szaman92 0 Napisano 13 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2015 (edytowane) Mam problem (może nie tyle problem co obawy) z procesorem i7 4790k otóż działa on na bardzo wysokich temperaturach.Standardowo ~60 C (nawet przy całkowitym spoczynku na win 7) Czasami zdarzy mu się dłużej wytrzymać na 30 C Przy benchmarku Cinebench 11.5 skoczyl na ponad 90 C.Czytałem, że ten procesor "lubi" wysokie temperatury, ale bez przesady przecież jak on po kilku minutach intesywnej pracy wskoczy na ponad 90C to nawet w gierkę bardziej wymagającą strach grać..Jedyne co mu zmieniłem (w BIOSie) to mnożnik, tak że teraz wychodzi 4.4 GHz. W HMmonitorze zaobserwowałem, że dostaje wysoki napięcie - 1.43 praktycznie przez cały czas.Nie żebym się znał, ale ludzie piszą, że 1.3 to już dużo dla niego. Moglibyście coś podpowiedzieć? Dołączam zrzut z HMmon: http://pastebin.com/CmXH7r3F Edytowane 13 Sierpnia 2015 przez szaman92 Cytuj Link to post Share on other sites
Qazwsx123 0 Napisano 13 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2015 Jakie masz chłodzenie? Wygląda mi to na boxowe... Cytuj Link to post Share on other sites
szaman92 0 Napisano 13 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2015 Sorki za szybko chcialem Chłodzenie:HR-02 - Macho Rev. B PastaGelid GC Extreme Cooler dobrze przykręcony tzn. równomiernie do oporu - po czasie aż podstawki się lekko wygieły. Cytuj Link to post Share on other sites
tobexor 180 Napisano 13 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2015 zmniejszaj napięcie do najniższej stabilnej wartości to powinno pomóc 1 Cytuj Link to post Share on other sites
szaman92 0 Napisano 14 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2015 Przy zegarze 4.5 GHz dało radę zejść do 1.15 V.Przy normalnej pracy ~35 C, przy pełnym obciążeniu (OCCT) ~75 C przez 10 min, raczej nie więcej nie będzie.Co myślicie? Cytuj Link to post Share on other sites
Rozwiązanie JCown 40 Napisano 14 Sierpnia 2015 Rozwiązanie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2015 wszystko jest dobrze weź poprawkę jeszcze na to, że pasta potrzebuje kilkudziesięciu godzin aby się "wygrzać", sam stosowałem również GC Extreme gdzie proces ten trwa w porównaniu do innych troszkę dłużej. Możesz liczyć, że temperatury jeszcze spadną - tym bardziej że mamy upały na dworze 1 Cytuj Link to post Share on other sites
szaman92 0 Napisano 17 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2015 Fakt wraz z wygrzewaniem się pasty temperatury są lepsze.Trochę mnie zmylił wynik z innej strony gdzie było info, że ta pasta jest w pełni sprawna od 1 dnia. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts