Zellgavitz 0 Napisano 13 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 13 Lipca 2015 (edytowane) Witam, mam zamiar niebawem zakupić monitor, w głównej mierze do gier (zarówno FPS jak i RPG typu wiedźmin). Od paru dni przeszukuję fora aby dobrać monitor do moich potrzeb jednak czym więcej czytam tym bardziej jestem skołowany. Z racji iż gram tylko w nocy - pomyślałem, że odpowiednim wyborem będzie matryca TN z dobrym odświeżaniem (np Asus VG248QE) jednak gdy zacząłem podpytywać - otrzymałem informacje, że TN to przeżytek, koszmarne kolory, brak perspektyw. Tak więc dałem się przekonać na IPS 2k (Dell U2715H). Najgorsze jest jednak to, że czym więcej czytam tym większy mam mętlik. Obawiam się, że kupując IPS w nocy będę cierpieć. Mój sprzęt: - ASRock Z97 Extreme4 Intel Z97 So.1150 Dual Channel DDR3 ATX- Intel Core i5 4690K 4x 3.50GHz So.1150 BOX - 4096MB Gigabyte GeForce GTX 980 Gaming G1 Aktiv PCIe 3.0 x16 - 8GB 2x4 G.Skill TridentX DDR3-2400 DIMM CL10 Monitor 24-27" zakupie do kwoty 1500 zł. Byłbym wdzięczny za rozwianie wątpliwości co do matrycy i ewentualnego modelu. Pozdrawiam serdecznie Zell Edytowane 13 Lipca 2015 przez Zellgavitz Cytuj Link to post Share on other sites
PrzemekRyk 41 Napisano 14 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 14 Lipca 2015 Witam, mam zamiar niebawem zakupić monitor, w głównej mierze do gier (zarówno FPS jak i RPG typu wiedźmin). Od paru dni przeszukuję fora aby dobrać monitor do moich potrzeb jednak czym więcej czytam tym bardziej jestem skołowany. Z racji iż gram tylko w nocy - pomyślałem, że odpowiednim wyborem będzie matryca TN z dobrym odświeżaniem (np Asus VG248QE) jednak gdy zacząłem podpytywać - otrzymałem informacje, że TN to przeżytek, koszmarne kolory, brak perspektyw. Tak więc dałem się przekonać na IPS 2k (Dell U2715H). Najgorsze jest jednak to, że czym więcej czytam tym większy mam mętlik. Obawiam się, że kupując IPS w nocy będę cierpieć. (ciach…) Monitor 24-27" zakupie do kwoty 1500 zł. Byłbym wdzięczny za rozwianie wątpliwości co do matrycy i ewentualnego modelu. Jeżeli kupisz monitor, który nie potrafi zejść z jasnością do niskich wartości lub do takowych schodzi, ale sterowanie podświetleniem będzie powodować migotanie obrazu - krew Cię zaleje i to błyskawicznie. Jeżeli zaś kupisz monitor, który ma sensowne sterowanie podświetleniem, to będzie na odwyrtkę. Przy czym z doświadczenia własnego mówię - siedzenie po nocach tak, że świeci się wyłącznie monitor i nic poza tym (podświetlenia klawiatury nie liczę) jest proszeniem się o kłopoty z oczami. Co do matrycy - że TN to paskudztwo nie kolory, o równomierności świecenia nie wspominając to - szczególnie w tańszych konstrukcjach - zdecydowanie fakt, a nie opowiastki. W IPSach czerń nie jest często tak głęboka, jak to było na matrycach VA. No ale tak jakoś od jakiegoś czasu jest, że matryce VA coraz ciężej spotkać. Jeżeli granie to główne zadanie, to bym się na Twoim miejscu przyjrzał EIZO FORIS FS2434. Ja jestem mocno niedzielnym graczem, więc mnie - w porównaniu do FS2434 - bardziej przypadł do gustu EIZO FlexScan EV2455, którego nieco mniejszym (i tańszym) „rodzeństwem” jest EV2450. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Zellgavitz 0 Napisano 14 Lipca 2015 Autor Udostępnij Napisano 14 Lipca 2015 (edytowane) Dzięki za odpowiedź.EIZO FORIS FS2434 jest jaknajbardziej w moim zasięgu i wygląda nieźle. Jak się ma sprawa z rozdziałką? Sugerowano mi zakup 1440p, rozumiem że powyższy model 2k będzie dużo droższy? Mam nadzieję, że nowy monitor posłuży mi przez kolejne 5 lat i nie będę żałować zakupu 1080p (oczywiście w aspekcie gier). Jak dobrze zrozumiłem, jezeli zastosuje ładną lampke biurkową, a monitor pozwoli na lekkie przyciemnienie matrycy- to IPowa czerń nie będzie już taka straszna? Pozdrawiam! Edytowane 14 Lipca 2015 przez Zellgavitz Cytuj Link to post Share on other sites
PrzemekRyk 41 Napisano 14 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 14 Lipca 2015 Dzięki za odpowiedź. EIZO FORIS FS2434 jest jaknajbardziej w moim zasięgu i wygląda nieźle. Jak się ma sprawa z rozdziałką? Sugerowano mi zakup 1440p, rozumiem że powyższy model 2k będzie dużo droższy? Mam nadzieję, że nowy monitor posłuży mi przez kolejne 5 lat i nie będę żałować zakupu 1080p (oczywiście w aspekcie gier). Jak dobrze zrozumiłem, jezeli zastosuje ładną lampke biurkową, a monitor pozwoli na lekkie przyciemnienie matrycy- to IPowa czerń nie będzie już taka straszna? EIZO (a ich ofertę znam po prostu najlepiej) gamingowego monitora z 2560×1440 nie ma. Jest EV2736W, ale to - podobnie jak EV2450 - konstrukcja ogólnego zastosowania. No z tym, że kwota na zakup, to już okolice 3 kPLN. Znowu zostaje pytanie, jak bardzo pro gamerem jesteś. Ja - jak pisałem - jestem niedzielny gracz i dla mnie EV2455 to był świat i ludzie, a gram na jeszcze starszym i wolniejszym modelu. Granie na 2560×1440. W sumie dlaczego nie. Jeżeli komp wyrobi - a widzę, że pod spodem to Waść troszku mocy ma. Zależy od podejścia - ja wolę 1920×1080 / 1920×1200, ale porządniejsze i bardziej przewidywalne, niż 2560×1440 słabsze jakościowo. Ale ja w domu również pracuję z kolorem, więc mam wymagania wysokie i akurat to, jak się gra, to u mnie jest na dosyć dalekim miejscu. Acz - jak tylko mi jakiś monitor w ręce wpadnie - to też chętnie pod tym kątem sprawdzam. Co do ergonomii miejsca pracy - ważne jest, by między jasnością wyświetlanego na ekranie obrazu, a tłem, nie było zbyt dużego kontrastu. Bo to po prostu męczy oczy. Takie kwestie jak odbicia zewnętrznych źródeł światła na monitorze oczywiście też dodatkowo komfort użytkowania zmniejszają (współczuję wszystkim użytkownikom błyszczących matrycy - ja dostaję szału). Co do zjeżdżaniem z jasnością podświetlenia, to w tym akurat EIZO radzą sobie bardzo dobrze. Dodatkowo jeżeli chcesz (ja wyłączam, bo mam wymagania, by monitor świecił stale z tymi samymi parametrami), to masz funkcję, która automatycznie obniża lub podwyższa poziom jasności obrazu zgodnie z warunkami w pomieszczeniu. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
acorp 8 Napisano 15 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 15 Lipca 2015 Sugerowano mi zakup 1440p, rozumiem że powyższy model 2k będzie dużo droższy? Jeśli jesteś zainteresowany to możesz zobaczyć na Dell u2515h http://www.tftcentral.co.uk/reviews/dell_u2515h.htm Nie jest to jakość Eizo wiadomo, ale może ci się spodoba. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Zellgavitz 0 Napisano 15 Lipca 2015 Autor Udostępnij Napisano 15 Lipca 2015 Jeśli jesteś zainteresowany to możesz zobaczyć na Dell u2515h http://www.tftcentral.co.uk/reviews/dell_u2515h.htm Nie jest to jakość Eizo wiadomo, ale może ci się spodoba. Różnica w cenie między powyższym modelem Dell U2515H (1440p) a Eizo 2450 (1080p) jest minimalna. Odświeżanie, podświetlenie i opcje dodatkowe również wydają się zbliżone. Pytanie tylko jak obie maszyny będą działać w praktyce (w grach typu Wiedzmin, RainbowSix etc). Cytuj Link to post Share on other sites
acorp 8 Napisano 15 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 15 Lipca 2015 Różnica w cenie między powyższym modelem Dell U2515H (1440p) a Eizo 2450 (1080p) jest minimalna. Odświeżanie, podświetlenie i opcje dodatkowe również wydają się zbliżone. Pytanie tylko jak obie maszyny będą działać w praktyce (w grach typu Wiedzmin, RainbowSix etc). W praktyce to trzeba zapytać kogoś kto grał na obydwóch. Dell ma dla mnie też pewną wadę. Nie ma Aspect Ratio = 1:1. Ma tylko 16:9, 5:4 i 4:3. Cytuj Link to post Share on other sites
Zellgavitz 0 Napisano 17 Lipca 2015 Autor Udostępnij Napisano 17 Lipca 2015 Mimo wszystko zdecyduje się na Dell'a. Dam znać jak wypadł w praktyce. Dzięki za wsparcie i pozdrawiam! Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts