Skocz do zawartości

Uprzejmie proszę o pomoc w doborze karty

Recommended Posts

Witajcie!

Śledze forum od bardzo dawna, poniewaz mam zamiar kupic karte graficzna do mojego komputera. Niestety nie znam sie na tyle, zeby zrobic to samemu :). Czytalem forum, czekalem na wypust nowych radeonow i te obnizke cen, ktora nie nastąpiła.... Co proponujecie zrobic w takim przypadku? Interesowalem sie Radeonem r290, ale ostatecznie chyba najlepszym rozwiazaniem dla mnie bylby GTX 970. Moze macie tez inne propozycje? Ceny na morele.net ciagle minimalnie rosna/spadaja, ale w zasadzie oscyluja w tych samych granicach. Pozostaje tez kwestia producenta karty. oraz kwestia zasilacza, poniewaz nie jestem pewien, czy taki jaki posiadam mimo ze jest nowy, bedzie dobry. Prosze o pomoc.

Moj komputer:

• Pamięć Crucial Ballistix 8GB (2x4GB) DDR3 1600MHz CL Unbuffered NON-ECC 1.5V (BLS2CP4G3D1609DS1S00CEU)
  • Dysk SSD Plextor 2,5' 128GB, SATA III ( 520/200MB/s ), 9,5mm (PX-128M5S)
  • Zasilacz Corsair VS 450W ATX 120mm wentylator, EU version CP-9020049-EU
  • Thermaltake Commander GS-III Window USB 3.0 ATX/120mm LED bez zasilacza (VO100K1W2N)
  • Procesor Intel Core I5-4570 3.2GHz LGA1150 BOX HASWELL BX80646I54570
  • Płyta główna MSI B85-G43 Sc LGA1150 Intel B85, 4xDDR3, VGA, GbLAN, ATX HASWELL

co do zasilacza z gtx 970 powinien sobie dać radę (corsarze są niezłe), natomiast z 290 raczej nie ma szans. Z gtx 970 zdarzają się problemy z piszczącymi cewkami, ale jest to związane z konkretnym egzemplarzem grafiki (jedne śpiewają inne nie). Ja niedawno kupiłem msi gtx 970 100me i ja tam nic nie słyszę. Fakt nie testowałem karty na 3d markach (większy problem gdy grafika generuje bardzo dużo klatek), jedynie zabawa w realu czyli w grach. 

a ha jeśli zasilacz da radę, warto rozważyć kupno lepszego chłodzenia na procka (chyba że takowe posiadasz) + dobra pasta na procka, fajny jest macho (tylko sprawdź czy wlezie do Twojej budy)

Karta jakis niereferent : MSI , Gigabyte ( dluga jest ), asus, palit, w zaleznosci ktora Ci sie podoba. roznice w wydajnosci sa niewielkie i napewno bedziesz zadowolony. 

Ja mam Msi gaming z takim samym procem jak Ty. wszystko smiga ladnie:) 

co do zasilacza, uciagnac, uciagnie, ale po co ma sie pocic?? jak masz mozliwosc kup, badz zamien, na cos z wieksza sila, np xfx 550w.

Dziękuje za pomoc. To ciesze sie, ze nie bede musiał inwestowac w zasilacz, skoro ten jest calkiem nowy i sprawny. Natomiast czy te chlodzenie na procesor jest potzrebne? mam po prostu standardowe.

Modeli tych GTXow widze sporo i szczerze nei wiem, ktory wybrac. Ten Gigabyte jest 100z tanszy od MSI np, wiec czy jest jakas roznica, zeby inwestowac w drozszy model?

co do chłodzenia - boxowe intele są słabe, a pasta w zestawie jeszcze gorsza. Po zamontowaniu gtx 970, który jest cichą kartą sam podejmiesz decyzję o wymianie na lepsze chłodzenie (chyba że grasz na słuchawkach). Wiem to z własnego doświadczenia mam katanę 3 (lepsza od boxa), teraz sam kupiłem gtx 970 (msi 100me) i zaczyna mnie denerwować głośność katany. Ponadto dobre chłodzenie w obudowie wymusza lepszą cyrkulację powietrza.

• 5 tygodni później...

Witajcie!

Zakupilem model MSI gaming i jestem z niego bardzo zadowolony. Jednak od dwoch dni pojawił się problem, moze ktos będzie w stanie mi pomoc.

Dwa dni temu ojcu zachcialo się pilować drewno pilą elektryczną i wywalił korki. Komp oczywiście był właczony bo nic mi nawet nie zakomunikował, że bierze się za taką robotę. W kazdym razie od tamtego czasu podczas grania komp mi się resetuje :(. A dzis już co 5-10 minut. Jaka może być przyczyna? Zasilacz? upał? wczesniej podczas upałów działało wszystko jak trzeba (Wiedzmin, Far Cry 3/4). Dzis resetuje się i Wiedzmin, I MGS5.

Czy mogę przeprowadzić jakiś test by sprawdzić co się dzieje?

Sterowniki mam najnowsze (z dzisiaj). pozdrawiam i dziekuje