Skocz do zawartości

Mały upgrade starego komputera

Recommended Posts

Witam, chciałbym ulepszyć trochę mój stary komputer. Oto jego parametry:

Płyta główna: GIGABYTE FSB 1066 GA 945GCMX S2
Procesor: Intel e2160 2x 1.8Ghz
Karta graficzna - Radeon HD 4850
RAM: 2 GB

Obecnie używam na nim Windowsa XP, dla którego wsparcie się już kończy dlatego chcę go trochę ulepszyć i wpakować nowego Windowsa 10. Do wymiany na 100% procesor i pamięć RAM (obecnie 2 kości po 1GB, planuję wymienić na 2 kości po 2GB).

Nie znam się niestety zbyt dobrze na sprzęcie dlatego założyłem ten temat bo nie chcę kupić czegoś co nie będzie kompatybilne z płytą główną.

Moje pytanie jest takie: jaki jest najlepszy procek na jaki mogę sobie pozwolić przy tej płycie głównej?

Intel Core 2 Quad Q6600 da radę? Co do RAM to w miarę to rozumiem - 2 kości po 2GB DDRII 667 albo 533. Jeśli można to prosiłbym o podanie linków z allegro do procka i RAM (nie chcę kupić jakiegoś szajsu).

Pozdrawiam i z góry dziękuję za udzieloną pomoc. Dodam, że komputer ten będzie używany tylko przez czas wakacji (głównie do pracy), także nie planuję wymieniać grafiki (raczej żadne gry nie będą odpalane, ewentualnie PES jeśli nie będę miał pod ręką konsoli).

Dzięki za rady. Płyty głównej raczej nie wymieniam - raz, że nie wiem czy dałbym radę to zrobić (podłączyć wszystko odpowiednio) a dwa, że jeśli do tej mogę włożyć szybszy (4-rdzeniowy) procesor i 4GB  RAM (to jest chyba max na tej płycie głównej) to będę zadowolony. Komputer będzie używany na dobrą sprawę przez miesiąc także nie chcę w niego inwestować przesadnie dużo kasy bo mam u siebie w mieszkaniu wydajny sprzęt tylko nie mogę go zabrać ze sobą (współlokator też korzysta). 

Także na koniec, czy po zakupieniu tego procka: http://allegro.pl/intel-core-2-quad-q6600-2-40ghz-8mb-rev-g0-f-vat-i5495978941.html

i tej pamięci: http://allegro.pl/pamiec-ddr2-4gb-2x2g-pc2-5300-667mhz-dual-i5488121441.html

komputer spełni moje oczekiwania (wgranie jakiegoś nowego systemu, może być Windows 8.1/Windows 7) czyli normalną pracę w programach MS Office? Oprócz tego oczywiście przeglądanie internetu, poczta itd. 

Edytowane przez Gregorczen