Jozio 28 Napisano 30 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 30 Lipca 2015 Hej, Tak jak w temacie, szukam łatwego w miarę szybkiego rozwiązania aby wzmocnić sygnał GSM u wujaszka w domu. Aktualnie po przeprowadzce ma go tylko w jednym miejscu przez co dzwoniący często się niecierpliwią Dom jest położony wokół lasu, ma ok 200m2-250m2 i tak na prawdę sygnał jest przy tarasie i to też nie zawsze. Myślałem o takim wyjściu jak repeater gsm, czy może ktoś z was już się tym bawił ?? A może znacie jakieś lepsze opcje polepszenia zasięgu ?? Jeżeli chodzi o budżet to wiadomo im taniej tym lepiej, ale trzymajmy się tego aby to faktycznie działało. Jak wyda na to tylko 300 zł to będzie super, ale jeżeli będziemy wymagać 500-600 zł bo innej opcji nie będzie to też to zastosuje - musi mieć dostęp do telefonu 24/7, praca zobowiązuje. Dzięki z góry za pomoc :-) Cytuj Link to post Share on other sites
dvbbs 15 Napisano 3 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2015 (edytowane) Dom jest położony wokół lasu, ma ok 200m2-250m2 Ciekawe - dom jest położony wokół lasu - wyślesz fotki ? Ciekawi mnie wygląd i rozmiary takiej budowli, bo 200 m2 to to na pewno nie jest A serio pierwszy lepszy repeater z allegro z 2G+3G wystarczyć powinno. Obczaj na BT Search gdzie są nadajniki i montować taki zestaw gdzieś na kominie czy innym wysokim punkcie. Jak masz powyżej 30 km do nadajnika to szukaj anten z zyskiem koło 20db albo więcej. Edytowane 3 Sierpnia 2015 przez dvbbs Cytuj Link to post Share on other sites
Jozio 28 Napisano 3 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2015 Jak tylko wyjde że szpitala i będę mógł już prowadzić to podese fotki dół i góra ma dokładnie 180m2 do tego taras 22m2 no i garaż 30m Cytuj Link to post Share on other sites
jayson2309 52 Napisano 4 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2015 (edytowane) :wacko: Jemu chodzi o to że las jest wokół domu a nie dom w okół lasu... Dlatego chcę fotki... Powinno być napisane że dom jest w okolicach lasu. Edytowane 4 Sierpnia 2015 przez jayson2309 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Jozio 28 Napisano 4 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2015 A to przeprasza, za źle sformułowanie Cytuj Link to post Share on other sites
Jozio 28 Napisano 14 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2015 (edytowane) Hej,Wyszedłem ze szpitala i sprawdziłem na BTSearch, Wyszło że najbliższy punkt ( tmobile ) to 3,2 km, pytanie jaki repeator bedzie do tego odpowiedni ? http://allegro.pl/promocja-2000-m2-wzmacniacz-repeater-gsm-umts-3g-i5197510719.html< czy ten zestaw załatwi sprawę ? http://allegro.pl/promocja-2000-m2-wzmacniacz-repeater-gsm-umts-3g-i5197512735.html<< albo to ? jakieś grzybki są w zestawie I jeszcze jedna sprawa, czytam i czytam i teoretycznie uzywanie takiego sprzetu jest "nielegalne" czy to prawda ;o ? Edytowane 14 Sierpnia 2015 przez Jozio Cytuj Link to post Share on other sites
Freso 1116 Napisano 14 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2015 czy to prawda Nie dam sobie głowy uciąć, ale czytałem ostatnio, że niestety tak. Kup karty SIM innych operatorów i potestuj. Może któryś będzie lepszy, to jedyne sensowne i niedrogie rozwiązanie. Cytuj Link to post Share on other sites
filo301 272 Napisano 14 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2015 I jeszcze jedna sprawa, czytam i czytam i teoretycznie uzywanie takiego sprzetu jest "nielegalne" czy to prawda ;o ? Niestety, nie jest to legalne(chyba, że masz licencję), ale jeśli nie będziesz tym zakłócał telewizorów itp. sąsiadów to nie powinno być problemu. Możesz też poprosić np. t-mobile czy tam innego play'a o postawienie BTSa. Cytuj Link to post Share on other sites
Jozio 28 Napisano 14 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2015 Ogólnie wujaszek ma telefony w T-mobile i wszystkie służbowe, na firmie ma ich kilka więc podejrzewam że wymiana na innego operatora nie będzie wchodzić w grę Jutro podjadę do niego i pogadam z nim co i jak, oraz dzięki wam wszystkim zaproponuje mu kilka opcji :-) - zadzwonienie do t-mobile i poproszenie o BTS'a- opcja z repeatorem- sprawdzenie innych sieci. Podejrzewam że ostatnia opcja będzie tam samo działać, ponieważ to jest środek lasu i do nadajnika t-mobile jest 3.2 km i do orange/play jest 3.35 km, ale przetestujemy Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts