Skocz do zawartości

R9 380 vs R9 280X

Recommended Posts

Witam. Planuje złożyć kompa za nie długo lecz nie wiem którą kartę wybrać. Interesują mnie te dwa modele lecz jestem otwarty na używki. Budżet to około 1000zl +-100zl. Tylko pytanie czy aby i3 4170 nie będzie ograniczać tych kart? Czy lepiej dołożyć do i5 4460? Z używek to r9 290 da sie wyrwać z gwarancją z tego co widziałem, a nawet gtx 780, tylko czy warto w ogóle brać pod uwagę gtx'a? Nvidia słabo wspiera poprzednie generacje, a nie chce pakować kasy w błoto. Jakieś sugestie? Propozycje?

Tylko, że większość to referenty :/ zdarzają się okazje ale to trzeba trafić. Mobo coś na H81, procek i5 lub i3, zasilacz thermaltake modular 530W lub corsair vs550, ram crucial ballistix 2x4gb, buda zależna od karty graficznej(r9 290 jest dłuższa od 280x). Monitor będzie FHD, prawdopodobnie cos z AOC. Dysk już mam, ssd cruciala 250gb.

Taniej ciężko kupić, karty z serii Sapphire Tri-X są niezłe, chłodzenie daje radę. Możesz jeszcze poszukać coś od MSI lub XFX DD która fabrycznie nowa z grą BF4 kosztuje 1199zł :)

Co do procka to jak masz ograniczony budżet szukaj używek starszych generacji np. i5 2500K do tego płytka na P67/Z68/Z77 i OC :)

Tyle że nvidia uśmierca Keplera :) AMD ma lepsze wsparcie co do kart z poprzednich serii. Ale jeśli ktoś jest fanboyem nvidii to będzie się upierał przy swoim. Na chwilę obecną imo GTX 960 jest lepszym wyborem od 780, a 290 jest lepszym wyborem aniżeli 960 czy 780.

Za to AMD ma nieco gorszą wydajność i cieplejsze są

No nie powiedziałbym

http://www.anandtech.com/bench/product/1068?vs=1036

Dodaj do tego że pod Windows 10 AMD wydało sterowniki wspierające wcześniejsze serię a co za tym idzie wydajność powinna pójść w górę. Co do ciepła zależy od producenta i chłodzenia. 290 z dobrym chłodzeniem (np. Tri-X) daje radę

Edytowane przez damianox89

Idzie, ale pamiętaj że to zależy od sztuki. Przykładowo moja idzie stabilnie na 1150 na rdzeniu i 1500 na pamięciach przy znośnych temperaturach i stosunkowo niedużym hałasie.

Tylko musisz brać pod uwagę jedną ważną rzecz, r9-290 jest bardzo długa i nie do każdej obudowy wejdzie (a przynajmniej sapphire tri-x ma 30,5cm długości)

No ale raczej bliżej 15%.

W każdym razie między podkręconym HD7950 (aka r9-280) do takiego poziomu, że notowałem wyniki fabrycznych r9-280x czy gtxów 770, a między podkręconym r9-290 różnica jest zauważalna i warto wziąć ten model używany zamiast nowego r9-280x czy r9-380 w tej samej cenie.

Jaką ja mam to nie ma dla ciebie znaczenia, podpowiem tylko, że to goły no-name sprzed 10 lat a w zasadzie sam stelaż i przedni panel.

Zmierz tylko, czy Ci się zmieści karta o długości ~31cm i wszystko będziesz wiedział.

Wg strony producenta:

http://www.sapphiretech.com/productdetial.asp?pid=5458920E-5359-4004-B041-DFA58823AB9E&lang=eng

305(L)X113(W)X38(H) Dimension /mm