Skocz do zawartości

PC do 6 tys. Proszę o ocenę zestawu

Recommended Posts

Witam
Przeglądając podobne tematy udało mi się stworzyć propozycję zestawu, który moim zdaniem będzie odpowiadał moim oczekiwaniom. Chciałbym dokonać zakupu w okolicach końca sierpnia. Zdaję sobie sprawę, że ceny mogą ulec zmianie w przeciągu miesiąca, ale na ten moment jestem za granicą i chciałbym mieć pewność że budżet, który mam zamiar przeznaczyć faktycznie wystarczy. Proszę o ocenę mojego zestawu.

Pozdrawiam,
SpeediQ

-----------------------------
EDIT:
Znalazłem taki artykuł, ale nie wiem na ile jest on wiarygodny- http://www.dobreprogramy.pl/Kupujesz-dysk-twardy-Omijaj-Seagate-o-pojemnosci-3-TB-sa-bardzo-awaryjne,News,60545.html

Zastanawiam się, czy nie będzie bezpieczniej jak zmienię dysk SSD z 500 na 2x 250GB. Cenowo wyjdzie na to samo, a w razie awarii nie zostanę z niczym. Co o tym myślicie?
W ogóle będzie problem z podłączeniem w sumie 3 dysków (2x ssd, 1x hdd)?

Edytowane przez SpeediQ

Dzięki za opinię. Miałbym jeszcze kilka pytań:
1) Kupowanie dysku np. 3 TB niesie za sobą jakieś konsekwencje typu spowolnienie komputera spowodowane dużą pojemnością dysku? W takim wypadku byłoby lepiej kupić 2TB i najwyżej w przyszłości zaopatrzyć się w kolejny dysk?
2) Porównałem ceny w sklepie esc.pl i morele.net. Różnica w cenie całego zestawu to zaledwie 20zł na korzyść morele. Także pozostaje kwestia rzetelności obu firm. Dodam, że jest to istotne bo chciałbym aby na miejscu złożyli mi komputer. Którą firmę polecacie?

Pozdrawiam

Dzięki za opinię. Miałbym jeszcze kilka pytań:

1) Kupowanie dysku np. 3 TB niesie za sobą jakieś konsekwencje typu spowolnienie komputera spowodowane dużą pojemnością dysku? W takim wypadku byłoby lepiej kupić 2TB i najwyżej w przyszłości zaopatrzyć się w kolejny dysk?

2) Porównałem ceny w sklepie esc.pl i morele.net. Różnica w cenie całego zestawu to zaledwie 20zł na korzyść morele. Także pozostaje kwestia rzetelności obu firm. Dodam, że jest to istotne bo chciałbym aby na miejscu złożyli mi komputer. Którą firmę polecacie?

Pozdrawiam

Osobiście kupowałem w morele mojego blaszaka, [odbiór w Katowicach], i sprzęt był ładnie złożony, kabelki poukładane, wszystkie kartony spakowane w jeden większy. Żadnych uszkodzeń, dosyć szybka realizacja. Także polecam ten sklep.

Ogólnie im większa pojemność dysku tym większe prawdopodobieństwo awarii. Możesz je sobie porozbijać i pobawić się w RAID'y. Zawsze będziesz zabezpieczony. 

Którą firmę polecacie?

Ilu ludzi, tyle opinii. W necie masz masę tematów na ten temat. Przewałkuj sobie i sam podejmij decyzję. Masz jeszcze czas.  

• Popieram 1

Faktycznie ciekawa sprawa z tym RAID. A co do samego zestawu i do stosunkowo dużego dysku ssd nie masz zastrzeżeń? Jak wygląda syt z awaryjnością takiego dysku? Lepiej jak w przypadku HDD rozbić go na dwa mniejsze czy zostawić jak jest? 

Edit:

Poszukałem trochę o awaryjności i z tego co znalazłem to do 2TB raczej nie ma większego ryzyka niż w przypadku 3TB. Zgadzacie się z tą opinią? Jeśli tak to może na ten moment kupię 2TB a w przyszłości dokupię następne 2TB w razie potrzeby i będę kombinował z RAID.

