Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam, kolega poprosil mnie o to zebym mu pomogl w wyborze jakiegos zestawu (mobo, ram, gpu, cpu, psu, hdd) max do 1k ale ja juz od dawna sie tym nie interesuje wiec zwracam sie do was o pomoc :menda:

A wiec obojetne czy Intel czy AMD, dysk to bedzie raczej samsung F3 500gb ~140zl, grafika jakas pokroju Radeona 4850 ~300zl (moze byc inna byle nie drozsza i o podobnej wydajnosci) ramu ma byc 2gb (ddr2/ddr3) no i reszte pozostawiam wam. Najlepiej jakby sie dalo to zmiecic w 1k zl a jak nie to bedziemy myslec.

Raczej bez obudowy, a czesci nowe, skoro ciezko to moze cos na karcie dalo by sie przyoszczedzic nie tracac zbyt duzo na wydajnosci?

Jak kolega do mnie pisal to chcial jakiegos geforca 240 z allegro ale mu odradzilem. (od kiedy pamietam kupowal tandetne karty a potem nazekal ze gry mula :menda:)

Doradź mu najlepiej, 1) niech dozbiera jeszcze ze 200-300zł, nie trzeba będzie obcinać i kupować gorszych klocków. Albo 2) niech część klocków kupi używane na allegro, np. procek, ram i wtedy da rade coś wykombinować.

Jeżeli ma być nowe to:

Procesor: AMD Athlon II X3 445 /3.1GHz, 1.5MB, 95W, BOX, AM3/ 259 zł

Płyta główna: AsRock M3N78D /nForce F720D, DDR3/ 179 zł

Pamięć RAM: GoodRam 2GB 1333MHz CL9 115 zł

Dysk twardy: Samsung 500GB 7200rpm 16MB cache SATA-II F3 139 zł

Karta graficzna: Gigabyte Radeon HD4850 Zalman 512MB DDR3 /256bit/ 2xDVI TV-out 310 zł

Zasilacz: Corsair 400W [CMPSU-400CXEU] 159 zł

1161zł. Składane w esc.pl

Taniej to tylko na częściach używanych, lub kupno czegoś na 775.

Za taką kwotę, to bardzo kiepski zestaw.

To ze cos dzialaze znaczy ze jest dobrze :menda: pozatym moj kolega nie jest zaintereowany sprzetem z drugiej reki.

Severn mam pytanie czy Athlon X2 bylby ok do takiego zestawu jak wymieniles? I czy ta plyta w miare ok? Nie mialem z Asrockami nigdy doswiadczenia. Sprzet nie bedzie raczej krecony bo kolega sie na tym nie zna.

No to jak nie będzie kręcony, to tym bardziej trzeba dac te 50zł na Athlona X3. Jeżeli chcesz 2 rdzenie, to wg mnie lepiej 775.

Myslalem ze X2 dalby rade przy tym r4850, moj krecon PDC troche go chyba dusi ale to juz stary proc, pozatym kolega mi mowil ze w upgradeowanie kompa sie bawic nie bedzie to mysle ze s775 by starczylo. Do tej pory potrafil grac przy 15-20 fpsach to i tak bedzie duza roznica :zamykamy: