Skocz do zawartości

Chłodzenie A II X4 na dfi 785g

Recommended Posts

Witam

Mam mały problem ze sprzętem

Kompletuje raczj budżetowy zestaw - póki co na integrze będzie chodzić.

Płyta kupiona okazyjnie, a że mam już u siebie taką to znam mocne i słabe strony.

Słabą stroną jest to że na towerowym schładzaczu brak owiewania chipsetu i nie można włączyć overdrive w integrze, u siebie poradziłem sobie doklejeniem radiatorka i wiało na niego z performy.

http://img.lanparty.tw/Upload/CatalogElement/BI_785G-M35(R-640).jpg

Teraz do wyboru mamy:

[*]doklejenie radiatorka na chipset -> nawiew z spartana

[*]wymiana chłodzenia na katanę (ukierunkowany nawiew)

[*] hr-05 na chipset (np z performą nie wejdzie grafika w slot, z chodzeniem 92mm się zmieści)

[*] ew "płaska" 120 na procka... typu cm hyper212

[*]horyzotalna 120

W każdym razie do wydania 100zł

Lightning kolejny raz ci gadam że ten radiator nie MA WENTYLATORA a wentylator dobrej kasy to 30 zł razem 160 dalej się opłaca ?

Owszem - jest wyjątkowo wydajny i ma praktycznie same zalety - dalej nie wierzysz? http://pclab.pl/art38203-69.html

No niestety to już bardziej nagina budżet użytkownika zrazik - zresztą podałem alternatywę ;)

Dobra minimalnie lepszy minimalnie słabszy ale ile to jest te minimalnie i jeszcze zależy od tego jaki wentyl zamontujemy i jaka pasta.

Więc to nie zależy i nie minimalnie ;)

PS: Są ludzie którzy za 4 stopnie chłodniej są w stanie wydać 80 zł więcej więc...

AS5? Może 2 lata temu tak... ale obecnie mamy STG-2, IC7, Noctuę NT-H1, no a nawet nieco kontrowersyjne Liquid Pro/Ultra. I każdy z tych specyfików kładzie AS5 na łopatki, która dodatkowo, ze względu na zawarte drobiny srebra strasznie brudzi...

Zalman do swoich "kulerow" przewaznie dodaje stg-2 wiec pasta to nie problem. :hahaha:

Pozostaje jednak inna sprawa. Autor pisze, ze z performa nie wejdzie mu grafika w slot. A wiec Flex/Performa/Fortis - odpadaja. Tak samo jak i wszystkie wieksze coolery.

Piszesz, ze to bedzie raczej budzetowka. Sadze wiec, ze nie bedziesz wykorzystywal tego sprzetu do katowania gier, ani obrobek graficznych, czy tworzenia filmow. Moim zdaniem wiec, spokojnie wystarczy Ci Spartan (70zl)+ dobry wiatraczek typu UCTB9 (30zl). Wiatrak ze spartana ustawic poprzez PWM na minimum, a UCTB9 na maksa (oryginalny wiatrak to straszna suszarka). Ewentualnie oryginal wyjac calkiem. Ja mam tak zrobione z zephyrem i temperatury sa bardzo akceptowalne. :D

Dokładnie, będize to raczej budżetówka, póki co na integrze ma śmigać, później jak trafię tanio grafę pokroju 4670 to będzie akurat, no chyba że takie 570 czy 450 (lub niżej jak będą ok) potanieją dostatecznie po świętach... jak nie to powędruje tu moja 4830.

Póki co wykombinowałem coś takiego:

Taki spartan, do tego 120mm ScytheSS z pwm (mam u siebie na wydmuchu, tylko muszę dobrać coś zamiast tego pod kontoler), myślę że da radę na opaski jakoś zamontować 120mm :)

a za Spartanem Hr-05 na NB (to czarne z czerwonym napisem na zdjęciu) owiewany tą 120mm, ustawiony "pionowo" (równolegle do wentyla na spartanie) gdy przyjdzie grafa to da rade HR-ka odgiąć bardziej poziomo by nie wadził o kartę w slocie.

Ew do wyboru mam szukanie używanego coolera pod 120mm i wycięcie nieco finów by się wyżęj wspomniany Hr zmieścił... taki kompaktowy multicooler :P

Niestety muszę pokombinować, bo integra dopiero po OC nabiera skrzydeł, a kupno grafy za 7 dyszek to chyba mija się z celem... zaś chłodzenie na procka i tak trzeba zastąpić :D

Edit

choć zrobię jeszcze testy z 40mm wentylkiem LOL ciekawe ile się wyciśnie, może na Hr zamontować 80mm i spartan z 92mm i problem z głowy.... tylko trochę głośno