Saguaro 0 Napisano 30 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 30 Lipca 2015 Witajcie! Śledze forum od bardzo dawna, poniewaz mam zamiar kupic karte graficzna do mojego komputera. Niestety nie znam sie na tyle, zeby zrobic to samemu . Czytalem forum, czekalem na wypust nowych radeonow i te obnizke cen, ktora nie nastąpiła.... Co proponujecie zrobic w takim przypadku? Interesowalem sie Radeonem r290, ale ostatecznie chyba najlepszym rozwiazaniem dla mnie bylby GTX 970. Moze macie tez inne propozycje? Ceny na morele.net ciagle minimalnie rosna/spadaja, ale w zasadzie oscyluja w tych samych granicach. Pozostaje tez kwestia producenta karty. oraz kwestia zasilacza, poniewaz nie jestem pewien, czy taki jaki posiadam mimo ze jest nowy, bedzie dobry. Prosze o pomoc. Moj komputer: Pamięć Crucial Ballistix 8GB (2x4GB) DDR3 1600MHz CL Unbuffered NON-ECC 1.5V (BLS2CP4G3D1609DS1S00CEU) Dysk SSD Plextor 2,5' 128GB, SATA III ( 520/200MB/s ), 9,5mm (PX-128M5S) Zasilacz Corsair VS 450W ATX 120mm wentylator, EU version CP-9020049-EU Thermaltake Commander GS-III Window USB 3.0 ATX/120mm LED bez zasilacza (VO100K1W2N) Procesor Intel Core I5-4570 3.2GHz LGA1150 BOX HASWELL BX80646I54570 Płyta główna MSI B85-G43 Sc LGA1150 Intel B85, 4xDDR3, VGA, GbLAN, ATX HASWELL Cytuj Link to post Share on other sites
Alcedo1 168 Napisano 30 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 30 Lipca 2015 co do zasilacza z gtx 970 powinien sobie dać radę (corsarze są niezłe), natomiast z 290 raczej nie ma szans. Z gtx 970 zdarzają się problemy z piszczącymi cewkami, ale jest to związane z konkretnym egzemplarzem grafiki (jedne śpiewają inne nie). Ja niedawno kupiłem msi gtx 970 100me i ja tam nic nie słyszę. Fakt nie testowałem karty na 3d markach (większy problem gdy grafika generuje bardzo dużo klatek), jedynie zabawa w realu czyli w grach. a ha jeśli zasilacz da radę, warto rozważyć kupno lepszego chłodzenia na procka (chyba że takowe posiadasz) + dobra pasta na procka, fajny jest macho (tylko sprawdź czy wlezie do Twojej budy) Cytuj Link to post Share on other sites
rudnic 10 Napisano 30 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 30 Lipca 2015 Karta jakis niereferent : MSI , Gigabyte ( dluga jest ), asus, palit, w zaleznosci ktora Ci sie podoba. roznice w wydajnosci sa niewielkie i napewno bedziesz zadowolony. Ja mam Msi gaming z takim samym procem jak Ty. wszystko smiga ladnie:) co do zasilacza, uciagnac, uciagnie, ale po co ma sie pocic?? jak masz mozliwosc kup, badz zamien, na cos z wieksza sila, np xfx 550w. Cytuj Link to post Share on other sites
davyx 53 Napisano 30 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 30 Lipca 2015 Nie będzie się pocić. Weźmie około 200W. Więc nie musi wymieniać. Cytuj Link to post Share on other sites
Saguaro 0 Napisano 30 Lipca 2015 Autor Udostępnij Napisano 30 Lipca 2015 Dziękuje za pomoc. To ciesze sie, ze nie bede musiał inwestowac w zasilacz, skoro ten jest calkiem nowy i sprawny. Natomiast czy te chlodzenie na procesor jest potzrebne? mam po prostu standardowe. Modeli tych GTXow widze sporo i szczerze nei wiem, ktory wybrac. Ten Gigabyte jest 100z tanszy od MSI np, wiec czy jest jakas roznica, zeby inwestowac w drozszy model? Cytuj Link to post Share on other sites
przemusss1990r 233 Napisano 30 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 30 Lipca 2015 Chlodzenia zmieniac nie musisz, niepotrzebne... proc bez mozliwosci krecenia, wiec box powinien dawac rade... Cytuj Link to post Share on other sites
Saguaro 0 Napisano 30 Lipca 2015 Autor Udostępnij Napisano 30 Lipca 2015 aha, no ja się nie znam na tym podkrecaniu i nie mam zamiaru niczego ruszac, lacznie z karta graficzną. Po prostu chce pograc w nowosci na przyzwoitym poziomie i nic nie kombinowac. Cytuj Link to post Share on other sites
Alpi 352 Napisano 30 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 30 Lipca 2015 Chłodzenie da radę, co najwyżej mozna zmienić dla kultury pracy. Cytuj Link to post Share on other sites
Alcedo1 168 Napisano 30 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 30 Lipca 2015 co do chłodzenia - boxowe intele są słabe, a pasta w zestawie jeszcze gorsza. Po zamontowaniu gtx 970, który jest cichą kartą sam podejmiesz decyzję o wymianie na lepsze chłodzenie (chyba że grasz na słuchawkach). Wiem to z własnego doświadczenia mam katanę 3 (lepsza od boxa), teraz sam kupiłem gtx 970 (msi 100me) i zaczyna mnie denerwować głośność katany. Ponadto dobre chłodzenie w obudowie wymusza lepszą cyrkulację powietrza. Cytuj Link to post Share on other sites
Saguaro 0 Napisano 30 Lipca 2015 Autor Udostępnij Napisano 30 Lipca 2015 Ok, chlodzenie, chlodzeniem, moze kiedys zmienie, najwazniejsze, ze mi ten zasilacz to uciagnie, bo tym sie martwilem. Wiec ktory model byście polecali GTXa? Cytuj Link to post Share on other sites
Alcedo1 168 Napisano 30 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 30 Lipca 2015 ja mam msi gtx 970 100me, cicha karta Cytuj Link to post Share on other sites
Alpi 352 Napisano 31 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 31 Lipca 2015 Ile zostało budżetu na gpu ? Cytuj Link to post Share on other sites
Saguaro 0 Napisano 2 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2015 Nie wiem, w sumie chciałem kupić cos za 1400, ale widze, ze te GTXy sa po ok 1500-600. Coś proponujesz? jest więc sens czekania na te "obnizke" czy lepiej juz brac co jest? Dodaja MGSa teraz do GTXow Cytuj Link to post Share on other sites
Saguaro 0 Napisano 1 Września 2015 Autor Udostępnij Napisano 1 Września 2015 Witajcie! Zakupilem model MSI gaming i jestem z niego bardzo zadowolony. Jednak od dwoch dni pojawił się problem, moze ktos będzie w stanie mi pomoc. Dwa dni temu ojcu zachcialo się pilować drewno pilą elektryczną i wywalił korki. Komp oczywiście był właczony bo nic mi nawet nie zakomunikował, że bierze się za taką robotę. W kazdym razie od tamtego czasu podczas grania komp mi się resetuje . A dzis już co 5-10 minut. Jaka może być przyczyna? Zasilacz? upał? wczesniej podczas upałów działało wszystko jak trzeba (Wiedzmin, Far Cry 3/4). Dzis resetuje się i Wiedzmin, I MGS5. Czy mogę przeprowadzić jakiś test by sprawdzić co się dzieje? Sterowniki mam najnowsze (z dzisiaj). pozdrawiam i dziekuje Cytuj Link to post Share on other sites
Alpi 352 Napisano 1 Września 2015 Udostępnij Napisano 1 Września 2015 Raczej zasilacz, sprawdzić temperatury jakimś hwmonitor, jak w normie to 99% zasilacz. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts