Skocz do zawartości

[Problem] Dziwny dźwięk w słuchawkach

Recommended Posts

Witam 

Od dłuższego czasu mam pewien problem z dziwnym dźwiękiem w moich słuchawkach (uprzedzę nie jest to kwestia słuchawek, bo sprawdzałem to na 3 różnych słuchawkach i głośnikach i dźwięk się pojawia). Oddzielnej karty dźwiękowej nie posiadam, korzystam z tej wbudowanej. Jakbym miał opisać ten dźwięk... To powiedziałbym że jest to cichy dźwięk pracy dysku twardego w moich słuchawkach (chyba każdy kojarzy ten charakterystyczny dźwięk, gdy coś instalujemy i dysk wydaje z siebie takie "skrzypienie". Dźwięk ten jest słyszalny cały czas, chyba że włączę muzykę lub grę, to go nie słyszę. Natomiast gdy siedzę w słuchawkach i np. przeglądam internet nie słuchając muzyki to słyszę ten dźwięk... Mam jeszcze jeden problem z audio, który może być powiązany z tym "skrzypieniem", chodzi tu o podgłaśnianie dźwięku w systemie windows. Teraz mam ustawiony ten pasek dźwięku w połowie, natomiast gdy ustawię go na maksymalną wartość to zaczynam słyszeć potwornie głośny niski dźwięk, tak niski, że aż "wrzyna" się w mózg, dlatego zawsze mam ustawiony ten pasek w połowie. Przed chwilą sprawdziłem i gdy zjadę paskiem dźwięku na wartość 20 to dziwny dźwięk ustępuje. Pojawia się gdy przekroczę wartość 25 na pasku. Dodam, że gdy to dziwne "skrzypienie" zmienia się w zależności od tego co robię na komputerze np. gdy instaluję coś dużego to częstotliwość skrzypienia wzrasta. Jeśli będzie to konieczne to mogę nagrać jak brzmi ten niski dźwięk, gdy ustawię dźwięk na maksymalną wartość, co do "skrzypienia" to nie jestem pewien, czy uda mi się go nagrać, aby był słyszalny, ponieważ jest dość cichy, ale dokuczliwy. Nie mam pojęcia co to może być, nie próbowałem aktualizować sterowników, bo gdy wchodziłem na stronę producenta mojej płyty głównej to był tam sterownik z 2010 roku, czyli to pewnie ten sam, który mam teraz. Możliwe że jest to kwestia złego podłączenia komponentów na płycie głównej, tylko co ja mogłem podłączyć źle, że słyszę to coś w słuchawkach... No nic może ktoś bardziej doświadczony ma jakiś pomysł. 

Dziękuję z góry za pomoc i pozdrawiam

Moja płyta główna to: asrock p67 pro3

Szczerze to nie mam pojęcia co to jest uziemienie komputera :P Wracając do tej karty dźwiękowej, czy taka tania za 40zł wystarczy? Nie jestem jakimś audiofilem, a chciałbym wyeliminować te szmery jak najtańszym kosztem, o ile ta karta nie będzie gorsza od tej zintegrowanej :P