Skocz do zawartości

Nowa karta graficzna [ok. 850zł]

Recommended Posts

Max. do wydania ok. 850zł, mój sprzęt:

Procesor: i5-4460
Płyta główna: MSI h81m-p33
Karta graficzna: Gigabyte HD7850 1GB
Zasilacz: Corsair VS 450w
Monitor: 1600x900 NIE MAM ZAMIARU WYMIENIAĆ NA FULLHD W NAJBLIŻSZYM CZASIE

Planuje wymienić tego gigusa co mam na R9 280X, jednak cały czas męczy mnie ten R9 380. Gdzie nie patrze to każdy poleca jednak tego 280x.

Jak myslicie? Oczywiście gry.

P.S. Nie wiem zbytnio jaka jest różnica między 

http://www.morele.net/karta-graficzna-msi-radeon-r9-380-2gb-gddr5-256-bit-hdmi-2xdvi-dp-r9-380-gaming-2g-707128/

http://www.morele.net/karta-graficzna-msi-radeon-r9-380-oc-2gb-gddr5-256-bit-hdmi-2xdvi-dp-r9-380-2gd5t-oc-707127/

poza lekko wiekszym taktowaniem, czy w ogóle jest jakaś?

Edytowane przez MrGohut

A co z chłodzeniem działa tak samo jak w wersji gaming czyli włącza się po przekroczeniu pewnej temperatury? I czy jest tak samo skuteczne?

w modelu nitro na pewno chłodzenie jest pół pasywne  a w tych ?

ale jeśli już to wybrał bym 280x niestety jest szybsza i ma więcej vramu 

wojciech a czy 280x jest tak bardzo wydajniejsza od gtx 960 trochę bym polemizował, różnice nie przekraczają 5 %

a co do zasilacza to proponuję xfx ts 550 w ma 5 lat gwarancji

a 280x używanych bym się wystrzegał jak ognia

a dwa Panie kolego jak kupi gtx 960 ten corsair mu wystarczy z palcem w ...  a kasę z zasilacza wyda na dobre chłodzenie na procka lub na piwo jak pełnoletni

a 280x używanych bym się wystrzegał jak ognia

pleciesz bzdury

ja ostatnio sprzedawałem

po drugie jeśli jest gwarancja to w czym masz problem  

różnice nie przekraczają 5 %
:/

i wszystko na twój temat 

Dajesz koledze porównanie dla 1080p gdzie kolega gra w niższej rozdzielczości. Karta R9 280x ma wyraźnie większą przewagę głównie dzięki większej ilości VRAM(co jeszcze bardziej liczy się w FHD). Świadczy o tym też fakt że 4 Gb wersja GTX 960 jest wydajnościowo praktycznie na tym samym poziomie. Sam posiadam GTX 960(2 GB) głównie ze względu na niskie TDP, aby z małego pokoju piekarnik nie robić. Karta starcza do FHD na razie we wszystko co grałem, a bez zbędnych wodotrysków to już w ogóle.

Nie bierzcie tych wszystkich testów kart na serio, gdzie np. generuje 30 klatek a włączenie Anti-Alisingu na mniejszy poziom daje o połowę więcej klatek bez widocznego pogorszenia grafiki...

ja nie jestem fanem ani zielonych ani czerwonych, dobrze wiem że Pan Wojciechpiwo tylko radki poleca (widać że kocha czerwone, ma do tego prawo), tylko mam jedno ale........

jeśli coś polecacie to opisujcie plusy i minusy danej karty graficznej a nie walicie od razu 280x, gtx 960 itd. 280x ma swoje plusy ale też ma i minusy podobnie jak gtx 960. Są gry gdzie lepiej radzi sobie 280x a są gdzie gtx 960 jest lepszy. Nie lepiej było napisać poczytaj testy pod kątem gier które lubisz i w które grasz. 280x niestety mocniej obciąży jego zasilacz co wiążę się z wydzielaniem większej ilości ciepła i ewentualnymi problemami z wysokimi temperaturami. Sporo ludzi narzeka właśnie na przegrzewanie się tych kart. Już w 380 chłodzenie i kultura pracy została mocno poprawione. I jak miałbym polecać radka to bardziej ten układ. Ponadto gtx 960 ma przewagę nad 280x w kulturze pracy, karta mało obciążona to wentyle śpią. Naprawdę fajna sprawa, mam gtx 970 i dla mnie korzystanie z cichego kompa ma zalety.

Skoro taki dobry jest ten 280x to po co sprzedawałeś

nie widzisz co kupiłem ?

Wiedźmin 3

jedyna gra w której gtx jest szybszy bo sponsorowana przez nv  

Wojciechpiwo tylko radki poleca (widać że kocha czerwone, ma do tego prawo)

i kupił gtx 970 :wariat: 

bo w tej cenie 850zł  nie ma konkurencji