yukki 121 Napisano 26 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 26 Lipca 2015 Cześć. Z takim pomysłem wyszedłem już kilka dobrych miesięcy temu, ale miałem jeszcze laptopa i nie myślałem o tym zbyt poważnie. No i dotego dochodziła cena, bo w tamtym czasie o ile dobrze pamiętam samo raspberry kosztowało około 180zł, a nie miałem ani monitora, ani 2 zestawu klawiatury i myszy, przez co musiałbym co chwilę odłączać od laptopa. Ale teraz środki są, jest normalny komputer, są monitory i wygodny, bezprzewodowy zestaw klawiatury i myszy. Jedyne do czego miałby służyć ten sprzęt to całonocne ściąganie plików, i używanie go jako komputerka, na którym bym oglądał ściągnięte filmy i anime (hdmi->telewizor). O miejsce nie muszę się martwić, bo mam przenośny dysk na usb (tylko 500gb, ale spokojnie będzie wystarczający), ale martwią mnie 2 rzeczy. Z tego co wiem, to ten komputerek chodzi pod linuxem - da się tam zainstalować qbittorrenta albo jakiegoś innego? Czy to poradzi sobie z filmami 1080p, odtwarzanymi z dysku usb? Martwi mnie że malinka ma tylko usb 2.0, nie wiem czy transfer będzie wystarczający, żeby po prostu oglądać płynnie. Ps. Musiałym do tego dokupywać jakiś specjalny zasilacz i kartę sieciową? Jak w PC nie miałem karty sieciowej, to zrobiłem mostek z laptopa przez kabel ethernet, ale nie wiem czy da się tak zrobić w przypadku, gdy malina byłaby na innym systemie niż windows. Z góry dzięki Cytuj Link to post Share on other sites
zuforr 242 Napisano 26 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 26 Lipca 2015 (edytowane) USB 2.0 starczy do filmów ja mam dysk WD na 2.0 i filmy dają rade bez problemu (ale na kompie) a zamiast kabla z lapka możesz kupić moduł WiFi do malinki. W zestawach są jakieś zasilacze tylko pamiętaj że dysk też potrzebuje prądu. Niestety dokładnie ci nie doradzę bo miałem z Raspberry niewielki kontakt. Edytowane 26 Lipca 2015 przez zuforr 1 Cytuj Link to post Share on other sites
yukki 121 Napisano 27 Lipca 2015 Autor Udostępnij Napisano 27 Lipca 2015 USB 2.0 starczy do filmów ja mam dysk WD na 2.0 i filmy dają rade bez problemu (ale na kompie) a zamiast kabla z lapka możesz kupić moduł WiFi do malinki. W zestawach są jakieś zasilacze tylko pamiętaj że dysk też potrzebuje prądu. Niestety dokładnie ci nie doradzę bo miałem z Raspberry niewielki kontakt. Chcę to zrobić jak najmniejszym kosztem, więc ten moduł kupię w ostateczności Ale widzę, że będę musiał na innym forum popytać Cytuj Link to post Share on other sites
mklabs 59 Napisano 27 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 27 Lipca 2015 Możesz podłączyć się do rutera jeżeli taki posiadasz po lanie. Jeżeli nie posiadasz to kartę wifi na usb pewnie tanio kupisz. Dysk twardy podłączony do portu usb 2.0 pozwala odtwarzać materiał fullhd. Klienty torrent które można zarządzać przez np przeglądarkę Hadouken ( http://www.neowin.net/news/hadouken-51). Istnieje dystrybucja linuxa specjalnie do tego celu stworzona i opiera się na XBMC ( kombajn multimedialny ). Inna sprawa że musisz kupić tą mocniejszą wersję malinki ( https://www.raspberrypi.org/products/raspberry-pi-2-model-b/ ) ale to już wiesz. No i faktycznie szukać pomocy i informacji dokładnych to gdzie indziej niestety. Sama platforma fajna jak ktoś chce się pobawić w NAS, Mini serwer WWW, lub XBMC oraz inne pierduty. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
simonnam 3 Napisano 30 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 30 Lipca 2015 Żeby podłączyć dysk zewnętrzny pod malinkę musisz dokupić aktywny hub usb, bo malinka daje za mały prąd. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts