esiu24 0 Napisano 3 Listopada 2010 Udostępnij Napisano 3 Listopada 2010 Witam, W następnym tygodniu przyjdzie do mnie karta HIS 6870 a po świętach chce kupić druga tylko czy mój zasilacz OCZ ModXStream Pro 600W da radę z dwa 6870 w crossfire? W jednych z recenzji na youtube Rodney Reynolds (3DGAMEMAN) mówił że karta w spoczynku pobierała mu 90W a w stresie niby max który miał to 151W. Ja myślicie da radę sobie zasilacz ? Reszta sprzętu: AMD Phenom II X4 955 Black Edition ASUS M4A89GTD PRO Kingston HyperX 2x2GB DDR3-1600 WD 640GB SATA II 32MB WD 500GB SATA II 32MB Samsung SH-S223L Cytuj Link to post Share on other sites
gtxxor 3481 Napisano 3 Listopada 2010 Udostępnij Napisano 3 Listopada 2010 Spokojnie... Cytuj Link to post Share on other sites
drachenfeles 5499 Napisano 3 Listopada 2010 Udostępnij Napisano 3 Listopada 2010 pociągnąć powinien dać radę (ledwo), ale to nie jest dobry zasilacz do CFX, o OC zapomnij Cytuj Link to post Share on other sites
b29superfortress 0 Napisano 4 Listopada 2010 Udostępnij Napisano 4 Listopada 2010 jezeli jedna karta naprawde bierze 150W to nie ma żadnych szans, żeby dał rade, te OCZe mają niskie OCP. A te "600W" to tylko w nazwie. Cytuj Link to post Share on other sites
MaximusMR 0 Napisano 9 Listopada 2010 Udostępnij Napisano 9 Listopada 2010 jezeli jedna karta naprawde bierze 150W to nie ma żadnych szans, żeby dał rade, te OCZe mają niskie OCP. A te "600W" to tylko w nazwie. a gdzie to wyczytałeś bo w google nic nie znalazłem a też nie ma informacji żeby się masowo paliły lub niszczyły z powodu zbyt wysokiego prądu sprzęt?? Cytuj Link to post Share on other sites
drachenfeles 5499 Napisano 9 Listopada 2010 Udostępnij Napisano 9 Listopada 2010 bo nikt nie robi na nich CFX? w każdym razie na na takich grafach, bo lżejsze pociągnie EDIT: a, że nie został w tym celu zaprojektowany świadczy choćby liczba kabli zasilania pci-e Cytuj Link to post Share on other sites
MaximusMR 0 Napisano 9 Listopada 2010 Udostępnij Napisano 9 Listopada 2010 jezeli jedna karta naprawde bierze 150W to nie ma żadnych szans, żeby dał rade, te OCZe mają niskie OCP. A te "600W" to tylko w nazwie. http://nvision.pl/45-zasilaczy-w-prakty ... ls-51.html Tak bo dokładnie to 594 W wynosi max tego zasilacza w wersji StealthXStream a więc jeszcze tańszej od Moda . Spoko do SLI i CFX. Dodatkowo OCZ posiada certyfikat nvidia SLI. Cytuj Link to post Share on other sites
drachenfeles 5499 Napisano 9 Listopada 2010 Udostępnij Napisano 9 Listopada 2010 skoro wiesz lepiej to po co się pytasz nas szaraczków? kupuj/podłączaj czekamy z niecierpliwością na relacje Cytuj Link to post Share on other sites
MaximusMR 0 Napisano 9 Listopada 2010 Udostępnij Napisano 9 Listopada 2010 skoro wiesz lepiej to po co się pytasz nas szaraczków? kupuj/podłączaj czekamy z niecierpliwością na relacje A czy ja chce coś kupić? Autor tematu zapytał czy bedzie mu to działać - ja mam swoją opinie TY "drachenfeles" masz swoją - Autor zrobi jak zechce - może posłucha rady sprzedawcy w sklepie i ma do tego prawo w końcu to jego pieniadze. Ja zreagowałem na złe opinie o OCZ ponieważ jak sam kupowałem ten zasilacz to nigdzie nie wyczytałem rewelacji o niskiej słabej mocy, sprawności słabym OCP itd.( nigdzie w testach nie ma że zasilacz nie spełnia norm którymi się chwali producent) - a jak się ma takie info to trzeba napisać skąd bo na razie są to jakieś przypuszczenia jak dla mnie. Cytuj Link to post Share on other sites
drachenfeles 5499 Napisano 9 Listopada 2010 Udostępnij Napisano 9 Listopada 2010 też mam MXS600 ale do CFX go nie polecam i tyle PS btw sorry za powyższe myślałem, że to twój temat, zamotany jestem dziś Cytuj Link to post Share on other sites
b29superfortress 0 Napisano 9 Listopada 2010 Udostępnij Napisano 9 Listopada 2010 http://nvision.pl/45-zasilaczy-w-prakty ... ls-51.html Tak bo dokładnie to 594 W wynosi max tego zasilacza w wersji StealthXStream a więc jeszcze tańszej od Moda . Spoko do SLI i CFX. Dodatkowo OCZ posiada certyfikat nvidia SLI. pomyliłeś OCP z OPP. SXS ma 4 linie 12V - jak je równo obciążysz to oczywiście wyciągniesz 'tabliczkową' moc. Z MXS to sie nie uda w praktyce. Cytuj Link to post Share on other sites
MaximusMR 0 Napisano 9 Listopada 2010 Udostępnij Napisano 9 Listopada 2010 OCP zabezpieczenie przed zbyt wysokim prądem ( w domyśle z sieci) - OPP przed przeciążeniem - czyli sprzęt - tak to rozumiem. Chętnie w praktyce zobaczyłbym wyniki ModeXtream - rzeczywiście ma2 linie 12V ale po 25A Steal 4 linie po 18A. Mimo wszystko dalej to tylko gdybanie bez konkretnych testów. Cytuj Link to post Share on other sites
b29superfortress 0 Napisano 10 Listopada 2010 Udostępnij Napisano 10 Listopada 2010 OCP zabezpieczenie przed zbyt wysokim prądem ( w domyśle z sieci) - OPP przed przeciążeniem - czyli sprzęt - tak to rozumiem.OPP - jeżeli sumaryczne obciążenie całego zasilacza (wszystkie linie razem) na wszystkich liniach przekroczy X, to zasilacz się wyłącza. Czyli obciążysz zasilacz np. "700W" na 750W i shut-down. Przy zasilaczach z 1 linia 12V OCP nie ma wcale, lub jest ono nieistotne, tzn w kazdym zasilaczu jest wymagane OPP (żebyś nie próbował wyciągać 1000W z zasilacza 400W), ale nie jest istotne w liczeniu mocy przy uwzględnieniu linii. OPP musi być i koniec kropka, z reguły jest ustawione na +10...+20% od tabliczkowej mocy. Generalnie dla kupującego OPP jest kompletnie nie istotne. OCP - jezeli obciążenie na którejś, JEDNEJ linii przekroczy X, to zasilacz się wyłącza. Czyli obciążysz zasilacz np. "700W" na 250W i mimo to, ze spokojnie dałby rade więcej - to i tak się wyłączy (mówimy o konkretnych przypadkach a nie ogólnie), bo na którejś jednej linii twój komp ciągnie więcej, niż jest dozwolone przez OCP. Tak jest właśnie ze wszystkimi MXS od Sirteca. Tzn jezeli chcesz podłączyć 2 karty graficzne, to musisz maxymalnie uważać, żeby ich pobór prądu + pobór pradu wszystkich urządzeń na molexach + sata nie był większy niż OCP na 12V2. Dlatego własnie niejeden zasilacz z jedną linią 12V o mocy powiedzmy 500-550W jest w stanie pociągnąć bardziej prądożerny zestaw niz ModXstream Pro 700W. Te zasilacze są generalnie ok, ale do jednej dość mocnej karty graf. + jednego mocno wykreconego procka. Wtedy to jakoś daje rade bo się obciążenie rozkłada po obu liniach (proc +płyta 12V1, grafa + reszta 12V2). Jednakże dla osób nie znających się w temacie, a tych jest jakby nie patrzeć 99%, to jest to 'zmyłka', że niby kupia zasilacz 'dobrej firmy', który ma więcej watów w nazwie i że będzie niby mocniejszy od innego, a to jest za przeproszeniem gó**o-prawda. Jest to oczywiste wprowadzanie kupującego w błąd, mające na celu wyciągnięcie więcej kasy. Przykładów nie trzeba daleko szukać, wystarczy wejść na allegro. W podobnej cenie są korsarze 400W i 430W. 400W jest zdecydowanie lepszy, ale i tak 9 na 10 ludzi kupuje wersje 430W bo "ma więcej watów w nazwie". A ten 1/10 poszpera głębiej i może nawet na goglach znajdzie ten temat. Generalnie: - realny poziom, na którym OCP się załącza NIE jest równy temu, który jest napisany na tabliczce zasilacz. Nie powinien być niższy, ale może być znaaacznie wyższy. To wychodzi dopiero w testach, lub: patrz pkt: 3. - jedna linia 12V jest zawsze dobra(!) - jeżeli jest więcej linii 12V, to nie oznacza to od razu tragedii. BYĆ MOŻE jest tak samo dobra jak 1 linia. Przy jednej karcie graf. z reguły martwić się o nic nie trzeba. Przy dwóch już tak. Wtedy trzeba znać które konkretnie wtyczki odpowiadają którym konkretnie liniom 12V. NIE DA sie tego zrobić na oko bez rozkręcania zasilacza i sprawdzenia, gdzie są wlutowane dane przewody. Od tego własnie sa recenzje zasilaczy na DOBRYCH portalach (ps: w polsce na dzień dzisiejszy nie ma żadnego dobrego pod tym względem, tylko Zenfist się starał). I czasem "producenci" tacy jak Antec podaja na www to o co nam chodzi. OCZ też podaje, ale z ogromnymi błędami, więc lepiej uznać, ze to co oni pisza to bzdury. = jedna linia 12V jest ok, kilka linii MOŻE być tak samo ok, ale to już zalezy od konkretnego przypadku. Genralnie tak nie jest, czyli np kupujesz zasilacz "600W" z 2/4 liniami, a realnie go obciążysz tak samo co inny zasilacz "500W" z jedną linią. Mowa tu np o OCZach i Chieftecach i nie tylko. Każdy przypadek jest tu rozpatrywany indywidualnie nie ma żadnej reguły. Gneneralnie generalnie generalnie: jak ktoś szuka zasilacza pod zestaw i nie wnika w te wszystkie szczegóły, to niech zapyta, i po prostu bierze to, co mu poleca osoby znające się. +Należy wziąć pod uwage, że KAŻDY zasilacz, nawet taki za 1500zt może paść w kazdym momencie, i wtedy nie można mieć żadnych pretensji do polecającego, ze "yyy pytałem o zasilacz i poleciliście mi takie gó**o, które dzisiaj padło" itp itd. Jeżeli się znajdziesz w takiej sytuacji to sobie uświadom, że taki zasilacz na 99 na 100 przypadków podziała wiele lat, a akurat TY miales to szczęście, że znalazłeś się w grupie (1/100) wybranych szczęściarzy, którym to sie przydarzyło... Chętnie w praktyce zobaczyłbym wyniki ModeXtream.obczaj wynik modxstreamów na hard[OCP] i na hardware secrets. [pisałem to po pijaku, ale mam nadzieje większych błędów nie zrobiłem,,,,] Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts