Skocz do zawartości

Aparat do 2 tyś

Recommended Posts

Witam poszukuje aparatu.

Przede wszystkim bd nagrywał nim filmy w domu w kuchni. Jestem kucharzem i bd prowadził kulinarny kanał na YT.  Robił zdjęcia potraw ale również zdjęcia a wakacjach spotkaniach rodzinnych itp.

Kwota max 2tys.

Nie mam pojęcia jaki aparat wybrać nie znam się.

Dlatego proszę was o pomoc w podjęciu decyzji.

Gość Jacojj

Witam poszukuje aparatu.

Przede wszystkim bd nagrywał nim filmy w domu w kuchni. Jestem kucharzem i bd prowadził kulinarny kanał na YT.  Robił zdjęcia potraw ale również zdjęcia a wakacjach spotkaniach rodzinnych itp.

Kwota max 2tys.

Do Twoich potrzeb wystarczy praktycznie każdy współczesny aparat ze średniej półki, ja bym kupił (za 1000-1400zł) jakiegoś bezlusterkowca formatu 4/3 lub APS-C, ewentualnie jakiś kompakt z większą matrycą a resztę kwoty zainwestował w statyw i oświetlenie fotograficzne (lampy i jakieś blendy). Jeśli chcesz aby potrawy dobrze wyglądały (kolory) na zdjęciach i filmach - oświetlenie musi być "fotograficzne" - czyli źródła światła muszą zapewniać (najlepiej) ciągłe widmo jak najbardziej zbliżone do naturalnego oraz światła musi być bardzo dużo - aby matryca nie "jechała" na wysokim ISO i nie szumiała. Na szczęście teraz można tanio kupić takie fotograficzne żarówki/świetlówki.

To tyle, w skrócie. Powodzenia.

• Popieram 2
  • 2 tygodnie później...

Jacojj ma rację, aparat mam mieć po prostu full hd i rozsądny kodek. Przecież do kuchni to nawet 50/60p nie potrzebne (no chyba, że będą akcje ze zwalnianiem noża "w locie" czy wpadających do garnka warzyw). Oświetlenie jest dużo ważniejsze, do filmów to i panel LED się nada, do zdjęć lepszy jest flash bo ma stabilną temperaturę barwową.