Aidan 0 Napisano 24 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 24 Lipca 2015 (edytowane) Jakis czas temu zakupilem sprzet posiadajacy wlasnie MSI p67a c-45, DDR3 8gb i procek i5 2500K. Poprzedni wlasciciel podkrecil go do 4.5, jednak cos jest ewidetnie nie tak. Od czasu do czasu pojawiaja sie blue screeny, zaczyna mnie to irytowac. W sprawie podkrecania jestem zielony, dlatego prosilbym ekspertow o pomoc w znalezieniu przyczyny. Mysle, ze jest zle dobrane napiecie, ale nie chce niczego sam robic.Podsylam zdjecia biosa i cpuzImage - TinyPic - bezpłatny hosting obrazów, udostępnianie zdjęć i hosting filmów wideoImage - TinyPic - bezpłatny hosting obrazów, udostępnianie zdjęć i hosting filmów wideoImage - TinyPic - bezpłatny hosting obrazów, udostępnianie zdjęć i hosting filmów wideoImage - TinyPic - bezpłatny hosting obrazów, udostępnianie zdjęć i hosting filmów wideo Edytowane 24 Lipca 2015 przez Aidan Cytuj Link to post Share on other sites
Warren1987 670 Napisano 24 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 24 Lipca 2015 (edytowane) Skoro masz bluescreeny to napisz o jakim kodzie - np. 0x124 - jeśli tak to może to oznaczać że jest problem ze zbyt niskim napięciem, z tego co widzę to masz ustawione napięcie AUTO o wartości 1,280V. Jeśli chcesz podkręcać procesor to musisz ustawić na opcję OFFSET i podbijać tak długo aż osiągniesz stabilność i nie będą występować bluescreeny. Opcja SPREAD SPECTRUM jest do wyłączenia jeśli podkręcasz. Jest masa poradników na YT - tam jest cała masa fachowych porad i analiza wszystkich opcji dotyczących OC. Nie wiadomo poza tym co to za błąd więc najpierw uzupełnij informacje. Edytowane 24 Lipca 2015 przez Warren1987 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Aidan 0 Napisano 24 Lipca 2015 Autor Udostępnij Napisano 24 Lipca 2015 Jest tak jak mowisz. Blad jest o tresci 0x124 Cytuj Link to post Share on other sites
Warren1987 670 Napisano 26 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 26 Lipca 2015 Napięcie z AUTO na OFFSET i podnosić na + najpierw np. +0,25 i testujesz... Cytuj Link to post Share on other sites
Aidan 0 Napisano 26 Lipca 2015 Autor Udostępnij Napisano 26 Lipca 2015 Nie mam offsetu w mojej wersji BIOS, zrobilem tak jak wspomniales, wylaczylem SPECTRUM i zmienilem napiecie z auto na 1.3V. Poki co blue screen nie wystapil. Temperatury przy graniu siegaja okolo 50-59 stopni, wiec wydaje mi sie, ze jest wporzadku. Bede monitorowal jeszcze sytuacje, poki co za poprzedni post otrzymjesz repke Cytuj Link to post Share on other sites
Warren1987 670 Napisano 26 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 26 Lipca 2015 Dziwne, masz tylko Auto i Manual? Cytuj Link to post Share on other sites
Aidan 0 Napisano 26 Lipca 2015 Autor Udostępnij Napisano 26 Lipca 2015 Dziwne, masz tylko Auto i Manual? Zgadza sie Cytuj Link to post Share on other sites
Warren1987 670 Napisano 26 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 26 Lipca 2015 Może to przez ten chipset P67... U mnie na Z68 wygląda to lepiej... Jak stabilność?? Cytuj Link to post Share on other sites
Aidan 0 Napisano 26 Lipca 2015 Autor Udostępnij Napisano 26 Lipca 2015 Może to przez ten chipset P67... U mnie na Z68 wygląda to lepiej... Jak stabilność?? Jak narazie wszystko ok Cytuj Link to post Share on other sites
Overclock666G 133 Napisano 26 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 26 Lipca 2015 Na przyszłość tak: Jak masz niebieskie prezenty po podkręceniu procesora to chodzi o to że procesor błaga o PAPU (prąd) w postaci takiej że ci rzuca na twarz BSODem. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts