Skocz do zawartości

Komputer do grafiki/gier w okolicach 3 tys. (+/- 300)

Recommended Posts

Witam wszystkich,

usiłuję złożyć jakiś sensowny zestaw komputerowy dla siostrzenicy która idzie do liceum o profilu plastyczno graficznym - z opisu zajęć wynika że będą się głównie zajmować grafiką komputerową. Wiadomo jak to dzieciaki bez rozrywki ani róż więc zakładam że komputer również do gier będzie służyć. Będę wdzięczny za wszelkie sugestie.

• Zastosowanie komputera: photoshop, coreldraw, gry
  • Maksymalna kwota jaką dysponujesz: 3000 zł (+/- 300 zł)
  • Których części potrzebujesz?: całej jednostki
  • Czy będziesz podkręcać sprzęt? nie
  • Specjalne wymagania: płyta główna w norlamnym formacie ATX (nie uznaje mAtx), grafika nvidia, dobry zasilacz o ile to możliwe
  • Czy posiadasz jakieś części z poprzedniego komputera? nie
  • Własna propozycja zestawu: brak
  • Inne: jak się pojawią napiszę :)

Będę wdzięczny za wszystkie propozycje.

Pozdrawiam

Edytowane przez sebastianp88

Te 3000zł to sama skrzynka czy jeszcze monitor + windows?

Taki rozsądny zestaw to będzie coś takiego:

Procesor Intel i5

Płyta główna

RAM można by dać 16GB

Zasilacz

karta graficzna gtx960

dysk ssd na system + zwykły 1TB

Obudowa

Na czym można zaoszczędzic? RAM 8GB zamiast 16, mniejszy dysk ssd, karta graficzna tańsza

Jeśli nie będzie grać to lepiej tańszą grafikę a procesor i7

//brak argumentacji 

Edytowane przez kajtek.

A widzisz rybak, o windowsie zapomniałem. Monitor już jest. Jak mniemam na dzień dzisiejszy dostanę tylko windowsa 8/8.1 i 10 - 7 za pewne nie jest już dostępna w sprzedaży. Jeżeli chodzi o grafikę to nie wiem jak na tym tle (wydajnościowo) wypada gtx 650ti - sam taką posiadam i nie narzekam, przy czym ja głównie pracuje a nie gram. Wówczas zastanowiłbym się nad prockiem.

A co z chłodzenia na procka polecicie? Zmieszczę się jeszcze w budrzecie?

Edytowane przez sebastianp88

Windows 7 jak widze jest jeszcze dostępny chociaż ja mojego zaktualizowałem do 10 i nie narzekam narazie. Na pewno mniej RAMu zużywa.

Co do chłodzenia to te procesory nie są zbyt wymagające, tą i5 można spokojnie na tym dołączonym zostawić LINK
 LINK

radeon 260x jest ok 10% szybszy  od gtx650TI (chyba że masz wersje 650Ti Boost bo to zupełnie inna dużo szyba karta od zwykłej gtx650ti)

gtx960 będzie 2 razy szybszy.

Widzisz Kajtek, tutaj ciężko określić priorytet. Trzeba raczej przyjąć opcje 50/50. Tą grafikę 650TI mam w prywatnym komputerze i ona nie pójdzie do obecnie składanego. KOmputer jest przeznaczony dla licealistki która idzie na "kierunek" plastyczno graficzny. Bardziej obstawiam corela i photoshopa zastosowanie w Jej przypadku.

Mógłbyś rozwinąć - scratch diskiem - pierwszy raz spotykam się z tym określeniem.

Przy czym nadal po za tym co przedstawił rybak i zostało przekreślone nie mam zestawu :D

Wszystko jasne Kajtek - dzięki za linka :)

Co do gier to ciężko mi określić. Powiem o tym w co na pewno sobie zagra z uwagi na rodzeństwo - simsy III, dragon age origin. To ma na pewno i to na pewno będzie uruchamiane. Przyjmijmy stosunek gier do pracy 50 na 50 o ile to możliwe do zachowania

wymienione przez Ciebie gry pójdą i na co lepszej lodówce. Wydaje mi się że kajtkowi chodzi czy będzie chciała grać w tytuły świeże i wymagające

MSI B85-G43 /intel B85, LGA 1150/

Zalman R1 black USB3.0 (b/z)

Corsair VS 450W 80+ 120mm

Liteon iHAS122 SATA (black)

Crucial 16GB (2x8GB) 1600MHz CL9 Ballistix

Seagate 1 TB 7200rpm 64MB cache SATA600 Barracuda

Plextor M6S 128GB SATA3 (520/300MB/s)

Crucial MX200 250GB (555/500MB/s)

Intel Core i7-4790 /3.6GHz, 8MB, LGA 1150, BOX/

3323 zł +  kody na darmowe złożenie i wysyłkę przy zakupie w esc.pl do wpisania w komentarzu do zamówienia: X98TY2AZ + dostawa

Mocna stacja do 2D. Procesor 4 rdzenie / 8 wątków, 16 GB DDR3, SSD na system i soft oraz SSD na scratch disk. Póki co proponowałbym jechać na zintegrowanym układzie graficznym. GPU można dokupić z czasem. Można tutaj celować w jakieś używki, patrz GTX 560 Ti za małe pieniądze. 

Póki co, HD 4600 wystarczy nawet do jakieś gierek

Można dać białe obudowy np Zalman R1 white USB3.0 (b/z) / Zalman Z3 Plus USB3.0 white (b/z)

Jeżeli ma być GPU ...... Intel Xeon E3-1230v3 /3.3GHz, 8MB, BOX, LGA1150/ + Palit GeForce GTX 750 Ti StormX 2GB DDR5 128bit (1163/5500)

Odkładacie zakup scratch disk w przyszłość.