xkapselx 1 Napisano 6 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2015 Mam dość poważny problem, mianowicie z miesiąca na miesiąc obserwuję degradację wzroku. W pracy przesiaduję przy komputerze od 8 do 10 godzin dziennie (na jakims starym Dellu '19, którego modelu w tym momencie nie pamiętam). O ile w pracy problem przemęczonego wzroku u mnie raczej nie występuje, o tyle w domu po kilkudzisięciu minutach spędzonych przed minitorem IPS LG 27MT93 odechciewa mi się jakiejkolwiek aktywności przed komputerem. Jaki monitor polecalibyście do użytku domowego, by jak najmniej męczył wzrok? Jak wcześniej wspomniałem w zaciszu domowym siedzę przed monitorem IPS 27MT93 - kiepski monitor z błyszczącą matrycą, zupełnie nienadający się do gier... itd. To bardziej telewizor niż monitor. Próbowałem już wszystkich możliwych ustawien - podswietlenia matrycy, jasnosci, kontrastu... nadal wzrok wytrzymuje góra godzinę. Co ciekawe inni użytkownicy komputera nie skarżą się na przemęczony wzrok i wmawiają mi, że jestem przewrażliwiony. Może warto zainwestować w monitor z systemem flicker free?? Tyle się o tym ostatnio pisze na forach internetowych. Jaki rodzaj matrycy jest najbezpieczniejszy? Nie ukrywam, że chciałbym by monitor nadawał się do gier - w planach mam modernizację komputera. Zależy mi na krótkim czasie reakcji matrycy i w miarę ładnych kolorach. Czy przekątna może mieć istotny wpływ na wzrok? Cytuj Link to post Share on other sites
Fiber 11 Napisano 7 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2015 Nie jestem specjalistą, nie mniej dorzucę coś, co uważam za ważne: zacząłbym od oświetlenia pokoju - tj. nie siedzieć w ciemności oraz by tło (ściana) miało podobną ilość światła, co monitor. Cytuj Link to post Share on other sites
xkapselx 1 Napisano 7 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2015 W sumie jest to jakies rozwiązanie, staram się nie siedzieć przed monitorem w ciemnościach. Kupię dodatkowo jakąś lampkę nocną i odpowiednio ustawię za monitorem, zobaczymy czy to coś pomoże. Cytuj Link to post Share on other sites
drachenfeles 5499 Napisano 7 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2015 lampka to jedno, ale trzba było do domu nie kupować sprzętu klasy nie dla idiotów Cytuj Link to post Share on other sites
xkapselx 1 Napisano 7 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2015 Człowiek uczy się na błędach... jaki monitor do 1,5 tys mógłbyś polecić? Myślę, że 24' full hd spokojnie wystarczy. Cytuj Link to post Share on other sites
drachenfeles 5499 Napisano 7 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2015 EV2450/EV2455 ewentualnie U2415 Cytuj Link to post Share on other sites
xkapselx 1 Napisano 7 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2015 U2415 oraz FS2434 brałem pod uwagę, muszę poczytać o tych dwóch polecanych przez Ciebie monitorach Eizo. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts