Skocz do zawartości

pentium g3258 czy nadal warto?

Recommended Posts

Witam. Za nie długo będę kupować nowy PC lecz na i5 4460 nie mam funduszy(ograniczony budżet). Pytanie jest czy warto jeszcze pakować tego pentiuma i kręcić ile fabryka dała czy zakupić i3? Procesor będzie przejściowy, później odsprzedam i zakupie i5. Odpowiedzi typu lepiej dozbieraj mnie interesują ponieważ nie mam takiej możliwości obecnie. Karta graficzna będzie r9 280x lub r9 290. Zdaję sobie sprawę z tego, że pentium będzie wąskim gardłem dla tych kart lecz tak jak mówiłem doczekają sie i5 w niedalekiej przyszłości. To będzie budżetowy zestaw do gier, w Multi nie grywam. Na pierwszy plan interesuje mnie ogranie nieco starszych tytułów ponieważ dotychczas nie miałem takiej możliwości dlatego też przypuszczam, że czterordzeniowy procesor nie będzie wymagany.

Podzespoły pc który planuję kupić:

Cpu i3 4170/pentium g3258

Mobo Msi h81m p33

Ram 2x4gb crucial ballistix

Psu corsair vs550

Cooler cpu silentium pc fera

Buda zalman z1

Dysk ssd crucial mx100

Gpu radeon r9 280x/290

Pozdrawiam i proszę o pomoc.

Zalezy to od tego jak dlugo bedzie ten stan trwal? Jednak jesli masz cos dorzucic to lepiej kupic i3 bo to jednak 4 watki a nie 2 jajka... ale to wszystko zalezy od czasu... jesli miesiac/dwa to pentium, jesli dluzej to i3...

Edytowane przez przemusss1990r

Monitora jeszcze nie mam. Jakiś ledowy 22cale albo coś koło tego. Czasami pod TV dla wygody. No myślałem o używanych częściach ale w większości przypadków i5 3xxx+mobo przekraczają budżet.

Edit

Warto kupić używany i5 2500k+mobo i podkręcić? Tylko takie części są zazwyczaj bez gwarancji. Na co patrzeć przy kupowaniu używanych cpu jak i mobo?

Edytowane przez zwierzix12