Skocz do zawartości

Komputer za ok. 7000 zł.

Recommended Posts

nie wydaje mi sie aby kiedykolwiek za zycia tego zestawu trzeba bylo wymieniac 2x470 na cos mocniejszego chyba ze na mutimonitoring sie przerzucic :wariat:

w najblizszych kilku latach nie powstanie gra ktora chlonela by wiecej niz oferuje cos pokroju i5 4.0 + 2x470 -samo wyprodukowanie takiej gry i zaimplementowanie gigantycznej masy detali zajelby z 5 lat a nikt nawet sie nie zabiera i nie planuje czegos czego nie uciagneła by konsola

wiec jesli ktokolwiek sie zabierze to taka gra nie powstanie przed rokiem 2017 ;p

a wowczas to ten komp bedzie warty 800 zl wiec mozna smialo zalozyc ze "ulepszac" go juz nigdy nie trzeba, ewentualnie czekac na jego zgon

800 zł jak się dorzuci jakiś dobry monitor xD

Co do tematu dalej to i tak pewnie autor kupi i7 bo przecież ,,7" xD

Tak czy siak dorzuć do mojego zestawu dysk SSD Intela (najbardziej teraz opłacalny) za jakieś 300 zł i porównaj ze swoim zestawem - koszt i wydajność. i7

Nie ma co się napalać na to i7, posiadam i wiem co mówię. Też byłem w pewien sposób na niego napalony, a teraz? Nie dość, żę to gorące to trafiłem na słabą sztukę, btw. nie wiem czy to jest procesor, jak ty to mówisz " na lata ", chyba, jedynym plusem na chwilę obecną jest tylko to, że włożysz 6 rdzeni, i tylko to w sumie.

Nie mówie, że jest zły, bo jest F PYTĘ :wariat:, ale jakbym miał teraz wybór, to bym się nie zastanawiał i brał i5 w ewentualności tego xeona.

Nie chce niczego udowadniać. Po prostu chcę mieć zestaw na kilka lat, a nie ciągle zmieniać podzespoły. Oglądając tematy dot. zestawów do gier, większości pisze i5 760. Ludzie piszą, że jest dobry - może i jest , lecz ja wole i7. Nie chciałbym zmieniać co kilka miesięcy procesora, bo wyszła nowa gra np. i nie i5 nie daje rady. A zdarzają się takie sytuacje. I do tego dochodzi zmiana płyty. Czytałem na temat RIIIE i chwalą sobie

Kiedy i5 760 przestanie dawać radę, to i7 również nie będzie już wystarczający.

Pomysł z Xeonem nie jest zły - to to samo, co i7, tylko taniej.

Jeśli xeon to tylko E56xx, bo tylko wtedy odczujesz różnicę (szczególnie, jeśli kiedyś będziesz chciał wymienić kartę)... Będzie drożej, ale i odpowiednio wydajniej. I radzę Ci szczerze - i7 jest przereklamowany - jeśli chcesz brać i7 to juz lepiej weź i5, bo zaoszczędzisz kasę, a różnicy nie zobaczysz.... No chyba, że lubisz grać w 2 gry na raz... :wariat: :wariat:

Większość osób Ci pisze, zebyś nei brał i7 - co sie tak uparłeś?

http://benchit.pl/procesory/Intel/Xeon/E5430

Masz dowód - xeony są wydajniejsze od i7. Nie ma tam 980, która pewnie byłaby od nich wydajniejsza, ale weź pod uwagę, że E56xx też znowuż są wydajniejsze odpowiednio od i7.... Jeszcze jakies pytania?

Chociaż ja z takim portfelem wybałbym X5650 :menda:

Sry za podwojenie posta....

[...] Widzę, że wkoncu ktoś zaczyna normalnie przekonywać... w Związku z tym pytankaa..;

1. Jakie są różnice pomiędzy LGA 1156 a LGA 1366 .

2. Przy zmianie procka na X3400 zmiana płyty głównej wiąze się z tym.(obsluguje tylko lga 1366[przypadla mi do gustu ]). Więc dobrą płyte główną proproszę.

i na dodatek tanie

Cena nie gra roli. :wariat: 7-8k Tyle mozna wykorzystac.

Co do tematu dalej to i tak pewnie autor kupi i7 bo przecież ,,7" xD

Co z tego ze 7? Gdy jest 1 a jest wydajniejsze niz 10 to i tak sie bierze chyba 1 prawda?...

Pomysł z Xeonem nie jest zły - to to samo, co i7, tylko taniej.

Jak pisałem. Cena nie gra roli. Mam do wykorzystania pieniadze to wykorzystuje. Co z tego, ze kupie za tego tysiaka mniej, jak pójdzie on w zapomnienie...?

E56xx

Ha! Tylko czy przy e56 będzie dobra płyta(lga1366 jest) Czy zaś polecą "tańszy" produkt..

lepiej weź i5, bo zaoszczędzisz kasę

J/w

Bo jesli te Xeony są lepsze, to pewnie warto... Z e56 płyta by się zgadzała (lecz lopez pisze, że droga)

Więc?

Aha, myślałem, że to 1366 piszesz do x3440 :menda: Zaraz coś wynajdę, bo ogólnie nie mam sklepu komuterowego w głowie ;P

A tak baj de łej to na Twoim miejscu już bym wolał x 3460 :wariat:

Płyty - jeśli chcesz najlepszą, to myślę, że MSI X58 Pro będzie dobra, ale biorąc pod uwagę cenę tego procka, to wybrałbym tańszą, lecz również bardzo wydajną Gigabyte EX58-UD4.

Tak na marginesie - weź kup komputer z i5 i gtx480 za 3500zł, a drugie 3500zł wpłać se do banku. Pograsz we wszystkie najnowsze tytuły spokojnie przez 2-3 lata, przez ten czas na koncie Ci się zrobi ~ 3800 zł i za dajmy na to 3 lata znowu se kupisz kompa... Przypuszczam, że z i5 i gtx480 mógłbyś nawet na luzie pograć spokojnie więcej niz 3 lata.... Nie lepiej taka opcja? Bo i tak różnicy w grach nie zauważysz na pewno przez najbliższe 2 lata.... Ja bym tak zrobił, bo to byłoby najmądrzejsze wyjście...

Tu masz przykład dobrego kompa:

Friss:

"3500 zł Intel

Intel Core i5 760 - 650 zł

Asus P7P55D - 390 zł

G.Skill DDR3 4GB(2x2GB) PC1600 Ripjaws Series CL9 - 255 zł

Samsung 1TB HD103SJ - 200 zł

Gigabyte GeForce GTX 480 1536 MB DDR5 - 1490 zł

Samsung SH-S223C - 60 zł

SilentiumPC Gladius 600 - 220 zł

Corsair CMPSU-650TXEU 650W - 280 zł"

I mówią to szczerze, nie z zazdrości :wariat:

weź kup komputer z i5 i gtx480 za 3500zł, a drugie 3500zł wpłać se do banku.

Kupie za 3500zł a reszta wędruje do pewnej osoby.

Dlatego tez nie chcałbym zmieniać komputera co kilka lat.

Więc myślę pomiędzy i7 a Xeonem... Oczywiście można pozmieniać podzespoły tak, żeby wyszło te 7500 czy mniej na np dodatkowe akcesoria lub gry itp...

Więc zmiana kompa co kilka lat wypada.

Nie wiem również, czemu nie podoba wam się ta płyta co podałem. Wiem - jest drogra. Ale można przecież zrezygnować np. z myszki czy słuchawek...

""Nie wiem również, czemu nie podoba wam się ta płyta co podałem. Wiem - jest drogra. Ale można przecież zrezygnować np. z myszki czy słuchawek"'

a ja uwazam ze na pewno nie warto dokonywac takiej zamiany- 100X lepiej miec dobre acesoria niz bzdetna plyte za 1300 . plyty sie nie uzywa w doslownym tego slowa znaczeniu (podzespoly jej uzywaja) - ma dzialac , dobrze dzialac i to wszystko a nie swiecic "cyckami" :wariat:

Vatahar92 jego zestaw będzie wydajniejszy od twojego. Gdy składa się kompa za taką cenę to i tak będzie to bardzo wydajna jednostka. Ja poczekam sobie jeszcze trochę i mojego złożę dopiero w okolicach lutego bo teraz jest małe zamieszanie na rynku podzespołów więc lepiej się wstrzymać do premiery LGA 1155 i nowych radków.

Proszę Pana .. zartujesz sobie :wariat: Wydałem więcej na sprzęt niż on . Co do nowej podstawki nic nie wniesie nowego będzie to "kotlet" po to aby zapełnić rynek i wprowadzić ludzi w błąd .

Sam polecam takową płytkę Asus RIIIE to klasa sama w sobie ładnie pozwala na zabawę w OC.

Karta ... Hmmm rób jak chcesz do twoich zastosowań wystarczy GTX 470 OC od Gigabyte chyba że używasz komputera w celach zarobkowych (mam na myśli programy wykorzystujące w pełni moc karty) a czytając temat widzę twoje skłonności wyłącznie do gier.

Co do Xeona napiszę Ci co większość jest ze środka wafelka krzemowego co daje mniejsze temperatury i lepsze skłonności do OC a jest dużo tańszy.

Napiszę Ci jedno wybór należy do Ciebie, nikt nie skłania cię do kupowania zestawów proponowanych od innych, więc zastanów się i podejmij "męską" decyzje.

Mały edit.

Co do nowych radeonów wyjdą w przyszłym roku. A odkładać kupienie nowego komputera można ciągnąć w nieskończoność .

To tak tam kolega wyżej pisał - o xeonach - X3440 mu starczy i jest na 1156 + płytka którą podałem i można śmiało brać mój zestaw xD

Kolega także wyżej pisał coś o GTX 480 - ha ha ha, chcesz koledze wstawić mikrofalówkę do komputera? To jakby dolewać oleju z kosiarki do grilla - smrodu i ciepła full a kiełbaski nie dość, że spalone to jeszcze surowe w środku xD

2x 470 to jest najlepsza opcja - zapłacisz troszkę więcej niż za 480 a masz dużo większą wydajność, mniej ciepła no i ciszej (480 jest wydajna ale gorąca jak pupki 18'tek : P i nie ma szans z SLI 470 ^ ^)

Vatahar92,

O RIIIE czytałem, i chwalą sobie... Więc nie chciałbym(o ile pozwoli) zmieniać .

Co do kart to nie wiem jaką. W teście GTX 470 chyba w kazdym byl ostatni/przed.(róznica między 470 a 480 to gdzieś ok. 750 zł...więc chyba nie warto..[lub dwie kupić :) ]) Czy w grach wystarczy mi te 50-60 fpsów, żeby poczuć, że się naprawde gra? Bo myśle, że w Counter Strika 1.6 i Source wyciągne ze 90/100 fpsów..... I czy w ogóle pójdą te popularne gry..

Co do Xeona.. Jeśli jest wydajniejszy od i7 to mozna wziąść. Przedstawcie mi dobry procesor Xeona pod 1366..

Co do radków to nie jest na 100%, że będę czekał.

Bardanos,

Też brałem pod uwagę 2x gtx 470, tylko nei wiem, czy będą wydajne ? Może macie jakieś testy gdzie pracują razem?

(patrzyłem na test pcarena, i są klatki na ok 60-90 więc dużo...[od firmy zotac.]A to chyba w zupełności starcza na płynną gree?.)

Chyba, ze wziąść wersje hard czyli radeona 5970, lecz to chyba troszke przesada.[no, chyba ze macie inne zdanie :) ].

"mocniejszy" ale dziwnym trafem juz go nie ma nigdzie - czyzby zostal skreslony z listy produkcyjnej?

ma 12mb i jest w32nm czyli jedynym sensownym procesie dla 1366 - wszystko inne sie cholernie grzeje

jest chyba jedynym ktory mozna sensownie bez gigantycznych temp. krecic do 4.0/4.2 pozniej nie wyrabia bclk bo ma niski mnoznik

a i tak wiele to nie da ze wlozysz dwa razy wiecej w podstawke 1366 niz w 1156 - to i tak sa umoczone pieniadze;)

lepiej umoczyc w monitor za 3 kola o to sie zawsze przyda 27cali 2500x1400 piekna sprawa a nie jakis socket 1366 i niepotrzebne " cuda "

w glosniki mozna umoczyc mase

w klawiatury myszy sluchawki

a te 1366 to tylko straszny klopot :)

To tak tam kolega wyżej pisał - o xeonach - X3440 mu starczy i jest na 1156 + płytka którą podałem i można śmiało brać mój zestaw xD

Jeśli chodzi o tę część dyskusji - jak najbardziej Xeon jest godnym polecenia procesorem. Oferuje to co i7 8xx za zauważalnie mniejszą cenę, choć trzeba podkreślić, że dopiero po OC, bo bez niego będzie słabszy od i5 760 (przynajmniej przez jakiś czas).

Tylko nie do końca zgadzam się z Twoją propozycją - X3440 + Maximus III będzie słabsze niż i7 950 + X58-UD3R w dobrych rękach, które będą potrafiły wycisnąć z zestawu 4,3GHz, czego na Xeonie nie osiągniesz z racji niskiego mnożnika.

Kolega także wyżej pisał coś o GTX 480 - ha ha ha, chcesz koledze wstawić mikrofalówkę do komputera? To jakby dolewać oleju z kosiarki do grilla - smrodu i ciepła full a kiełbaski nie dość, że spalone to jeszcze surowe w środku xD

2x 470 to jest najlepsza opcja - zapłacisz troszkę więcej niż za 480 a masz dużo większą wydajność, mniej ciepła no i ciszej (480 jest wydajna ale gorąca jak pupki 18'tek : P i nie ma szans z SLI 470 ^ ^)

A to ciekawe - jakim cudem dwie karty, które razem pobierają w stresie średnio coś ok. 380-420W, mają wydzielać mniej ciepła niż jeden GTX 480 pobierający ok. 280-300W? W dodatku sześć wentyli, karty obok siebie, czyli wyższa temperatura... Będzie ciszej, choć niekoniecznie będzie to kolosalna różnica, tak śmiem twierdzić.

Dodatkowo nikt mnie nie przekona, że 2x GTX 470 będzie lepszym wyborem niż GTX 480 - po prostu wciąż jedna karta rządzi. SLI sprawia, że Fraps pokazuje dużo klatek, ale w rzeczywistości płynność jest niewiele (a przynajmniej nie tak dużo) lepsza niż na jednej karcie. Taki urok SLI/CF...

Moja propozycja:

Procesor : Intel Xeon X3440 - 759 zł

Chłodzenie Procesora : Thermalright Silver Arrow - 290 zł

Płyta Główna : Asus P7P55D-E - 459 zł

RAM : GoodRam 2x2GB 1333MHZ - 230 zł

Karta Graficzna : Gigabyte GeForce GTX 480 1536MB DDR5 - 1599 zł

Zasilacz: Seasonic X-650 650W - 499 zł

HDD : Samsung 1 TB F3 HD103SJ - 205 zł

Napęd : Samsung SH-223C SATA - 90 zł

Obudowa : Cooler Master Dominator II 692 Lite - 299 zł

RAZEM : 4430 zł

Oczywiście z punktu widzenia opłacalności. Przypominam też o konieczności kupna dobrego monitora FullHD, by móc wykorzystać w pełni moc tego zestawu, np. Dell U2311H (~1000 zł) lub NEC EA231WMi (~1250 zł).

Xeon E5620 to ciekawa propozycja, ale A. kosztuje niemal 600 zł drożej, B. trzeba dołożyć do płyty minimum 250-300 zł, czyli mamy już 900 zł drożej C. ... by ostatecznie wylądować z wydajnością ~10% większą zegar w zegar względem X3440. Warto? Moim zdaniem nie.

Chłopcze czy ty nie potrafisz czytać?.... Czy ja coś napisałem cos o 480?

SLI nie jest opłacalne ze względów (tu Gi3r3k podał) i radzę poczytać poradniki i testy tego użytkownika. Kup jedną karte GTX 470 wersja OC od Gigabyte i będziesz zadowolony i nie poczujesz żadnych różnic w fps'ach.

Co do radeona 5970 cóż to karta z 2XGPU na jeden karcie. Miej pewność że w niektórych grach będą występować mikro- przycięcia.

Co do monitora 24 w zupełnosci wystarczy ja polecam LG lub iiyama ze względu na 30 dniowa gwarancje na bad pixele.

Gi3r3k nie każdy ma takie zdolności do OC jak Ty :)

Co do zestawu Gi3rka bardzo ładny , Dobry procesor, karta,chłodzenie no i zasilacz jedyna z firm która sama produkuję całe podzespoły u siebie w oddziale. Sam posiadam zasilacz SeaSonic 750W i zapewniam Cię ze jest nie słyszalny i bardzo wydajny.

Co do obudowy możesz spr. Cooler Master z serii HAF dobre chłodzenie i sporo miejsca.

Aby dopełnić kwotę (jak już nalegasz) dokup dobrą dźwiękówkę , polecam coś od Asusa. W grach w , które grasz ważne jest pozycjonowanie a karty tej firmy są idealne w tym.

Mały edit.

Panie Up.

Nie każdy ma a tak duże biurko, które pozwoli na "ogarnięcie" tego wszystkiego co jest wyświetlane na monitorze.