Skocz do zawartości

Komputer dla "zielonego" do 4000zł

Recommended Posts

Witam wszystkich. W niedalekiej przyszłości mam zamiar zakupić swój pierwszy komputer z prawdziwego zdarzenia. Uprzedzam, że moja wiedza ma temat komputerów jest znikoma. Chciałbym, aby nowy sprzęt posłużył mi kilka dobrych lat.

Zastosowanie komputera: Gry

Kwota: Maksymalnie 4000, ale chciałbym aby cena była jak najniższa

Których części potrzebuję: Sama "buda"

Czy będe podkręcać sprzęt?: Nie wiem

Rozdzielczość mojego monitora i model: Planuje zakupić telewizor 32" (Full HD)

Specjalne wymagania: Chciałbym, aby komputer posłużył kilka lat. Dobrze by było, gdyby wszystkie gry działały na najwyższym ustawieniach. Obowiązkowo GTX 970 ;)

Części z poprzedniego komputera (konkretne modele): brak

Własna propozycja zestawu: brak

Inne: brak

Z góry dziękuję za pomoc.

Intel Core i5-4690K /3.5GHz, 6MB, LGA 1150, BOX/

SilentiumPC Grandis XE1236

Gigabyte GA-Z87X-OC /intel Z87, LGA1150/

Razem 4024zł  +  kod na darmowe złożenie i wysyłkę przy zakupie w esc.pl do wpisania w komentarzu do zamówienia: X98TY2AZ + dostawa

W takim razie wydajna i5 z odblokowanym mnożnikiem, 8GB RAM o wysokim taktowaniu z niskim radiatorem, bardzo dobra płyta główna na chipsecie Z87, która to nie obsłuży Broadwelli, ale i tak bym się nie kierował bo nie sądzę byś musiał wymienić tak szybko procesor, wydajna karta graficzna GTX 970 od MSI z cichym i wydajnym układem chłodzenia, trybem półpasywnym pracy wentylatorów oraz Backplate, do tego cooler na CPU w postaci SPC Grandis, 1TB dysk na dane i gry, częściowo wyciszona obudowa Zalman a w tym trzy wentylatory 120mm z dwustopniową regulacja obrotów, filtry przeciwkurzowe i usb 3.0, częściowo modularny zasilacz z mocną linią +12V 482W i sporym zapasem mocy.

Chciałbym podłączyć się pod temat,

Sadek, zmontowałeś bardzo fajny zestaw. Wiem. ze gtx 970 w tej wersji, cieszy się bardzo dobrą ergonomią użytkowania, Jak sprawa się ma do reszty podzespołów ? Czy mogłbyś dodatkowo polecić monitor? Moim celem jest komfortowa gra w Arme III.

Pozdrawiam,

Bartek.

a coś bez możliwości podkręcenia?

Razem 3929zł +  kod na darmowe złożenie i wysyłkę przy zakupie w esc.pl do wpisania w komentarzu do zamówienia: X98TY2AZ + dostawa

Tak więc procesor bez możliwości podkręcania, dobrze wyposażona płyta na chipsecie B85, standardowo taktowana pamięć,  Fera 2 w celu poprawy kultury pracy, dysk SSD 250GB na system i gry, reszta bez zmian.
By maksymalnie wykorzystać kwotę możesz wybrać lepiej wykonana obudowę Gelid Darkforce USB3.0 (b/z)
i lepszy elektrycznie zasilacz na przetwornicy DC-DC co gwarantuje stabilniejsze napięcia oraz 5 lat gwarancji producenta Cooler Master G550M 550W 80+ Bronze 120mm modular

Po takich zmianach wyjdzie 4053zł

@@Jagzzie, to zestaw,pod OC CPU ?

@@brAwe, załóż swój temat bo się tu za chwilę śmietnik zrobi.

Być może to i jest dobry zestaw pod OC CPU, tak szczerze mówiąc akurat na OC się nie znam. Aczkolwiek wydajnościowo ten zestaw jest naprawdę dobry, większość nowych gier chodzi w 50-70 fpsach na bardzo wysokich/ultra ustawieniach w rozdzielczości full hd.

Średni ma to sens na siłę pakować GTX 980 kosztem możliwości OC CPU.

Z zestawu na i5 4460 wypadnie CI dysk SSD, cooler i by zmieścić się w budżecie 4GB RAM na start.

GTX980 w zestawie za 4tys zł to już jest skrajnie nieopłacalna opcja.