carl22 4 Napisano 10 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2015 (edytowane) Mam 1900zł na wymianę procka (a co za tym idzie całej podstawki). Nie mogę tylko się zdecydować na procesor. Różnica w cenie między DC a Broadwell'em to dwie stówy, czy opłaca się je dorzucić? Cena i5 6600K jest ładna, problemem są tylko ceny płyt i RAM'ów DDR4. Czy jest możliwość złożenia za 1900zł2100zł coś pod 1151?? EDIT: najtańszą płytę pod 1151 jaka znalazłem to asus Z170-P D3. Mam trzy pytanka do niej: 1) będę mógł na niej spokojnie podkręcić i5 6600K? 2) Wejdą do niej RAM Crucial Ballistix 2x4GB DDR3? 3) Czy obsługuje ona DDR4?? Czy to tylko na DDR3 jest? Edytowane 10 Sierpnia 2015 przez carl22 Cytuj Link to post Share on other sites
Blackdark 17 Napisano 10 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2015 1.Będziesz go mógł trochę podkręcić ale masz tam trochę lichy radiator więc bez podnoszenia napięcia. 2.Wejdą, płyta ma sloty na DDR3. 3.Z tego co widzę u producenta ma tylko sloty DDR3 w ilości 4. 2 Cytuj Link to post Share on other sites
gustine 1003 Napisano 10 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2015 (edytowane) A czy nie lepiej wziąśc i5 4690k (oc do min. 4,5)+ pożądna płytę + 8/16 gb ram ? Skylake to kilkuprocentowy wzrost wydajności nie odczuwalny w grach, jedynie podczas pracy z jakimis programami mógł byś odczuć ale to tylko kosmetyczna zmiana. Edytowane 10 Sierpnia 2015 przez gustine Cytuj Link to post Share on other sites
carl22 4 Napisano 10 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2015 Akurat z programami będę pracować. Druga sprawa to to że nie wykluczam upgrade pod DDR4 za jakiś czas (rok, może dwa). Upgrade ze skylake DDR3 na DDR4 będzie tańszy bo nie będę już musiał wymieniać procesora w przeciwieństwie do 4690K. Cytuj Link to post Share on other sites
Blackdark 17 Napisano 10 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2015 (edytowane) Myślę że jak chcesz kupować Skylake to od razu z DDR4. Wydasz raz ale będziesz miał RAM na najbliższy czas i nie będziesz kupował drugi raz płyty żeby mieć DDR4. Poza tym warto wziąć dobrą płytkę pod LGA 1151 ponieważ te procki kręcą się lepiej niż Haswelle (co bardziej pogłębią różnicę) i szkoda żeby potencjał się marnował na budżetówce. Edytowane 10 Sierpnia 2015 przez Blackdark Cytuj Link to post Share on other sites
MasterBarti 945 Napisano 10 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2015 kręcą się lepiej niż Haswelle Jeszcze chyba trochę zawcześnie na takie stwierdzenie. Cytuj Link to post Share on other sites
carl22 4 Napisano 10 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2015 Najtańszą płytę główną pod DDR4 jaka znalazłem to Z170-K także od Asusa. To raczej próg tego ilę mogę wydać na płytę, dla mnie to i tak za dużo ale mogę się przełamać.http://www.morele.net/plyta-glowna-asus-z170-k-707316/ Jak na nim będzie się kręcił i5 6600K? Co do ramów to co o tym myślicie? - http://www.morele.net/pamiec-crucial-ddr4-ballistix-sport-lt-8gb-2400-2-4gb-cl16-bls2c4g4d240fsb-720772/ Cytuj Link to post Share on other sites
robertnik 2 Napisano 10 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2015 (edytowane) Kupiłem MSI Z170A PC MATE + 16GB HyperX DDR4 4x4GB 2133MHz DDR4 CL13 Predator pod 6700K. To zakup w zupełne ciemno. Jak poczekasz tydzień, tyle pewnie zajmie czekanie na przesyłkę, składanie, reinstalacja i wstępne testy to napiszę o ile dało się podkręcić do stabilnej pracy przez bclk(nie jestem pewien co ta sekcja zasilania na podnoszenie napięć). Procesora też nie chcę katować, ale musi stabilnie pracować przy długich kompresjach video(przy HEVC to i z 2 doby 100% obciążenia). Jak ma się coś fajczyć to niech robi to na początku, nie wiem jak długo wytrzymam z pokusą ściągnięcia czapki... Wszystko będzie chłodzone powietrzem Noctua NH-U14S. Edytowane 10 Sierpnia 2015 przez robertnik Cytuj Link to post Share on other sites
gustine 1003 Napisano 11 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2015 Kupiłem MSI Z170A PC MATE + 16GB HyperX DDR4 4x4GB 2133MHz DDR4 CL13 Predator pod 6700K. To zakup w zupełne ciemno. Jak poczekasz tydzień, tyle pewnie zajmie czekanie na przesyłkę, składanie, reinstalacja i wstępne testy to napiszę o ile dało się podkręcić do stabilnej pracy przez bclk(nie jestem pewien co ta sekcja zasilania na podnoszenie napięć). Procesora też nie chcę katować, ale musi stabilnie pracować przy długich kompresjach video(przy HEVC to i z 2 doby 100% obciążenia). Jak ma się coś fajczyć to niech robi to na początku, nie wiem jak długo wytrzymam z pokusą ściągnięcia czapki... Wszystko będzie chłodzone powietrzem Noctua NH-U14S. z tego co czytałem to ta msi ma słaby potencał do podkręcania.. Cytuj Link to post Share on other sites
robertnik 2 Napisano 11 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2015 z tego co czytałem to ta msi ma słaby potencał do podkręcania.. A no właśnie. Gdzie Ty to wyczytałeś, bo ja 3 dni szukałem informacji o tej płycie. Dostępności portów(ile dodatkowych USB i jakie, żeby wiedzieć jakiego śledzia kupić) na płycie pewien nie jestem, a Ty piszesz że sekcja zasilania jest niespecjalna. Ponowie pytanie. Skąd to wiesz? Cytuj Link to post Share on other sites
carl22 4 Napisano 11 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2015 Pisz jak sprawdzisz. Ale nadal czekam na odpowiedź dotyczącej Z170-K i RAM'ów do niej Cytuj Link to post Share on other sites
robertnik 2 Napisano 14 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2015 z tego co czytałem to ta msi ma słaby potencał do podkręcania.. No więc poskładałem. Trochę dziwna sprawa, bo nie wiem jak dokonywać zmian w efi od MSI, ale dają program działający pod windows i coś tam podkręciłem. https://goo.gl/photos/NV9ekshZUDKvBJxU7 To sklepowa sztuka i jak widać nie chce się kręcić jak w pierwszych recenzjach tych procesorów. Otrzymałem bardzo stabilne 4.5GHz przy podniesionym napięciu i temperatury, które w ostatnie upały nie przekraczają 80°C przy 5h kompresji do x264(HEVC). Z Pamięciami poszło znacznie łatwiej. Włączyłem w efi xmp(nie pamiętam, czy tak to się nazywa, opcja w efi na samej górze) i same latają na 4GHz. http://i61.tinypic.com/2w3syhl.png http://i61.tinypic.com/2ujiarn.png http://i60.tinypic.com/121flac.png Wszystko działa na 2 monitorach. Jeden podpięty do starusieńkiej 9600GT, a drugi na integry(zależy mi na Quick Sync). Jak już się dowiem, jak działa to efi od MSI, to pewnie coś jeszcze będę podkręcał, ale napięcie już i tak jest wysoko i trochę się boję. No nić tak to wygląda po jednym dniu zabawy w podkręcanie i nocy na obciążanie wymagającymi kompresjami video. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
r1023 873 Napisano 15 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2015 pisz , rób testy , recenzje, też chce przestkoczyć na jakieś i7 i właśnie szukam, proc/płyta i wacham co najlepiej brać. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts