Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

kupiłem polecaną przez wszystkich kartę AIM SC808, miałem nadzieję że ją podłączę i wszystko bedzie cacy. Jak zwykle musi być jakiś problem. Podłączyłem kartę do płyty głównej(MSI Z97 Gaming 3) dwoma kabelkami podłaczyłem kartę "córkę" podłączyłem zasilanie, włączyłem komputer, odpalam sterowniki i pokazuję się taki komunikat podczas instalacji:

http://i57.tinypic.com/2v9973b.jpg

Pilnie potrzebuje pomocy.

dociskałem odciskałem dokręcałem odkręcałem, sprawdzałem w obu gniazdach pci-e, na innej wtyczce od zasilacza cuda na kiju dalej nie działa, nie mam jak sprawdzic innego kompa czy działa. Próbowałem instalować sterowniki z płyty, ściągałem, no wszystko. Jedyne wyjaśnienie, karta może po prostu jest popsuta?

wyjmij córeczkę i sprawdz czy pojdzie

Rada okazała się połowicznie dobra. Podłączyłem samą kartę główną i działa, zainstalowałem sterowniki i wszystko cacy( nie sprawdzałem czy gra) no to podłączyłem do niej kartę córkę. Włączam kompa i jakieś problemy zaczęły się robić, przy uruchamianiu komputera, zrestartował się. Trochę monitor jakby się wyłączał na sekunde. Czy to może wina zasilacza? Posiadam Cooler Master V550s. Napiszę też reszte zestawu. Płyta MSI Z97 Gaming 3, procesor i5 4690k, grafika MSI 970, jakiś stary dysk HDD, ssd crucial mx100, chłodzenie be quiet dark rock 3 no i 8gb ram.

Nie mam jak niestety. Sama karta główna działa i komputer ją widzi, gdy podłączam córkę komputer wtedy w ogóle nie widzi karty głównej. Nie wiem czy to może być zasilacz czy karta córka jest uszkodzona. Jeśli jest uszkodzona, mozę być tak, że przez tą uszkodzoną kartę nie widać głównej?

Tak myslalem ze bedzie działać główna karta (a raczej mialem nadzieje bo moja jest w kompie od 3 tygodnie ale jeszcze nie sprawdzalem czy dziala... dluga historia hehe). Co do karty mniejszej Ci nie pomogę poniewaz nie znam nikogo kto by ją wyjął z pudełka chociażby :) więc ciezko powiedziec czy to wada jakiejs calej serii. Jesteś w 100% pewien, ze poprawnie podlaczyles kable na "córce"?

Edytowane przez Vieworld

Mały update, podłączyłem ponownie samą kartę i nie działa znowu. W 100% dobrze podłączone, nie da się źle chyba podłączyć. Przy uruchamianiu komputera kiedy była widoczna, słyszałem jakieś nowe charakterystyczne klikanie, którego wcześniej nie było, zakładam że była to właśnie ta karta, nie wiem czy tak ma ona klikać przy uruchamianiu, ktoś tak ma?

Co do karty mniejszej Ci nie pomogę poniewaz nie znam nikogo kto by ją wyjął z pudełka chociażby :) więc ciezko powiedziec czy to wada jakiejs calej serii.

Ja mam podłączoną ;). W moim przypadku działa cacy, i szczerze gra lepiej niż integra ALC1150. Także na pewno cała seria nie jest uszkodzona.

Przy uruchamianiu komputera kiedy była widoczna, słyszałem jakieś nowe charakterystyczne klikanie, którego wcześniej nie było, zakładam że była to właśnie ta karta, nie wiem czy tak ma ona klikać przy uruchamianiu, ktoś tak ma?

U mnie cisza, nie słyszę nic nadprogramowego. Spróbuj może podejść z kartą albo do jakiegoś znajomego, albo odeślij na gwarancję z opisem problemu :)

Zacznij od kompletnego usunięcia sterowników z systemu. Włóż kartę do trzeciej szyny (tej "długiej") PCI Express 2.0 x16. Podłącz ją bez instalacji sterowników (samą karte bez rozszerzenia), ona może działać bez instalacji sterowników. A potem dołóż rozszerzenie. Bez instalacji sterowników.

• Popieram 1

Tak, można podłączyć. Z wikipedi "The lane count is automatically negotiated during device initialization, and can be restricted by either endpoint. For example, a single-lane PCIe (×1) card can be inserted into a multi-lane slot (×4, ×8, etc.), and the initialization cycle auto-negotiates the highest mutually supported lane count."

Edytowane przez huckincharlie
  • Popieram 1

Mogę zapytać dlaczego nie instalować? Kiedy je zainstalować? Zawszę mogę usunąć. Podłączyłem już tą kartę córkę, dalej widzi tą kartę główną komputer, ale nie widzi chyba tej drugiej. W tym programie od sterownika Xear Audio, jak przęłączam między przyciskami "Headphones" i "Speakers" to słysze kliknięcie w komputerze, takie jak by jakiś przycisk się naciskał. Ogólnie to co, mam odinstalować sterowniki? I co wtedy?

sterowniki moga zostac, mysle ze mam rozwiązanie (patrzac na instrukcje producenta) to aby korzystac z karty "córki" nalezy w windowsie wylaczyc zintegrowaną kartę (np. realteka) a jesli to nie pomoze powtorzyc ten zabieg w biosie (lub odrazu to zrobic) - a jesli to nie pomoze to nie mam juz pomyslu...

Edytowane przez Vieworld
  • Popieram 1

Autorze

Kliknięcie w tej karcie jest normalne przy włączaniu komputera. Sam mam ta kartę i przy formatach mialem problemy również z instalacją sterowników. To normalne, ze karta poprosi o pare pozwoleń i będą się przewijały różne dziwne nazwy. Musisz parę razy odinstalować, zainstalować, mi to pomagało przy moim aimie. Kombinuj :)

sterowniki moga zostac, mysle ze mam rozwiązanie (patrzac na instrukcje producenta) to aby korzystac z karty "córki" nalezy w windowsie wylaczyc zintegrowaną kartę (np. realteka) a jesli to nie pomoze powtorzyc ten zabieg w biosie (lub odrazu to zrobic) - a jesli to nie pomoze to nie mam juz pomyslu...

Pomogło, wyłączyłem w biosie realteka i teraz widzi tą kartę córkę, która "gra". Odtwarzając muzykę na YouTube, graja tylko dwa przednie głośniki, to samo w foobarze. Jak podłącze do zielonej cent/sub to gra wtedy tylko central i sub itd. W ustawieniach dźwięku kiedy zrobię test to graja wszystkie, ale już nie wszystkie odtwarzają muzykę. Dla mnie ta karta jak na razie to utrapienie.

• Popieram 1

Muzyka nagrywana jest w stereo zazwyczaj i tak jej się słucha. Jeśli chcesz mieć z 2.0 muzykę na wielu kanałach to musisz to zrobić w sofcie. Nie rozumiem tylko po co kupować wysokiej klasy kartę żeby robić takie rzeczy - tracisz większość zalet. Dźwięk wielokanałowy jest do filmów i gier.

• Popieram 1

Po prostu ta karta zostala wykonana pod klientow 2.0 a fodatek wielokanalowy jest chyba tylko po to aby zwiekszyc sprzedaz pod tych co maja kilka kolumienek wiecej moz an to zobaczyc po jakosci wykonania tej karty.

Co do wumuszenia wielu kanalow z trybu stereo zapewne musisz to przegrzebac w sofcie i gdzies zbajdziesz :)