Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam serdecznie,

Dzisiaj w mojej głowie przestawił się tryb z bycia osobą, która nie przepada za komputerami stacjonarnymi, na osobę, która chciałaby jeden złożyć. Od kilku dni przeglądam laptopy do gier i powiem krótko: nie, nigdy. Wiedziałem o tym od dawna, że laptopy mimo bycia dużo droższymi, są znacznie słabsze od cenowych odpowiedników komputerów stacjonarnych, po prostu nie chciałem tego zaakcentować, ta mobilność, mniej kabli i mniejsze użycie prądu zawsze mnie ciągnęły w stronę laptopów, do dzisiaj.

Jestem w stanie przeznaczyć 10 tysięcy złotych na komputer i mam nadzieje, że za taką kwotę uda się złożyć - jak to się mówi - piec. Głównym zastosowaniem byłoby granie w gry, przykładowo GTA V, Battlefield 2 - 4, Dirt 1 - 3 na ekranie 1080p, ogólnie nie chciałbym się za szybko martwić o wymianie jakiegoś podzespołu na lepszy, również chciałbym grać w te, jak i wiele innych gier na najwyższych ustawieniach grafiki bez przycięcia przez długi czas grania.

Na tym komputerze chciałbym móc swobodnie tworzyć grafikę w Photoshopie (w sumie robię to kilka razy w miesiącu) oraz móc pracować w Android Studio, które potrzebuje dosyć sporo RAMu i całkiem dobry procesor, żeby w miarę dobrze chodziło.

Trzecim, mniej ważnym, ale również istotnym aspektem jest tworzenie muzyki, nie jestem producentem muzycznym i takowym nie zamierzam zostać, ale od kilku lat siedzę w FL Studio, a do tego przydała by się dobra karta dźwiękowa (niekoniecznie najlepsza czy też bardzo dobra, po prostu porządna, żeby nie przygnieść cenowo innych podzespołów).

Także podsumowując, chciałbym złożyć komputer do 10 tysięcy złotych, głównym przeznaczeniem są gry, następnie tworzenie grafiki oraz programowanie, a na koniec tworzenie muzyki. Hałas mi nie przeszkadza o ile oznacza to lepsze chłodzenie.

• Zastosowanie komputera: Gry, programowanie oraz tworzenie muzyki (jednak pierwsze zastosowanie jest najważniejsze).
  • Maksymalna kwota: 10 tysięcy złotych.
  • Których części potrzebuję: Posiadam monitor, myszkę i klawiaturę, potrzebuję całą resztę oraz nagrywarkę DVD w obudowie z dobrym przepływem powietrza i łatwym dostępem do środka.
  • Czy będę podkręcać sprzęt?: Raczej nie, ale fajnie byłoby mieć taką opcję.
  • Rozdzielczość mojego monitora i model: 1920x1080 (DELL S22440L, całkiem dobry - polecam).
  • Specjalne wymagania: Dobrze chłodzenie, 16 GB albo i więcej RAMu, możliwość grania na ultra w każdą grę.
  • Części z poprzedniego komputera (konkretne modele): Dwa dyski SSD (120 i 480 GB).
  • Własna propozycja zestawu: W dobrych laptopach do gier powtarza się GeForce GTX 980, nie wiem jak sytuacja wygląda w stacjonarnych komputerach.
  • Inne: Myślę, że wszystko wypisałem.

Proszę, pomóżcie mi złożyć coś dobrego, nie chciałbym żałować wydania takiej kwoty. Dziękuje za przeczytanie tego bloku tekstu, pozdrawiam!

Edytowane przez dev64

Komp za 10k pod FullHD? No niezbyt mi się to widzi... znaczy się... no lepiej 10k pod QHD. ;)

Proszę bardzo. Poniżej zestaw, który złożyłem.

http://www.morele.net/inventory/info/wKhbpc/

W skrócie.

12 wątkowy, bardzo wydajny procesor. Świetny zarówno do gier, jak i renderingu, oraz wszelkich innych zastosowań. Chłodzenie - najwydajniejsze ze wszystkich coolerów powietrznych. Lepszego obecnie nie ma. Do tego 16GB ram DDR4 2400. Wszystko na bardzo dobrej i rozbudowanej płycie.

Jako, że zestaw do gier, to nie mogło zabraknąć karty. W tym przypadku jest to najwydajniejsza konstrukcja, jaką tylko można obecnie kupić. GTX980Ti w autorkiej wersji od MSI.

Dyski - jeden bardzo szybki SSD 256GB na system i gry, oraz drugi HDD 2TB na dane.

Wszystko w wyciszanej, dobrze wykonanej i estetycznej obudowie.

Całość zasilana mocnym i bardzo solidnie wykonanym zasilaczem z certyfikatem GOLD i mocną linią V12 648W.

http://www.morele.net/inventory/info/wKhbpc/

RAZEM: 8739zł

Na tym zestawie pograsz w absolutnie WSZYSTKIE gry na maksymalnych detalach. Również w rozdzielczości QHD. ;)

Skoro zajmujesz się również muzyką, to polecam dołożyć do powyższego zestawu również dobrą kartę. W morele.net jej niestety nie ma, ale jest w kilku innych sklepach.

http://www.ceneo.pl/32549493

Edytowane przez FightMaker

Jej, spokojnie mieści się w przedziale cenowym, a poza tym wyszłaby z tego bestia! Wielkie dzięki :) Na śmierć zapomniałem, że posiadam dwa dyski SSD (120 i 480 GB), czy dzięki zastąpieniu Samsung 850 PRO, moimi dwoma, udałoby się coś jeszcze z Twojej konfiguracji wycisnąć?

Sądzę, że nie ma już większego sensu nic "ulepszać". Karta jest praktycznie najwydajniejsza, jaką tylko można kupić (wyjątek stanowi Titan X). MOBO, obudowy i zasilacza lepszych nie trzeba. Procesor w tej kwocie również najlepszy (wydajniejszy to już +1000zł - nie ma sensu).

Słowem - potwór.

No, chyba, że chcesz chłodzenie wodne lub potężnego Titana X? To można się pokusić tak "na bogatości".

;)

Edytowane przez FightMaker

Ładny zestaw ale zamienił bym kilka rzeczy w nim.

RAM: Pamięć G.Skill DDR4 32GB (8GBx4) 2800MHz, CL15, Ripjaws 4 Blue (F4-2800C15Q-32GRBB)

Obudowę: Obudowa SilentiumPC Aquarius X90 Pure Black (SPC098)

Dysk: Dysk Seagate Desktop HDD 4 TB ST4000DM000

Zasilacz: Zasilacz XFX Black Edition 1250W Modular 135mm 80+ Gold (P1-1250-BEFX)

Bez dysku SSD Samsung 850 Pro wychodzi wtedy 9670zł, za resztę można np: do tej obudowy dokupić panel boczny z oknem i z 3 wentylatory z ledami, albo 2 140mm wentylatory.

Dzięki zasilaczowi będziesz mógł podkręcać komputer i grafikę do woli nawet jeśli dołożysz drugą taka samą grafikę w SLI, do tego z japońskimi podzespołami i 5 latami darmowej rozszerzonej gwarancji producenta, obudowa jest duża i przewiewna więc pomieści wszystko, dysk nie muszę komentować, RAM powinien zaspokoić twoje wszystkie wymagania na najbliższe 5 lat. 

Niekompetencja // jg

Edytowane przez jacekgothic

Ładny zestaw ale zamienił bym kilka rzeczy w nim.

RAM: Pamięć G.Skill DDR4 32GB (8GBx4) 2800MHz, CL15, Ripjaws 4 Blue (F4-2800C15Q-32GRBB)

Obudowę: Obudowa SilentiumPC Aquarius X90 Pure Black (SPC098)

Dysk: Dysk Seagate Desktop HDD 4 TB ST4000DM000

Zasilacz: Zasilacz XFX Black Edition 1250W Modular 135mm 80+ Gold (P1-1250-BEFX)

Bez dysku SSD Samsung 850 Pro wychodzi wtedy 9670zł, za resztę można np: do tej obudowy dokupić panel boczny z oknem i z 3 wentylatory z ledami, albo 2 140mm wentylatory.

Dzięki zasilaczowi będziesz mógł podkręcać komputer i grafikę do woli nawet jeśli dołożysz drugą taka samą grafikę w SLI, do tego z japońskimi podzespołami i 5 latami darmowej rozszerzonej gwarancji producenta, obudowa jest duża i przewiewna więc pomieści wszystko, dysk nie muszę komentować, RAM powinien zaspokoić twoje wszystkie wymagania na najbliższe 5 lat. 

Ty tak poważnie?

32GB ram? Do gier? Za 1550zł? 16GB to już przesada do gier, ale to... niedorzeczność.

Obudowa... duża. I nic poza tym.

Zasilacz 1250W? Po co? 850W by spokojnie starczył do SLI z nowych GTX. Autor zresztą nie zamierza go nawet robić.

Jeżeli już idziemy Twoim tokiem rozumowania, to weźmy 64GB ram, zasiłkę 1500W, na płycie Asus Deluxe. A i bym zapomniał o koniecznie jakiejś budzie od SilentiumPC...

• Popieram 1

Autor sam mówił, że chce mieć możliwość podkręcania ale nie wie czy ją wykorzysta czy nie, do tego sam autor napisał:

"Na tym komputerze chciałbym móc swobodnie tworzyć grafikę w Photoshopie (w sumie robię to kilka razy w miesiącu) oraz móc pracować w Android Studio, które potrzebuje dosyć sporo RAMu"

więc spokojnie będzie miał zapas na przyszłość gdyby chciał zacząć zajmować się większymi projektami graficznymi itp.  Do tego zawsze może pokusić się o stworzenie ramdisk jeśli chce by gra doczytywała się jeszcze szybciej.

