fonerox 0 Napisano 29 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 29 Lipca 2015 Cześć Wam. Postanowiłem tu napisać z nadzieją, że znajdzie się ktoś kto wyjaśni powstały problem.Mam kompa z zasilaczem XFX Pro 550W (Nigdy nie kupujcie tego złomu), który wydaje z siebie przy włączeniu kompa takie cykanie "cyk cyk, cyk" wyczytałem w interenecie, że cewki są winne temu. Cykanie jest już od kilku miesięcy, zasilacz jest niestety po gwarancji więc z cykaniem muszę się męczyć dalej ale ostatnio zauważyłem, że jest jeszcze większy kłopot.Mianowicie gdy uruchomię głośniki to pieprzone cykanie słychać nawet w głośnikach (obojętnie czy są na listwie z kompem podłączone czy w innym pokoju). Dokonałem próby ze światłem i powstaje mruganie śiatła w całym domu gdy komputer jest uruchomiony. Jakieś wariacje napięcia powstają od tego. Mieszkam w domu jednorodzinnym, dwupiętrowy. W każdym gnieździe mruga lampka nocna po uruchomieniu komputera. Wiem, że nie powinno być tak.Nie jestem żadnym elektrykiem ani nie posiadam super przyżądów do zbadania tego więc proszę Was o pomoc jak ten kłopot naprawić bez zakupu nowego zasilacza bo to się wiąże z kosztem do 350 zł a liczę na to, że może w jakiś sposób da się naprawić aktualny problem. Cytuj Link to post Share on other sites
gtr76 6077 Napisano 29 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 29 Lipca 2015 Ja obstawiam Poltergeist. Cytuj Link to post Share on other sites
fonerox 0 Napisano 29 Lipca 2015 Autor Udostępnij Napisano 29 Lipca 2015 weź gtr76 nie żartuj. Nie mam nawiedzonego domu tylko zasilacz beznadziejny renomowanej firmy XFX której NIGDY NIE ZAUFAM ani NIGDY od nich NICZEGO nie zakupię. Szukam sensownego rozwiązania a nie wykrywacza duchów. Cytuj Link to post Share on other sites
gtr76 6077 Napisano 29 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 29 Lipca 2015 Nie no, wybacz moje angielskie poczucie humoru. Pierwsze co mi przychodzi do głowy, to próba na innym zasilaczu i pomiar napięć na XFX. Cytuj Link to post Share on other sites
fonerox 0 Napisano 29 Lipca 2015 Autor Udostępnij Napisano 29 Lipca 2015 miałm dostęp do drugiego zasilacza i jest wszystko okej gdy podłączyłem zamienny. Winny jest tylko ten zasilacz. Zamiennik dostałem tylko na 1 dzień. Miernika napięć do zasilacza nie mam. Da się jakoś bez miernika obejść aby usunąć ten okropny hałas z zasilacza i wyeliminować mruganie światła w lampkach domowych ? Cytuj Link to post Share on other sites
gtr76 6077 Napisano 29 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 29 Lipca 2015 Naprawą PSU to ja się nie zajmuję, poczekaj aż ktoś ogarnięty w tym temacie odpisze. Ja osobiście bym nowy kupił, bo to normalne nie jest. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
fonerox 0 Napisano 29 Lipca 2015 Autor Udostępnij Napisano 29 Lipca 2015 Zasilacz mi wytrzymał 3 lata, tuż tydzień po gwarancji zaczął się hałas z tymi pieprzonymi cewkami a po miesiącu doszło mruganie świateł po domu. Jakaś totalna porażka z tej firmy. Cytuj Link to post Share on other sites
ProX_ 1 Napisano 29 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 29 Lipca 2015 (edytowane) Może taka polityka firmy, produkt ma działać do gwarancji i +/- trochę dni Uważaj, żeby ten zasilacz kłopotów w instalacji nie zrobił Mój kolega kręcił na no name (what?!) i poszedł zasilacz oraz główny bezpiecznik. => W bloku przed wejściem do domu w takiej skrzyneczce, czyli poszło grubo . Fakt faktem, że linia w domu była obciążona przez inne rzeczy. Jeżeli światła mrugają to wiedz, że coś się dzieje Edytowane 29 Lipca 2015 przez ProX_ 1 Cytuj Link to post Share on other sites
fonerox 0 Napisano 29 Lipca 2015 Autor Udostępnij Napisano 29 Lipca 2015 Przestrzegam innych przed zakupem tego modelu. W internecie piszą, że często ten model miał problemy z piszczeniem cewek, lecz innym trafiało się to przed upływem gwarancji. : / A więc jeśli nie da rady tego ogarnąć czeka mnie spory wydatek na nowy zasilacz, 0 pocieszenia. Cytuj Link to post Share on other sites
Sony156 4965 Napisano 29 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 29 Lipca 2015 Łączmy się w bólu. Miałem dwie sztuki XFX 550W i z żadną nie miałem problemu. Cytuj Link to post Share on other sites
mw1975 230 Napisano 29 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 29 Lipca 2015 miałm dostęp do drugiego zasilacza i jest wszystko okej gdy podłączyłem zamienny. Winny jest tylko ten zasilacz. Zamiennik dostałem tylko na 1 dzień. Miernika napięć do zasilacza nie mam. Da się jakoś bez miernika obejść aby usunąć ten okropny hałas z zasilacza i wyeliminować mruganie światła w lampkach domowych ? Nawet gdybyś miał miernik zasilaczy, nic to nie da. Trzeba by rozebrać PSU i wymienić elementy, które to powodują. Ale pomiar można zrobić najzwyklejszym multimetrem. Poszukaj na forum, nie będę się powtarzał. Sądzę, że miałeś pecha. Każdej firmie może się zdarzyć wpadka. Poczytaj sobie o elektronice w Mercedesach . Dlatego właśnie są gwarancje. Pogadaj z jakimś elektronikiem, powinien dać radę to zrobić. O ile tylko złapie części. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts