Skocz do zawartości

Migające światła przy włączonym kompie, CZEMU ?

Recommended Posts

Cześć Wam.

Postanowiłem tu napisać z nadzieją, że znajdzie się ktoś kto wyjaśni powstały problem.
Mam kompa z zasilaczem XFX Pro 550W (Nigdy nie kupujcie tego złomu), który wydaje z siebie przy włączeniu kompa takie cykanie "cyk cyk, cyk" wyczytałem w interenecie, że cewki są winne temu. Cykanie jest już od kilku miesięcy, zasilacz jest niestety po gwarancji więc z cykaniem muszę się męczyć dalej ale ostatnio zauważyłem, że jest jeszcze większy kłopot.
Mianowicie gdy uruchomię głośniki to pieprzone cykanie słychać nawet w głośnikach (obojętnie czy są na listwie z kompem podłączone czy w innym pokoju). Dokonałem próby ze światłem i powstaje mruganie śiatła w całym domu gdy komputer jest uruchomiony. Jakieś wariacje napięcia powstają od tego. Mieszkam w domu jednorodzinnym, dwupiętrowy. W każdym gnieździe mruga lampka nocna po uruchomieniu komputera. Wiem, że nie powinno być tak.
Nie jestem żadnym elektrykiem ani nie posiadam super przyżądów do zbadania tego więc proszę Was o pomoc jak ten kłopot naprawić bez zakupu nowego zasilacza bo to się wiąże z kosztem do 350 zł a liczę na to, że może w jakiś sposób da się naprawić aktualny problem.

miałm dostęp do drugiego zasilacza i jest wszystko okej gdy podłączyłem zamienny. Winny jest tylko ten zasilacz. Zamiennik dostałem tylko na 1 dzień. Miernika napięć do zasilacza nie mam. Da się jakoś bez miernika obejść aby usunąć ten okropny hałas z zasilacza i wyeliminować mruganie światła w lampkach domowych ?

Może taka polityka firmy, produkt ma działać do gwarancji i +/- trochę dni :)

Uważaj, żeby ten zasilacz kłopotów w instalacji nie zrobił :)

Mój kolega kręcił na no name (what?!) i poszedł  zasilacz oraz główny bezpiecznik. => W bloku przed wejściem do domu w takiej skrzyneczce, czyli poszło grubo :) . Fakt faktem, że linia w domu była obciążona przez inne rzeczy.

Jeżeli światła mrugają to wiedz, że coś się dzieje ;)

Edytowane przez ProX_
  • Popieram 1

Przestrzegam innych przed zakupem tego modelu. W internecie piszą, że często ten model miał problemy z piszczeniem cewek, lecz innym trafiało się to przed upływem gwarancji. : /

A więc jeśli nie da rady tego ogarnąć czeka mnie spory wydatek na nowy zasilacz, 0 pocieszenia. :(

miałm dostęp do drugiego zasilacza i jest wszystko okej gdy podłączyłem zamienny. Winny jest tylko ten zasilacz. Zamiennik dostałem tylko na 1 dzień. Miernika napięć do zasilacza nie mam. Da się jakoś bez miernika obejść aby usunąć ten okropny hałas z zasilacza i wyeliminować mruganie światła w lampkach domowych ?

Nawet gdybyś miał miernik zasilaczy, nic to nie da. Trzeba by rozebrać PSU i wymienić elementy, które to powodują. Ale pomiar można zrobić najzwyklejszym multimetrem. Poszukaj na forum, nie będę się powtarzał. Sądzę, że miałeś pecha. Każdej firmie może się zdarzyć wpadka. Poczytaj sobie o elektronice w Mercedesach :D . Dlatego właśnie są gwarancje. Pogadaj z jakimś elektronikiem, powinien dać radę to zrobić. O ile tylko złapie części.

• Popieram 1