Zasilacz 1250 bo jest z 5zł różnicy między 1000 a 1250 na morele. 

Za to ta obudowa nie kosztuje 0,5k a sprawdza się równie dobrze. Ale wygląd to już tylko od upodobań autora zależy jaki chce.

Do tego pod koniec komentarza wydaje mi się, że cię poniosło i zapomniałeś, że mamy ograniczenie do 10 000 zł.

A i bym zapomniał o koniecznie jakiejś budzie od Fractal Design...

Edytowane przez Arkilius

Głównym zastosowaniem byłoby granie w gry, przykładowo GTA V, Battlefield 2 - 4, Dirt 1 - 3 na ekranie 1080p,

.... i chcesz wydać na to 10 000 zł ? Tutaj zestaw za 5000 zł w zupełności wystarczy.

ogólnie nie chciałbym się za szybko martwić o wymianie jakiegoś podzespołu na lepszy, również chciałbym grać w te, jak i wiele innych gier na najwyższych ustawieniach grafiki bez przycięcia przez długi czas grania.

Ogólnie takie myślenie jest bardzo błędne. Nie powinno kupować się sprzętu na zapas, tylko powinno się go z czasem modernizować. Bierzesz na dziś dzień opłacalną puszkę, po jakimś czasie odsprzedajesz pojedyncze podzespoły i zamieniasz je nowszymi.  Za 2 - 3 lata możesz obudzić się z ręką w nocniku, kiedy to Twój GTX 980Ti będzie dostawał srogie baty od tańszych kart. Przyczyni się do tego zapewne nowa architektura jak i również polityka producenta. Obecnie Keplery dostają zrąbane sterowniki przez co ich strata wydajności do obecnie promowanych produktów jest wręcz absurdalna. I wiedz jedno, nic z tym nie zrobisz. 

nie chciałbym żałować wydania takiej kwoty

W moim przekonaniu, będziesz żałować .... Oczywiście zostaje tutaj jedno powiedzenie .... kto bogatemu zabroni ? 

.... i chcesz wydać na to 10 000 zł ? Tutaj zestaw za 5000 zł w zupełności wystarczy.

Napisałem tylko, że jestem w stanie wydać 10 tysięcy, nie napisałem, że tyle chcę dokładnie wydać. Chciałbym używać ten komputer do trzech ważnych dla mnie rzeczy, niewykluczone, że czasem jednocześnie. Zamiast wypominać wysokość kwoty, prosiłbym o skomentowanie, czy dałoby się jeszcze coś dopracować konfigurację @FightMaker, któremu jestem wdzięczny, bo mam już jakiś punkt zaczepienia.

Ogólnie takie myślenie jest bardzo błędne. Nie powinno kupować się sprzętu na zapas, tylko powinno się go z czasem modernizować. Bierzesz na dziś dzień opłacalną puszkę, po jakimś czasie odsprzedajesz pojedyncze podzespoły i zamieniasz je nowszymi.  Za 2 - 3 lata możesz obudzić się z ręką w nocniku, kiedy to Twój GTX 980Ti będzie dostawał srogie baty od tańszych kart. Przyczyni się do tego zapewne nowa architektura jak i również polityka producenta. Obecnie Keplery dostają zrąbane sterowniki przez co ich strata wydajności do obecnie promowanych produktów jest wręcz absurdalna. I wiedz jedno, nic z tym nie zrobisz. 

Rozumiem, piszę to wszystko jako osoba, która nie wie jak wygląda sytuacja na rynku podzespołów i co jaki czas wychodzi coś lepszego. Dziękuje za wyprowadzenie z błędu, na pewno zapamiętam poradę.

W moim przekonaniu, będziesz żałować .... Oczywiście zostaje tutaj jedno powiedzenie .... kto bogatemu zabroni ? 

Żałowałbym, gdybym kupił laptopa w tej cenie. Powiedzenie nie pasuje, nie wydaje pieniędzy, bo mam, chciałbym po prostu złożyć coś dobrego, coś co uciągnie wszystko na najwyższych ustawieniach bez problemowo i z zapasem, a, że nie wiem jak wygląda sytuacja ze składaniem komputera od podstaw, postawiłem dosyć wysoką granicę 10 tysięcy złotych.

Edytowane przez dev64

Za taką kwotę składa się stację roboczą na i7 5960X.

Jeśli zdecydujesz się na i7 5820K to wiedz, że na starcie w grach będzie on mniej wydajny niż i7 4790K z racji na niższe taktowanie.

osobiście poszedłbym w i7 4790K, 16GB RAM i GTX 970 i z czasem modernizował. Takim sposobem spokojnie zamykasz się w 5500zł.

Edytowane przez Sadek.0