Skocz do zawartości

Wybór nowej karty graficznej

Recommended Posts

Witajcie

Mam zamiar zakupić "nową" kartę graficzną do swojego zestawu, piszę nową w cudzysłowie, bo w grę wchodzą przede wszystkim używki, a w zasadzie tylko używki. Budżet ciężko mi sprecyzować, bo zasadzie napaliłem się na gtxa 970 za którego używkę liczę jakieś 1300-1400zł tylko zastanawiam się nad opłacalnością. W grę wchodzą jeszcze takie karty jak gtx 780, r9 290 i r9 290x.

Karta jest do gier oczywiście tych najbardziej wymagających i najnowszych, Wiedźmin 3, Batman, GTA 5, Assassin's Creed. Na aktualnym sprzęcie w Wiedźminie mam ok.40-45 klatek na uber z wyłączonym hairworksem, antyaliasingiem i cieniami na niskich.

Patrzyłem na różne testy, ale w różnych grach wypadają różnie. Oczywiście wiadomo, ze wszystkich wymienionych kart gtx 970 jest najwydajniejszy, ale zastanawiam się która z pozostałych jest najbardziej opłacalna na chwilę obecną i jakoś nie przekonuje mnie te 3,5gb vramu. R9 290x teoretycznie konkuruje z gtxem 970, ale na allegro ciężko ją dorwać w wersji niereferencyjnej, zresztą cenowo wyjdzie pewnie podobnie jak używka 970tki.

Najrozsądniej dla moich wymagań myślę że będzie wybór między r9 290 a gtx 780, bo aż tak dużo nie odbiegają od 970 i r9 290x, a są dużo tańsze, a mi zależy po prostu na lepszej wydajności niewielkim kosztem, bo za sprzedaż mojej r9 280x liczę że dostanę jakieś 700zł bo za tyle mniej więcej chodzą, więc dokładając do tego jakieś 300-400zł mogę dostać sporo więcej wydajności.

Kończąc moje wypracowanie zostawiam pytanie, co lepsze GTX 780 czy r9 290, mowa oczywiście o niereferentach.

Reszta zestawu w sygnaturze.

R9 290 nieznacznie wygrywa z GTX 780 ale karta AMD ma wyższe temperatury i pobiera więcej energii, ale mam inną propozycję. Nie lepiej kupić nowego r9 390 lub gtx 970? Według mnie jest to bardziej opłacalne po roku sprzedajesz ową "grafikę" i masz ok. 1300-1200 w kieszeni i dokładając 300-200 zł masz nowiutką kartę graficzną nowej generacji, która gotowa jest na grę w najwyższych detalach. I tak niewielkim kosztem grasz zawsze na najwyższych detalach. 

Nowej nie chcę, wolę używaną na gwarancji, bo płacąc mniej mam tę samą wydajność a jak coś jest nie tak to zawsze jest gwarancja. Kupiłem używkę 280x i nie żałuję, dałem za nią 650zł bo kupowałem w grudniu 2014, a teraz ceny tak skoczyły że tę samą kartę mogę sprzedać jeszcze z zyskiem.

• 1 miesiąc temu...

Ja polecalbym jednak zakup w sklepie http://www.morele.net/karta-graficzna-palit-gtx970-4gb-ddr5-256bit-dvi-hdmi-2xminidp-box-ne5x970h16g2j-757159/+ gra, odejmując cenę gry wychodzi ok 50-60 zł drożej i masz nówkę sam, oglądałem używki 970 i sprzedawcy słabo schodzą poniżej ceny sklepowej, ale jak bardzo chcesz używkę to polecam 

http://allegro.pl/zotac-gtx-970-4-gb-gwarancja-producenta-4-lata-i5592302636.htmllepsze,solidniejsze  wykonanie a od Palita karty są nijakie.

Palit półpasywny, na tego zotaca też patrzyłem, ale czytałem recenzje że to chłodzenie jest po prostu słabe, zerowe oc, wysokie temperatury.

Z tymi grami z morele to zawsze problemy i ludzie często nie dostają swoich kodów, zresztą ten sposób sprzedaży gier jest nielegalny a i na taką grę trzeba znaleźć kupca

Edytowane przez stiffmeister

Co do Zotaca w większości polecany nie używałem osobiście ale do czynienia miałem i wykonanie całkiem niezłe, z palita miałem wcześniej karcioche gtx 770 głośnia wykonanie raczej kiepskie mimo trzech wentylatorów przebijał się przez 80, co  do gry zależy czy lubisz ten gatunek osobiście przeważnie zamawiam na agito 14 dni po otrzymałem gacka ludzie z tego powodu lubią zresztą też marudzić ale gdyby wysyłali od razu to zaczęły by się praktyki zakupu tylko dla gry i zwrotu bez podania przyczyny. Też lepiej kupić w sklepie 14 dni  bez podania przyczyny w przypadku osoby prywatnej jeśli nie podasz istotnego powodu może się wymigać. Jest też http://www.agito.pl/karta-graficzna-gigabyte-geforce-gtx-970-oc-itx-4gb-ddr5-pci-e-box-n970ixoc-4gd/pd/DQ45BMBBM/?tree_ref=104chłodzenie mimo gabarytów ponoć daję rade tyle że są mniejsze możliwości oc.

Edytowane przez macf2