Kelkorn 0 Napisano 12 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2015 (edytowane) Witam, Zastanawiam się czy powinienem zmienić swój zasilacz, gdyż powoli swoje lata zaczyna mieć. Piszę o pomoc/opinie bo odnoszę wrażenie że do następnej zmiany karty graficznej jest mi to kompletnie niepotrzebne Budżet: płynny ~500zł? Procesor: i5 4690k Karta Graficzna: Sapphire HD 7950 Vapor-X Czy podkręcasz: tak Czy planujesz multi-GPU: W ramach rocznych nie (kiedyś może) Specjalne wymagania: modularny, cichy, może pół pasywny? Własna propozycja: Super Flower Leadex - 80+ Gold 750 W Aktualny zasilacz : OCZ ZT 550W 80+ Bronze Pozdrawiam Edytowane 12 Sierpnia 2015 przez Kelkorn Cytuj Link to post Share on other sites
silence 1162 Napisano 12 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2015 Coś się dzieje z obecnym OCZ'etem? Wiesza Ci się komp? Wentylator w nim działa głośno? Jeżeli przeszkadza Ci jego hałas to nie widzę problemu w wymianie wentylatora na nowy, lepszy - cichszy. Jeżeli zasilacz działa normalnie to nie widzę potrzeby wymiany na nowy. Jest jeszcze kwestia "bo chcę sobie zmienić na nowy" co zmienia postać rzeczy. Cytuj Link to post Share on other sites
KomaNdoRamBoo 287 Napisano 12 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2015 płynny chyba raczej ciekłyJeżeli ten ocz nie sprawia problemów to nie trzeba go wymieniać. Powiedz tylko jaką kartę chcesz kupić i ewentualnie rozkręć go i sprawdź czy kondensatory nie spuchły Cytuj Link to post Share on other sites
Kelkorn 0 Napisano 12 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2015 (edytowane) Coś się dzieje z obecnym OCZ'etem? Wiesza Ci się komp? Wentylator w nim działa głośno? Jeżeli przeszkadza Ci jego hałas to nie widzę problemu w wymianie wentylatora na nowy, lepszy - cichszy. Jeżeli zasilacz działa normalnie to nie widzę potrzeby wymiany na nowy. Jest jeszcze kwestia "bo chcę sobie zmienić na nowy" co zmienia postać rzeczy. Pewnie najbardziej się ma tu kwestia "Bo chcę nowy" jak mówisz. Choć rzeczywiście jest jednym z głośniejszych elementów mojego komputera aktualnie. Możesz poradzić coś gdzie można się doedukować na temat zmian wentylatorów w zasilaczach? chyba raczej ciekły Jeżeli ten ocz nie sprawia problemów to nie trzeba go wymieniać. Powiedz tylko jaką kartę chcesz kupić i ewentualnie rozkręć go i sprawdź czy kondensatory nie spuchły Generalnie przymierzałem się do gtx970/gtx980 bo jednak 3200 za Ti to przesada. Było to w momencie zanim nie zagrałem w Wiedźmina 3. Jak się okazało że mój Sapphire radzi sobie na High to odpowiedź przyszła sama (chyba Cie popi.. żeby teraz zmieniać więc raczej będę czekał na Pascala i przedział cenowy aktualnego 970 jeśli powtórzą rozkład na rynku cenowym z premiery Maxwella. Edytowane 12 Sierpnia 2015 przez Kelkorn Cytuj Link to post Share on other sites
KomaNdoRamBoo 287 Napisano 12 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2015 O fanswapie to sobie wygoogluj lub w dziale wentylatory spytaj.Sprawdź w takim razie kondensatory jeżeli wszystko będzie k to raczej nie musisz go wymieniać. Cytuj Link to post Share on other sites
silence 1162 Napisano 12 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2015 Możesz poradzić coś gdzie można się doedukować na temat zmian wentylatorów w zasilaczach? Poniżej masz jak to u mnie wyglądało. Wymieniałem fabryczny na 14cm Enermax UCTB14. Zasilacz był pół pasywny więc finalnie wentylator podłączyłem pod stałe 12v. I tak był niesłyszalny. http://forum.benchmark.pl/topic/158504-raijintek-triton-czy-warto/page-32?do=findComment&comment=1763317 Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts