Skocz do zawartości

Komputer za ok. 7000 zł.

Recommended Posts

Zgadzam się z Drzewo97. Chłopak się zdecydował się miej więcej na proca/obudowę/kartę/ramy, a Ty nadal mu wciskasz swoje pomysły, dodam że w tym wypadku gorsze.

EDIT: OCZ jako pamięci wcale nie są złe. Ja mam GoodRamy i Kingstony i jeszcze na żadnej z tych firm się nie zawiodłem :P Myślę, że jeśli różnica cenowa jest tak mała to warto dopłacić do 950 :]

Więc takie małe podsumowanie.

Procesor : Intel i7 930 lub 950 (na agito 950 kosztuje 1030 zł) [930 na esc.pl 999zł]

Płyta główna: Asus Rampage III EXTREME

Karta GRaf : GTX 580 niereferencyjna.

Ram: Pamięć Goodram DDR3 Play Triple 3x2048MB 1600MHz CL8.0

HDD: Samsunga F3/F3EG 1TB

SSD: OCZ Vertex OCZSSD2-1VTX60G (2,5", 60GB, SATA/300)

Obudowa: Cooler Master HAF-922 czarna

Zasilacz: Seasonic X-750 750W

Monitor: LG 24" LCD W2453TQ-PF

Co sądzicie o hdd, ssd i monitorze?

Edit:

Chłodzenie na proca będzie dobre te? Zalman CNPS 10X EXTREME

To poczekasz sobie trochę :co:
SSD: OCZ Vertex OCZSSD2-1VTX60G (2' date='5", 60GB, SATA/300)[/quote'] Vertexy 2 są bardzo fajnymi dyskami, sam przymierzam się do kupna.

EDIT: 60 GB na system + jakieś programy powinno starczyć :) Co do chłodzenia to polecam Prolimatech Megahalems Rev. B + Fander Selekta

Hmm to jak to jest z tym ssd? OCZ Vertex OCZSSD2-1VTX60G (2,5", 60GB, SATA/300)

dobry - zły?

@arved,

ssd bedzie tylko na system + programy które sie nigdy nie odinstalowuje :co:

Jak myślicie o tamtym chłodzeniu?? Zalman CNPS 10X EXTREME

I czy możecie dawać produkty na esc, agito, komputronik, vobis lub x-kom? Bo nie chcę kupować każdej rzeczy w innym sklepie.

Prolimatech Megahalems Rev. B + Fander Selekta

To jest bardzo dobre chłodzenie, które na pewno Ci starczy. Jeśli chcesz coś ekstremalnego to jak napisał lopez2 kup Noctue NH-D14

Oba które wymieniłem nadadzą się znakomicie i nie będziesz ich musiał zmieniać po jakimś czasie. Jeśli masz kasę i zmieści Ci się Noctua, to polecam(patrząc na obudowę nie będzie problemu z miejscem). Mam trochę mniejsze chodzenie tej marki i jest rewelacyjne(bezbłędnie wykonane, świetne, super ciche wentylatory w zestawie i bardzo dobra pasta) :co:

fander selecta nie ma pwm tylko ręczną regulację, bez sensu moim zdaniem.Jest cała masa dobrych wentyli z obrotami w zakresie 600-2000 i z PWM (np. phobya, noiseblocker, enermax)

Chłodzenie wyglada tak:

silver arrow > noctua ndh 12 > megahalems. Różnica między SA a Noctuą jakieś 2stopnie, w obudwu są już wentylatory.

wypadl dokladnie tak samo jak mugen - ni w zab inaczej

za to szalenia ciekawa opcja jest to co podal Leon- thermal srebrna strzala do nabycia w cooling juz za 250 zl - i to jest strzal w 10

lepszy o 1-2 stopie :co: (nic to ale cena) od dh14 - znaczy sie jest idealem w swojej cenie

Tak, oba będą dobre- nie poczujesz różnicy. Prolimatech Megahalems nie ma wentylatora w zestawie, a ten z Mugena na wysokich obrotach staje się trochę słyszalny. Zobacz sobie jeszcze taki jak ja mam- Noctue NH-U12P SE2, choć dokupując cichszy wentylator do Scythe, uzyskasz bardzo fajną wydajność+ brak hałasu :co:

beda

ale o co chodzi masz siedem kola na kompa i niewystarcza 7 dych na porzadniejszy od nich - dziwne

to gdzie sie rozjechały te tysiace

normalnie to powinno jeszcze na skrzynke browarow (a nawet porzadnego wina) do opicia zostac :co:

moze zrob podsumowanie co kupujesz i co juz jest wliczone

To może wziąść ten Noctue NH-U12P SE2 zamiast tamtych?

@lopez,

ja chce komputer, który mi będzie służył przez pewien okres, a nie, żebym zmieniał co miesiąc inny podzespół. :co:

Podsumujmy:

Procesor : Intel i7 930 lub 950 (na agito 950 kosztuje 1030 zł) [930 na esc.pl 999zł]

Płyta główna: Asus Rampage III EXTREME

Ram: Pamięć Goodram DDR3 Play Triple 3x2048MB 1600MHz CL8.0

HDD: Samsunga F3/F3EG 1TB

SSD: OCZ Vertex2 E 60GB (285MB/275MB/s)

Obudowa: Cooler Master HAF-922 czarna

Zasilacz: Seasonic X-750 750W

Monitor: LG 24" LCD W2453TQ-PF

Chłodzenie Procka : Noctue NH-U12P SE2

Powiedzcie też coś o HDD. F3 czy F3EG?