Edytowane przez kajtek.
cytat

1,1 tys to trochę dużo za dysk, ale bezpieczeństwo jest chyba warte tych 250zł. Pytanie tylko czy za 3 lata ten dysk nie będzie bezwartościowym zacofanym śmieciem...

Zastanawiam się nad zakupem myszki G600. Wiem, że chwilowo jest ona niedostępna w większości sklepów , ale podoba mi się ilość klawiszy dodatkowych. Bawiłem się nią w Media Markt i fajnie leży. Jedynie dostęp do 3 klawiszy najbardziej wysuniętych w kierunku użytkownika jest mało komfortowy. Reszta to bajka! Co o tym myślicie?
Wiem, że jest ona przeznaczona dla graczy MMO, ale moim zdaniem sprawdzi się też fajnie w programach z komendami np. AutoCAD, Mathcad i kilku innych

Co do myszki - świetny sensor Avago, czułości "zwykły" śmiertelnik nie wykorzysta w pełni, bo to jakaś abstrakcja, ale w ogóle nie głupieje na różnych powierzchniach.

Mam G500 od kilku lat i nic złego o myszy nie powiem, a sensor ma identyczny. Do tego serwis Logitech jest genialny. Już po gwarancji napisałem do nich, czy można kupić ślizgacze, bo moje lekko już się wytarły. Pani poprosiła o dane konta (rejestracja produktu) i oznajmiła, że nowy zestaw dotrze do mnie za darmo :) Miłe zaskoczenie.

Co do kabli, oplot szybko mi się przetarł, bo przy samej myszce wypadało zagięcie kabla i siłą rzeczy "garb" mocno tarł o podkładkę, ale odrobina taśmy izolacyjnej załatwiło sprawę. Od ok 3 lat nie miałem jeszcze jakiejkolwiek awarii myszy.

W miejsce SSD 512GB, lepiej wychodzi 2x256GB  ;)

Dysk HDD polecam sprawdzone w boju i pewne 2TB.

Co do myszki - jeśli szukasz czegoś wygodnego to tylko i wyłacznie Razer Naga - Logitech jest "nieużywalny"  - z doświadczenia pisze, bo do podobnych celów używam gryzonia. Jedyny minus to awaryjność Razerów - będę szczery to 5 naga w przęciągu 3-4lat. Obecną mam od 6 miesięcy i już dwu-klik na "1"  :/

Testowałem Logitechy z serii MX, ale raz że przycisków mniej, to kilk w rolce nie zawsze wchodził i mi jakoś osobiście nie podeszły.

• Popieram 1

Jeśli chodzi o kartę graficzną to będzie odczuwalna różnica jak wymienię na http://www.esc.pl/product_info.php?products_id=63655 ?
Wydaje mi się, że jest mocniejsza, ale nie znam się na tym. Pytanie tylko jak z żywotnością i głośnością??

Widzę, że gwarancja tylko na 2 lata. Więc raczej zostanę przy wcześniejszej. Głównie zależy mi na żywotności sprzętu.

http://www.esc.pl/build.php?edit=1&products_id=67180

Akutalnie cześci w zestawie:  

Procesor:
Intel Core i5-4690K /3.5GHz, 6MB, LGA 1150, BOX/
1049 zł
Chłodzenie:
Thermalright HR-02 Macho rev.B
199 zł
Płyta główna:
MSI Z97-G43 /intel Z97, LGA 1150/
419 zł
Pamięć RAM:
Kingston 16GB (2x8GB) 2400MHz CL11 HyperX Savage
495 zł
Dysk twardy:
Seagate 2TB 7200rpm 64MB cache SATA600 Barracuda
310 zł
Drugi dysk twardy:
Samsung SSD850 Pro 512GB (550MB/520MB/s)
1099 zł
Karta graficzna:
MSI GeForce GTX 970 Gaming 4GB DDR5 256Bit (1279/7000) + MGSV
1599 zł
Nagrywarka DVD / BluRay:
LG GH24NSC0 SATA (black)
59 zł
Obudowa:
Fractal Design Define R5 USB 3.0 Titanium
459 zł
Zasilacz:
Cooler Master G550M 550W 80+ Bronze 120mm modular
279 zł
Listwa zasilająca:
Ever Premium 5.0m (7-gniazd)
49 zł

Suma:

6016
zł brutto
4891.06

zł netto

Do obudowy nie ma żadnych zastrzeżeń? 

Edytowane przez SpeediQ
  • Popieram 1

Zestaw odrobinkę gryzie się kolorami, czy to z tym GPU czy z wersją ME, do 6000 można by było pokusić się o okno, a podzespoły wybrać pod kolor MOBO. 

Oczywiście to tylko propozycja:)

Edytowane przez Whiskas
  • Popieram 1

Z grafiki trzymaj się przy MSI GeForce GTX 970 Gaming 100ME 4GB DDR5 256Bit (1253/7010) + MGSV

Zegary sam sobie podniesiesz. Dopłata do wyższych fabrycznych zegarów nie ma żadnego sensu. Szczególnie jeżeli mówimy o GTX 970. Podaj jeszcze na koniec jak to wszystko wygląda. 

Faktycznie, przeczytałem MSI i od razu myślałem, że to ta która aktualnie jest w proponowanym przeze mnie zestawie. A możesz powiedzieć w czym polecana przez Ciebie karta jest lepsza?

Zestaw odrobinkę gryzie się kolorami, czy to z tym GPU czy z wersją ME, do 6000 można by było pokusić się o okno, a podzespoły wybrać pod kolor MOBO. 

Oczywiście to tylko propozycja:)

Szczerze mówiąc, obudowa R5 bardzo mi się podoba i nie widzę potrzeby żeby odsłaniać wnętrze. Może w innych okolicznościach miałoby to sens, ale komputer stoi pod biurkiem w mało widocznym miejscu także, raczej kieruję się kulturą pracy tak jak to wspomniał kajtek. Oczywiście dziękuję bardzo za radę, bo faktycznie strona wizualna jest również ważna, ale tak jak wspomniałem nie w tym przypadku. 

Jeszcze mam tylko pytanie co do samego zasilacza. Esc.pl podaje przy karcie, że zasilacz musi być od 500W w górę. Zastanawiam się, czy po docelowym OC karty i procesora 550W będzie bezpieczne?

Edytowane przez SpeediQ

Jeszcze mam tylko pytanie co do samego zasilacza. Esc.pl podaje przy karcie, że zasilacz musi być od 500W w górę. Zastanawiam się, czy po docelowym OC karty i procesora 550W będzie bezpieczne?

Mógłby mi ktoś jeszcze odpowiedzieć na to pytanie? Byłbym wdzięczny.

Takie zalecane ilości WAT to pic na wodę. Jak ktoś doświadczony mówi, że jest ok, to tak będzie  :)

Do rozbudowy nawet wystarczy, teraz wszystko idzie do przodu, coraz niższy proces technologiczny, więc tym samym zyskujemy niższy pobór prądu.

Edytowane przez Whiskas
  • Popieram 1

Faktycznie, przeczytałem MSI i od razu myślałem, że to ta która aktualnie jest w proponowanym przeze mnie zestawie. A możesz powiedzieć w czym polecana przez Ciebie karta jest lepsza?

To jest rzekomy selekt z wersji Gaming. Niższe temperatury, większy potencjał OC. Dodatkowo dostajesz backplate przy takiej samej cenie. Nawet jeżeli to pic na wodę, to i tak chyba warto brać.

Te wartości podawane przez producentów / dystrybutorów dotyczą niemarkowych zasilaczy. Ty masz porządne PSU ze sporą mocą na +12V. GTX 970 nie jest prądożerny. Taki zestaw po OC będzie pobierać ~ 300W na +12V

http://www.benchmark.pl/testy_i_recenzje/geforce-gtx-970-980-premiera/strona/22759.html

http://www.purepc.pl/karty_graficzne/geforce_gtx_970_killer_gtx_780_test_wersji_niereferencyjnych?page=0,20

W przypadku testów z purepc zwróć uwagę na CPU. Tam siedzi mocno podkręcony i cholernie prądożerny Intel Core i7-3960X

• Popieram 1