Skocz do zawartości

Wycena mojego zestawu oraz pomoc w doborze podzespołów

Recommended Posts

Witam, po krotce przedstawię mój problem i oczekiwania

Kilka lat temu zakupiłem Pcta na allegro (z procesorem AMD) za 1500zł mając nadzieje że będzie pięknie spełniać moje wymagania, teraz wiem że gotowe zestawy na allegro to nie był dobry pomysł. W chwili obecnej co raz częściej mój sprzęt sie przegrzewa i wyłącza, przymierzam się więc do sprzedaży tego co mam i kupnie nowego komputera (tym razem z prockiem Intela). Poniżej przedstawię parametry mojego sprzętu: 

Procesor : AMD FX-6100 Six Core 3,3 GHz

Karta Graficzna : Nvidia GeForce GT 630 2 GB Ram

Pamięć RAM : 8 GB (dokładnie marki nie znam, mogę sprawdzić)

Zasilacz : Tracer 420 W (dokładniej moge sprawdzić)

Dysk Twardy : 1 TB

Płyta Główna : MSI 760GM-P21 FX

Wszystko zamknięte w obudowie: http://www.akyga.com/pl/aky002bl.html

Ogólnie planuje zostawić sobie RAM i Dysk a reszte spróbować sprzedać, lecz moje pytanie ile te części razem będą warte? 

I drugie moje pytanie, co doradzalibyście kupić za pieniądze ze sprzedaży + dopłata, budżet mam dość niski niestety, nie chciałbym wydać więcej niż +/-1000zł + pieniądze ze sprzedaży moich części. Komputera ogólnie używam do przeglądania internetu oraz czasem lubię pograć w gry typu i grafiki World of Tanks,Warships, Euro Truck Simulator 2. Nie muszę grać na najwyższych ustawieniach graficznych, ważne by gry chodziły płynnie. Nie zamierzam również ambitnie grać w najnowsze tytuły oraz te, które jeszcze nie wyszły. 

Wiem że to dość ciężka sprawa z tym sprzętem oraz budżetem na nowy, lecz niestety nie posiadam za dużo gotówki. 

Przeglądając procesory spodobał mi się ten : http://www.morele.net/procesor-intel-core-i5-4570-3-2ghz-lga1150-box-haswell-bx80646i54570-546528/

Lecz jest dośc drogi ,na allegro widziałem mniej więcej 100zł mniej

Oraz Karta Graficzna Radeon r9 270

Lecz jak dobrze licze nie zostanie mi za dużo pieniędzy na reszte części :(

Bardzo proszę o komentarz i może jakieś propozycje zestawu/części ? Mogą być używane lecz troche się takich obawiam.

Jedyną winą sprzedawcy z allegro było wsadzenie kiepskiego zasilacza. Stad zwisy i restarty. No chyba ,ze coś siada ,ale to juz wina producenta sprzętu. Poza tym komp do zadań ,,domowych'' wystarczający.Jeśli chcesz sprzedać proca, płytę , zasilacz i kartę dostaniesz grosze . .Jeśli chcesz kupić cos z sensem to faktycznie zostaje ci, dysk, ram i buda. Licząc lekko proc. 800 zł , płyta 200 zł, zasiłka 200 zł i karta no powiedzmy 700 zł . Daje 1900 zł !co podejrzewam w twoim wypadku nie jest mało. Moim zdaniem ten FX nie jest taki zły cos a'la core i3. Zrób tak. weż kompa do jakiegoś dobrego sklepu gdzie je składają. Niech sprawdzą co jest przyczyną wyłączania ( obstawiam zasilacz). Jeśli tak kup nowy dobry za +- 200 zł, do tego grafike coś a'la podany przez ciebie radek 270. Wyjdziesz na tym lepiej niz pakując dodatkowo 1000 zł na nową płytę i proc.

Edytowane przez Dunny

No tak to troszke za drogo by już wyszło.

Nie jestem znawcą ale nie wydaje mi sie żeby to była wina zasilacza, zawsze gdy sie wyłączał dotykając blache w miejscu procka temperatura była zbliżona do patelni na której, usmażyć można jajecznice. Po prostu przy ambitniejszym użytkowaniu komputera (gry itd) ta temperatura wzrasta do takiego stopnia że się wyłącza, raz wiecej wytrzyma raz mniej. Troszke czytałem i podobno AMD bardziej sie nagrzewają w stosunku do Inteli, a'la i3 powiadasz? Wiec sklepy na allegro ładnie koloryzują aukcje, gdy kupowałem miał być a'la i7 

A jeśli to faktycznie będzie wina procka? (wrodzony wybryk AMD) Wtedy sprawa nieco sie skomplikuje :(

Z serwisem to jeszcze pomyśle ponieważ to kolejne koszta a zawiele budżetu nie mam.

Czyli ogólnie gdybym wymienił karte graficzną i ewentualnie zasilacz to takie połączenie powinno mieć lepsze osiągi w grach? (oczywiście nie tych najnowszych)

Nic się nie komplikuje. Założ nowy cooler i paste pod proca. Jeśli to pomoze i okaze się ,ze przyczyną faktycznie jbyło chłodzenie cepa to kup markowy zasilacz plus nową grafikę .

Pastę już dwa razy zmieniałem, średnio to pomagało, może dlatego iż to starsza pasta i do tego srebrna. 

Jaką pastę oraz cooler polecasz? Nie znam sie za bardzo.

Obudowę masz otwartą czy zamkniętą? Jak zamkniętą to otwórz, temperatura spadnie kilkanaście stopni.

W pierwszej kolejności wymień zasilacz bo na 99% on jest winien, kup coś takiego . Zasilacz i tak jest do wymiany bo do gier musisz zmienić grafikę a wtedy na pewno nie wytrzyma.

Jeśli chodzi o gry to grafikę masz żałośnie słabą w zależności od budżetu weź radeon 260x albo gtx960

Obudowę masz otwartą czy zamkniętą? Jak zamkniętą to otwórz, temperatura spadnie kilkanaście stopni.

W pierwszej kolejności wymień zasilacz bo na 99% on jest winien, kup coś takiego . Zasilacz i tak jest do wymiany bo do gier musisz zmienić grafikę a wtedy na pewno nie wytrzyma.

Jeśli chodzi o gry to grafikę masz żałośnie słabą w zależności od budżetu weź radeon 260x albo gtx960

Od kiedy zaczął się wyłączać otwarta z obu stron oraz wyciągnięty spod biurka 

Zasilacz winien? nie znam sie ale zawsze to blacha od strony procka jest piekielnie gorąca, więc dlaczego zasilacz? 

A mój procesor będzie dobrze współgrać z nową kartą graficzną? Czyli nie jest taki zły ?

1. Nie widzielismy tego na oczy, ale z tego co piszesz najprawdopodobniej tak, a blacha jest nagrzana z powodu coolera.

2. Jak pisałem wcześniej, będzie mocy brakować, ale przy twoim budżecie to najlepsze rozwiązanie. I procesor jest średni, ale jako tako będzie dawać radę.