Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam wszystkich

W niedalekiej przyszłości (1-2 miesiące) będę zmieniał komputer.

W związku z tym mam pytanie odnośnie procesora.

Nastawiłem się na kupno i3 4160.

Jednak możliwe, że będę miał okazję kupić starą (nadal wydajną?) i5 760 z pewnego źródła.

Pytanie który procesor będzie lepszy, wydajniejszy? 

Z tego co udało mi się zorientować na podstawie rankingu procesorów na forum, oba procesory mają podobną wydajność, tylko na ile ten ranking jest wiarygodny...

Na marginesie dodam, że na procesorze chciałbym pograć w fifa 16, nba 2k16, najnowsze nfs i colin mcrae rally, Project CARS i GTA 5. Powyższe gry przynajmniej na średnich ustawieniach w rozdzielczości natywnej mojego monitora czyli 1440 x 900 i przyzwoitej ilości klatek, 60 byłoby idealnie. 

Oprócz powyższych gier, standardowe użytkowanie czyli filmy, muzyka, internet. 

Generalnie wiem, że i5 760 jest technologicznie lata świetlne za i3 4160, ale czy to w czymś przeszkadza?

Karta graficzna zintegrowana nie jest mi potrzebna ponieważ będzie dedykowana.

Proszę o pomoc w podjęciu decyzji

Pozdrawiam 

Na marginesie dodam, że na procesorze chciałbym pograć w fifa 16, nba 2k16, najnowsze nfs i colin mcrae rally, Project CARS i GTA 5. Powyższe gry przynajmniej na średnich ustawieniach w rozdzielczości natywnej mojego monitora czyli 1440 x 900 i przyzwoitej ilości klatek, 60 byłoby idealnie. 

To juz zalezy od dobrej karty graficznej a nie od wyboru cytowanych procesorow.

Jak i5 760 będzie na 4GHz to będzie lepszy.

Ciekawa teoria polecac zabytkowy procek i kazac komus na dzien dobry dokupywac dobre chlodzenie i go krecic [nie wspomne juz o dobrej plycie pod krecenie]

Nie bede wspominal ze twoja karta Sapphire R9 290 Tri-X OC 4GB nudzi sie przy tym zabytku.

.

Moze pierw nalezalo by zapytac autora jaki ma sprzet i jaki planuje kupic.?

Edytowane przez pprzemo

Jak i5 760 będzie na 4GHz to będzie lepszy.

a te 4 Ghz to dla tego procka dużo, mało? łatwo osiągnąć czy raczej jest to szczyt jego możliwości?

To juz zalezy od dobrej karty graficznej

wyborem karty graficznej zajmę się w dalszej kolejności i najprawdopodobniej wybiorę taką jaką mi polecicie ponieważ osobiście moja wiedza jest znikoma w tym temacie :) póki co chciałbym się dowiedzieć czy powyższy procesor da sobie radę w omawianych tytułach.

dokupywac dobre chlodzenie i go krecic [nie wspomne juz o dobrej plycie pod krecenie]

osoba od której ewentualnie będę kupował ten procesor jest raczej komputerowym maniakiem, który nie kupuje byle czego. Tak więc zakładam, że zarówno płyta główna jak i chłodzenie również będą solidne.

Moze pierw nalezalo by zapytac autora jaki ma sprzet i jaki planuje kupic.?

Ze starego komputera wezmę tylko dysk, napęd cd, obudowę i ewentualnie zasilacz (jeżeli da sobie radę) - Chieftec GPS-400AA-101 A. 

Resztę czyli przy założeniu, że odkupię od kumpla procesor+mobo+ chłodzenie, we własnym zakresie kupić nową bądz używaną grafikę i 8 GB pamięci ram.

Ja uważam że procesory i5 750/760 po OC nadal nie są takie złe,wiem że stara konstrukcja ale dają radę.

Dla przykładu małe testy i wyniki 3dmark które chyba coś znaczą 

1-R9 270x + CPU i5 4570 (s.1150) wynik http://www.3dmark.com/3dm/5970859

2-GTX 660Ti + i5 750 OC 3.8GHz wynik http://www.3dmark.com/3dm/8093542

3-GTX 970 + i5 750 bez OC wynik http://www.3dmark.com/fs/2793842

4-GTX 970 + i5 750 OC 4.1GHz wynik http://www.3dmark.com/fs/2914734

Sam dla przykładu robiłem właśnie test mojego CPU i GPU z czymś nowym i o dziwo lepszy wynik jak dużo droższe zestawienie na podstawce 1150,znalazłem jeszcze wyniki GTX-a 970 jak się to ma z i5 750,no i z tego co widać to po OC jest nawet przyzwoicie.

Tak więc jeżeli masz kasę bierz coś na s.1150 (jest nowszy,mniej prądu pobiera...) jak coś taniego ale też wydajnego to i5 760.

Jeżeli będzie OC to i5 a jeżeli nie będzie OC to i3 - a bzdury o starości mozna czytac dzieciom na dobranoc. To tak jak byś komuś udowadniał że lepiej kupić nowego fiata punto bo jest nowy niż 10 letnie BMW 5 e60/e61 bo oba można kupic za 35-40 tysięcy. To że bmw ma 10lat nie zmienia faktu że jest lepiej wykonane, szybsze i bezpieczniejsze. ;)

Ja uważam że procesory i5 750/760 po OC nadal nie są takie złe,wiem że stara konstrukcja ale dają radę.

Dla przykładu małe testy i wyniki 3dmark które chyba coś znaczą

Lepiej nie opierać się na benchmarkach przy wyborze cpu.

Autor bedzie chciał zrobić potem upgrade sprzętu, to mu doradzicie I7 pod 1156? :D.

Oczywistym jest, że najlepszym wyborem będzie platforma 1150, bądź coś pod 1155.

Tak samo bardzo rozbawiło mnie porównanie wyżej, porównać zakup procesora do samochodu - szacun. Będziesz kręcić to BMW? A przy upgradzie kupisz auto na tej samej płycie i przełożysz reszte?

Edytowane przez Crout

Ze 20 lat temu miałem tego i5 760, łezka w oku się kręci. Jak ktoś buduje sprzęt retro to może i warto, ale do codziennego użytkowania to serio przesada.

Wezmę chyba i poskładam jakiegoś 6 jajowego xeona na x58 i będę wklejał wyniki z marków i nabijał się jak to mój retro pc gniecie wydajnością twojego nowego kompa. 

Do grania wybrał bym chyba jednak i5 760 podkręconego do tych 4ghz. Za ~300 można już kupić fajne mobo do niego + jakiś macho czy grandis za 150-200pln i śmigasz. i3 kupił bym tylko jeśli planował bym w przyszłości wymieniać go na i5.

• Popieram 1

RaaKoo masz rację i się zgodzę że lepiej coś na 1155,sam bym kupił takie coś,to co teraz mam kupiłem jakiś rok temu okazyjnie za 200 czy 250zł tzn.CPU i Mobo.

A co do samego i5 750/760 miałem tylko na myśli cenę,nie rozbudowę bo za 400zł raczej nie kupisz czterordzeniowego procesora z płytą na nowszej podstawce.

Pieniądze mam (oczywiście prezesem nie jestem, ani w totka nie wygrałem), nie w tym rzecz.

Po prostu jestem jedną z tych osób które starają się racjonalnie wydawać zarobiony cash. 

Dlatego chcę kupić komputer który pozwoli mi grać w gry wymienione w pierwszym poście co najmniej na średnich ustawieniach z przyzwoitą ilością klatek. Jestem raczej niedzielnym graczem :) 

Jeżeli poradzi sobie z tymi grami to da sobie również radę w filmach czy też internecie. 

Jeżeli chodzi o OC/podkręcanie - z racji, że nie wiem jak to robić, nigdy tego nie robiłem oraz nie ciągnie mnie, aby się tego uczyć, poświęcać czas i zgłębiać się w tym temacie - nie planuję tego robić :) 

Jeśli nie myślisz o oc i nie będziesz tego robił to nawet nie ma co myśleć o i5 pierwszej gen. możesz się rozczarować, a te tytuły które podałeś potrzebują trochę lepszego procka.

Idealną propozycją będzie dla ciebie i5 4460 na 1150, ale musisz podać kwotę którą planujesz wydać , ten procek nie jest do oc , a sokoro nie bedziesz podkręcać to można kupić budżetową płytę gł. a to sporo obniża koszty.

Edytowane przez RaaKoo

Jak masz kasę to bierz coś na s.1150,tylko jedna rzecz mnie zastanawia,sam procesor to nie cały Pc a co z resztą?

Jaka karta graf. zasilacz itd.?

RaaKoo proponuje i5 4460 no o.k. fajny CPU tylko ceny to około 700-750zł żeby miało te sens w grach to dolicz też jakąś GPU np. R9 270 

Pieniądze mam
ale ile masz do wydania na ten cel?

zresztą piszesz że dopiero za 1-2 miesiące będziesz zmieniał i ceny mogą się trochę pozmieniać.

Druga sprawa to to że wyszedł nowy  Intel Skylake,ale obecnie to chyba drogi interes i nie opłacalny,przynajmniej tak mi się wydaje.