Cinublabla 0 Napisano 14 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2015 (edytowane) Witam,Najwyższy czas wymienienić wiecznie zacinający się Samsung Galaxy Trend Plus, więc zacząłem szukać nowego telefonu, cena tak do max 1000zł, a jak mniej to się tylko cieszyć będę. Coś tam poczytałem, poszperałem też na tym forum, posprawdzałem, ale z racji, że nie jestem znawcą zwracą się z prośbą o pomoc. Chcę, żeby chodził szybko i sprawnie, mimo iż odpalę kilka aplikacji, czy to gier, do biegania czy nawigacji. O i muzyka, żeby ładnie brzmiała, bo z tego codziennie korzystam.Telefony, które póki co zwróciły moją uwagę: Sony Xperia M4 Aqua - najbardziej mnie póki co przekonuje, nie wiem czy trafnie. LG G2 - widziałem, że pojawiał się w innych tematach, na papierze wygląda ciekawie. Sony Xperia E4G - znajomy ma, poleca, a i troszkę tańszy. iPhone 5 - nie wiem jak się przekłada cena do jakości, ale brzmi drogo. HTC One (M7?) - może jakiś inny HTC wart polecenia? Tutaj aparat troszkę odstrasza, a znajomy strasznie chwali HTC i polecał. Asus Zenfone 6 - nie wiem co o nim sądzić w sumie. Inne sugestie są mile widziane, jak mówiłem, póki co Xperia M4 Aqua najbardziej do mnie przemawia. Dziękuję za pomoc. edit. Sugerowałem się tą stronką głównie: http://www.phonearena.com/phones/compare/LG-G2,Sony-Xperia-M4-Aqua,HTC-One/phones/7969,9265,7678Wynika z niej, że LG G2 ma słabsze troszkę "bebechy", ale lepszą rozdzielczość/gęstość pikseli. Edytowane 14 Sierpnia 2015 przez Cinublabla Cytuj Link to post Share on other sites
dawid0032 746 Napisano 14 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2015 Generalnie M4 aqua to niezły telefon lecz ma kilka istotnych w każdym razie dla mnie wad. 1 i największa to tylko 8gb wbudowanej pamięci. Miałem kiedyś tyle w L9 a kiedy to było. Później jest problem z aktualizacjami aplikacji itp. A wersja 16gb to raczej do 1000 nie kupisz Druga to przegrzewanie sie i to dosyć znaczne Trzecie to niezbyt ciekawy plastik na tyle który łatwo łapie rysy i trzeszczy LG G2 jest znacznie lepszy tylko nie ma wejścia na kartę sd. Dla użytkownika pozostaje 10.5 gb. Jak nie instalujesz od groma aplikacji albo gier to starcza bez problemu E4g to nic ciekawego. Średniak niczym się nie wyróżniający One M7 już nwoego raczej nie kupisz a to już też dziadek Iphone 5 na allegro to same refubrished z chin. W saturnie itp to ok 2 tysiące. Chyba że używany ale w idealnym stanie ciężko znaleźć bo większość ma pouszczerbiane krawędzie a jak sie znajdzie w idealnym stanie to cena jest kosmiczna Dobra opcja to też Huawei P8 lite. Konkurent M4 aqua. 2gb ramu, ciekawy design i dobre wykonanie. 16gb wbudowanej pamięci. Do wyboru dual sim albo karta pamięci 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Cinublabla 0 Napisano 14 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2015 Dziękuję za szybką odpowiedź. Z gier to może jakiegoś Hearthstone'a zainstaluję i raczej tyle, no ale jakieś miejsce na muzyke by się przydało. W M4 Aqua myślałem, że kłopotu z pamięcią nie będzie, ponieważ można zawsze wsadzić jakąś kartę i problem z głowy. Jak wpływa przegrzewanie na funkcjonalność? Zaczyna się zacinać, wyłączać czy szybciej psuć? Co do LG G2; czy są jego dwie wersje? F320 (http://allegro.pl/mega-promocja-lg-g2-32gb-2-kolory-gw-24mce-i5379769765.html) i D802 (http://allegro.pl/nowy-lg-g2-d802-16-gb-bez-simlocka-gw-24-2-kolory-i5572561565.html)? Znacznie się różnią cenowo. I z tego co wyczytałem jest starszy Android 4.4.2, a nie 5.0 jak w M4 Aqua czy Huawei'u, który podałeś. Huawei wygląda obiecująco, jakie są jego wady? Na pierwszy rzut oka i ma nowego Androida, dobrą kamerę, 16gb i karty pamięci, procesor/ram mniej więcej taki sam, cenowo też ładnie wychodzi. Gdzie tu szkopuł pogrzebany?Przepraszam, że tak męczę, no ale 1000zł ulicą nie chodzi i staram się podjąć jak najlepszą decyzję, a póki co mi ciężko się zdecydować. Dzięki jeszcze raz. Cytuj Link to post Share on other sites
Freso 1116 Napisano 14 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2015 W M4 Aqua myślałem, że kłopotu z pamięcią nie będzie, ponieważ można zawsze wsadzić jakąś kartę i problem z głowy. Pamięć na dane to co innego niż pamięć na aplikacje. Być może M4 Aqua potrafi korzystać z karty pamięci by instalować na niej aplikacje, ale z tego co pisze @dawid0032 to tak nie jest, a ja nie miałem tego telefonu i nie mogę się wypowiedzieć. czy są jego dwie wersje? Owszem. Interesuje Cię tylko D802. Niestety, tylko 16GB łącznej pamięci wbudowanej bez możliwości rozszerzenia. Gdzie tu szkopuł pogrzebany? Huawei Mniemam, ze chodzi o to. Po prostu nie płacisz za markę. Dla mnie argumentem "przeciw" jest też obecność procesora Kirin, dla mnie to minus, ale zależy jak kto to postrzega. Przepraszam, że tak męczę, no ale 1000zł ulicą nie chodzi Wiadoma sprawa - od tego jesteśmy, nie ma co przepraszać. Sony Xperia E4G - znajomy ma, poleca, a i troszkę tańszy. To już lepiej LG G3s chociażby, a i G3s jest znacznie słabszy niż podane przez Ciebie i Dawida propozycje. HTC One (M7?) Wolałbym G2 chociażby. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Cinublabla 0 Napisano 14 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2015 (edytowane) Zacząłem się skłaniać bardziej do tego Huawei'a i znalazłem jeszcze Asus Zenfone 2, który wydaje się być lepszy od wszystkich trzech (M4, G2 i P8 Lite). http://www.phonearena.com/phones/Asus-ZenFone-2_id9050Co o nim sądzicie?edit. Czytając recenzję Huawei'a poza tym Asusem pojawił się jeszcze Alcatel Onetouch Idol 3 ( http://www.phonearena.com/phones/Alcatel-OneTouch-IDOL-3-5.5_id9276), napisali, że Huawei może mieć kłopotu na rynku, ponieważ za tę samą cenę można kupić właśnie tego Alcatela, który jest po prostu lepszy. Edytowane 14 Sierpnia 2015 przez Cinublabla Cytuj Link to post Share on other sites
blaven 304 Napisano 14 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2015 ZenFone-a 2 nie dostaniesz do 1000zł. Idol 3 wygląda dobrze na papierze. Nie miałem przyjemności się nim bawić, więc dużo nie wniosę, jednak obawiałbym się nieco o aktualizacje. Z drugiej jednak strony, bateria i ekran (poza zaawansowanymi grami, z którymi może mieć problem), zdecydowanie za nim przemawiają Cytuj Link to post Share on other sites
tomekz1991 8 Napisano 14 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2015 Ja mam bardzo podobny problem co autor tematu. I też właśnie skłaniam się ku Huaewi P8 Lite. Telefon ma dobry odtwarzacz muzyki i robi całkiem niezłe zdjęcia. Myślę, że będę zadowolony z zakupu, ale chyba jeszcze go przemyślę. Bardzo mi się podoba też to, że jest Dual Sim do wyboru - można włożyć kartę SIM lub kartę pamięci Cytuj Link to post Share on other sites
Cinublabla 0 Napisano 14 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2015 @blaven sugerowałem się tym ogłoszeniem: http://allegro.pl/asus-zenfone-2-ze551ml-16gb-4gb-ram-dualsim-z3560-i5594677464.html#tabsAnchor16gb miejsca, nie 32, więc może dlatego taniej? Czy coś jest w ogłoszeniu nie halo czego po prostu nie widzę? Miejsca na aplikacje starczy, a coś do słuchania to już na kartę pójdzie jak zacznie brakować miejsca. Obawiać o aktualizacje? W sensie Alcatel raczej nie będzie na bieżąco z Androidem? Jakieś opinie o iPhone 5c? Też widziałem tanio na allegro, w granicach 800zł 16gb. Cytuj Link to post Share on other sites
tomekz1991 8 Napisano 14 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2015 Może ten Asus jest jakiś poserwisowy? Tym bardziej, że producent daje tylko 12 miesięcy gwarancji... Cytuj Link to post Share on other sites
Cinublabla 0 Napisano 14 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2015 Z tego co wyczytałem to mają biuro w Szanghaju(a przynajmniej tak mówią) i sprowadzają z Chin telefony bezpośrednio od producentów, dlatego też taniej. Cena kusi, jeszcze sobie poczytam. Cytuj Link to post Share on other sites
blaven 304 Napisano 14 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2015 Krótsza gwarancja, ewentualne trudności z jej realizacją, a może nawet konieczność zapłacenia podatku (co prawda trzeba mieć pecha, ale może się zdarzyć). To widzę, patrząc na tą ofertę. Cytuj Link to post Share on other sites
tomekz1991 8 Napisano 14 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2015 A jak to wygląda z gwarancją kupując telefon od polskiego dystrybutora? Np. w jakimś agito, morele czu x-kom ? Cytuj Link to post Share on other sites
blaven 304 Napisano 14 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2015 Odsyłasz do sklepu, ewentualnie bezpośrednio do autoryzowanego serwisu (w pierwszym wypadku, możesz żądać zwrotu kosztów wysyłki, w drugim, nie jestem pewien). Cytuj Link to post Share on other sites
tomekz1991 8 Napisano 14 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2015 Czyli ogólnie jest to chyba nieco bezpieczniejsze i pewniejsze niż jakiś serwis w Szanghaju? Cytuj Link to post Share on other sites
blaven 304 Napisano 14 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2015 Zdecydowanie. Cytuj Link to post Share on other sites
Rica1 367 Napisano 14 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2015 (edytowane) Problem z serwisami na drugim końcu świata jest taki, że nawet jak wyślesz, co najtańsze nie będzie a Ci go nie odesla z powrotem to co zrobisz? Dodatkowo szansa na cło. A jakby nie patrzeć, na ewentualną naprawę możesz czekać i półtora miesiąca . Warto? Edytowane 14 Sierpnia 2015 przez Rica1 Cytuj Link to post Share on other sites
tomekz1991 8 Napisano 15 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2015 Moim zdaniem po prostu lepiej już nieco dopłacić i mieć gwarancję naprawy w Polsce za darmo... Cytuj Link to post Share on other sites
Cinublabla 0 Napisano 15 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2015 Też mnie to troszkę odstrasza, ale raczej wracam do walki pomiędzy M4 Aqua, LG G2 a P8 Lite, troszkę zaoszczędzę. Jak istotne jest posiadanie nowego Androida zamiast KitKata? Z tego, co wyczytałem G2 posiada starego. Cytuj Link to post Share on other sites
Rica1 367 Napisano 15 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2015 Android jest już dopracowanym systemem i aktualizacje w sumie nie wnoszą istotnych elementów. A z podanych to G2, bez dyskusji. W razie pytań zapraszam na priva, od prawie roku jestem posiadaczem takiego. Cytuj Link to post Share on other sites
G.I.Joe 12 Napisano 15 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2015 Generalnie M4 aqua to niezły telefon lecz ma kilka istotnych w każdym razie dla mnie wad. 1 i największa to tylko 8gb wbudowanej pamięci. Miałem kiedyś tyle w L9 a kiedy to było. Później jest problem z aktualizacjami aplikacji itp. A wersja 16gb to raczej do 1000 nie kupiszDruga to przegrzewanie sie i to dosyć znaczneTrzecie to niezbyt ciekawy plastik na tyle który łatwo łapie rysy i trzeszczyLG G2 jest znacznie lepszy tylko nie ma wejścia na kartę sd. Dla użytkownika pozostaje 10.5 gb. Jak nie instalujesz od groma aplikacji albo gier to starcza bez problemuE4g to nic ciekawego. Średniak niczym się nie wyróżniającyOne M7 już nwoego raczej nie kupisz a to już też dziadekIphone 5 na allegro to same refubrished z chin. W saturnie itp to ok 2 tysiące. Chyba że używany ale w idealnym stanie ciężko znaleźć bo większość ma pouszczerbiane krawędzie a jak sie znajdzie w idealnym stanie to cena jest kosmicznaDobra opcja to też Huawei P8 lite. Konkurent M4 aqua. 2gb ramu, ciekawy design i dobre wykonanie. 16gb wbudowanej pamięci. Do wyboru dual sim albo karta pamięci Nie wiem skąd posiadasz takie informacje. Jako użytkownik m4 muszę powiedzieć coś wręcz innego. Nie wiem skąd wziąłeś informacje o tym przegrzewaniu ale to jakaś brednia. Mój telefon jest chłodny mimo to że potrafię go ostro przymeczyc. Telefon wcale nie rysuje się łatwo. Swój mam 2 miesiące i mimo używania go Bez etui, i pracy w Ciężkich warunkach l(pracuje przy kamieniu, często mam w kieszeniach ostre narzędzia czy diamentowe pady) to telefon ma 2 ryski które myślę bez problemu da się usunąć bo nie są glebokie Cytuj Link to post Share on other sites
tomekz1991 8 Napisano 15 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2015 A z podanych to G2, bez dyskusji. Możesz jakos uzasadnić? Bo też zastanawiam się nad G2 i P8 Lite. Nie wiem który bedzie lepszy. P8 jest jednak nieco tańszy no i nie wydaje mi się żeby był dużo gorszy... Cytuj Link to post Share on other sites
Rica1 367 Napisano 15 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2015 (edytowane) W g2 jest lepszy ekran, szybszy procesor, pojemniejsza bateria i lepszy aparat. G2 używkę w idealnym stanie można dostać za 800 zł z gwarancją. Edytowane 15 Sierpnia 2015 przez Rica1 Cytuj Link to post Share on other sites
tomekz1991 8 Napisano 15 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2015 Szkoda że G2 nie będzie miał aktualizacji do Androida 5.0... Cytuj Link to post Share on other sites
Rica1 367 Napisano 15 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2015 Jak to nie? Zapowiedziana jest nawet aktualizacja do 5.1 O_o http://www.benchmark.pl/aktualnosci/lg-g2-otrzyma-androida-5-1-1-lollipop.html Cytuj Link to post Share on other sites
dawid0032 746 Napisano 15 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2015 Do 5.0 już miał dawno. Będzie za niedługo do 5.1 Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts