem 1005M, laptop za 1000 zł z x komu, kupiony pół roku temu, w LoLa na 1366x768p na najniższych z 60 fpsami. Cytuj Link to post Share on other sites
_Skipper_ 919 Napisano 17 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2015 Chciałby to zobaczyć... Dysk SSD można dokupić do każdego laptopa. Tak, im więcej GB zapełnisz, tym transfery mniejsze. http://allegro.pl/laptop-lenovo-g50-80-i3-8gb-240ssd-usb3-0-200zl-i5610528349.html Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts