Jędruś 0 Napisano 4 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 4 Lipca 2015 Witam serdecznie. Posiadam dość już sędziwy zestaw komputerowy ( z tego co dobrze pamiętam ma około 6 lat). Chciałbym zagrać w nowsze tytuły jak Wiedzmin 3 czy GTA V w przyzwoitej rozdzielczość i zastanawiam sie nad tym czy warto szukać na rynku wtórnym używanych podzespołów i modernizować PC czy zakupić PS4. Mój zestaw to: Mobo: As Rock A780GXH/128M RAM: OCZ 2x2GB 800MHz DDR2 CPU: AMD Phenom X3 710@X4 10 3,6Ghz Zasilacz: OCZ 500W Karta: GTX 260 Gainward GS wersja 896 mb Czy w kwocie 1500 zł na rynku wtórym dokupie takie części by móc się w miare dobrych rozdzielczościach i detalach cieszyć grami? Cytuj Link to post Share on other sites
king2127 71 Napisano 4 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 4 Lipca 2015 (edytowane) podobno nie ma rzeczy niemożliwych, tylko są nieopłacalne, mógłbyś zaszaleć i dokupić ramu i najtańszego gtx 970 ( podstawa do nowego kompa) na pewno szału by nie było , procek mocno by ograniczył kartę, ale grafa podobna była by do konsolowej na niskich ustawieniach ps4 też nie głupi pomysł za tą kasę szału komp[a nie będzie powodzenia Edytowane 4 Lipca 2015 przez king2127 Cytuj Link to post Share on other sites
Radekor 6 Napisano 4 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 4 Lipca 2015 Na sprzęcie się nie znam ale myślę że na twoim miejscu kupiłbym ps4 głównie dlatego że za 1500pln masz gwarancje że wszystkie gry w dniu premiery będą ci działać w zadowalający sposób i nie będziesz musiał się martwić o wymagania.Z nowymi grami na kompa ostatnio różnie to bywa wiele z nich w dniu premiery jest w sumie nie grywalne nawet na dobrych komputerach np nowy Batman.Używane gry idzie dostać w całkiem fajnych cenach.Ale jak mówię na sprzęcie się nie znam,może ktoś ci poleci jakieś dobre podzespoły za 1500pln. Cytuj Link to post Share on other sites
woonkey 5 Napisano 4 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 4 Lipca 2015 Myślę, że za tą kwotę mógłbyś złożyć coś do pogrania tylko będą to stare podzespoły. Jak np. tutaj http://allegro.pl/ga-z68ap-d3-i5-2500k-3-3-thermaltake-contact-i5475538679.html . Do tego jakąś grafikę typu 660ti albo taki radek http://allegro.pl/karta-garficzna-radeon-powercolor-hd-7870-2gb-i5513314874.htmlWszystko zależy od rozdzielczości jak 1080p to średnio będzie ok 34fps, niższych rozdzielczościach będzie wiadomo- lepiej.http://pclab.pl/art63116-10.htmltutaj masz link porównujący wyniki różnych kart w wiedźminie 3. Zobacz od jakiego poziomu wydajnościowego Cię interesują i poszukaj "okazji" Czy jest sens takiej zabawy- sam musisz sobie odpowiedzieć. Do ceny konsoli dolicz jeszcze ceny gier i już masz 2k Cytuj Link to post Share on other sites
Jędruś 0 Napisano 4 Lipca 2015 Autor Udostępnij Napisano 4 Lipca 2015 (edytowane) A procesor? Czy cokolwiek na AM3 obsłuży dostatecznie nowe gry, czy trzeba byłoby wymienić również mobo na coś na nowszej podstawce? AD 2 Czy jeśli ja na płycie mam PCI Express 2.0 to karty na 3.0 będą śmigać normalnie? Edytowane 4 Lipca 2015 przez Jędruś Cytuj Link to post Share on other sites
e5555 15 Napisano 4 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 4 Lipca 2015 Żeby zagrać na przyzwoitej rozdzielczości, czyli 1080p (chyba, że masz niższą...) w Wieśka czy GTA V trzeba mieć co najmniej przyzwoity sprzęt. Za 1500 nie zaszalejesz zbyt dużo, chyba że chcesz koniecznie PC to dołóż 1k-1,5k; jeśli nie bierz PS4. Masz jakiś monitor/TV do tego? Cytuj Link to post Share on other sites
Efeljot 13 Napisano 4 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 4 Lipca 2015 używane części- zalman z1, i5 (2 generacji), r9 270, H61, dysk twardy 500gb, zasilacz, nowe- kość ram 4gb (bo ramów nie opłaca sie kupować używanych) powinieneś się zmieścić w budżecie a zestaw jest bardzo solidny. Z czasem jeśli dozbierasz stówę to proponuję dokupić kość ram, albo podłapiesz jakiś tańszy zasilacz (przy czym nie polecam ) Cytuj Link to post Share on other sites
woonkey 5 Napisano 4 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 4 Lipca 2015 A procesor? Czy cokolwiek na AM3 obsłuży dostatecznie nowe gry, czy trzeba byłoby wymienić również mobo na coś na nowszej podstawce? AD 2 Czy jeśli ja na płycie mam PCI Express 2.0 to karty na 3.0 będą śmigać normalnie? Wydaje mi się, że z dostępnych procków najwydajniejsze będą i5. Cenowo 2500k wypada całkiem nieźle. Ten zestaw który Ci wysłałem w licytacji to podzespoły orientacyjne, ale procek który spokojnie podkręcisz i uzyskasz osiągi porównywalne z "dzisiejszymi" prockami założyłem, że obudowę masz i HDD oraz zasilacz zostawiasz z obecnego kompa wtedy tylko polować na dobrą grafę- w sumie opłacałoby się dołożyć trochę do niej bo to będzie klucz tego zestawu i od karty graficznej, nie od procesora będzie zależało w co zagrasz i na jakich ustawieniach dalej nie napisałeś jaką masz rozdzielczość monitora. Cytuj Link to post Share on other sites
stelek 2845 Napisano 4 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 4 Lipca 2015 masz gwarancje że wszystkie gry w dniu premiery będą ci działać w zadowalający sposób A skąd niby ta gwarancja ? Seria BF na konsolach pozbawiona była bugów? Po za 2 tytułami (AC i Batman) ile tych nie grywalnych gier było na PC? Co do tematu - za 1500zł nie złożysz nic godnego, ale jeżeli planujesz co nie co wkładać z czasem w sprzęt to PC według mnie jest lepszym rozwiązaniem jako że ma "otwartą" architekturę i można powiedzieć że się nie starzeje tak szybko jak konsola. Na start spróbuj sprzedać co możesz żeby podciągnąć budżet - następnie rozglądaj się za używaną i5 - możesz pokusić się o i5 4460, ale lepiej polować na coś z "K" , czyli 2500K, 3570K, 4690K - każdy z nich prezentuje zbliżony poziom wydajności i póki co zapewnia odpowiednią moc obliczeniową, tak żeby uzyskać max frame rate. Co do GPU to już musisz sam podziałać, określić co masz w zasięgu i przede wszystkim jaki jest budżet na ten cel Generalnie szukaj i pytaj jak coś Ciebie zainteresuje - staraj się nie kupować "na gorąco", bo to zazwyczaj zbyt dobrze się nie kończy. Cytuj Link to post Share on other sites
Maniak_Cpu 19 Napisano 4 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 4 Lipca 2015 (edytowane) Witam serdecznie. Posiadam dość już sędziwy zestaw komputerowy ( z tego co dobrze pamiętam ma około 6 lat). Chciałbym zagrać w nowsze tytuły jak Wiedzmin 3 czy GTA V w przyzwoitej rozdzielczość i zastanawiam sie nad tym czy warto szukać na rynku wtórnym używanych podzespołów i modernizować PC czy zakupić PS4. Mój zestaw to: Mobo: As Rock A780GXH/128M RAM: OCZ 2x2GB 800MHz DDR2 CPU: AMD Phenom X3 710@X4 10 3,6Ghz Zasilacz: OCZ 500W Karta: GTX 260 Gainward GS wersja 896 mb Czy w kwocie 1500 zł na rynku wtórym dokupie takie części by móc się w miare dobrych rozdzielczościach i detalach cieszyć grami? Zasilacz zostaje ze starego kompa Dysk pewnie też? Obudowa pewnie jest jakaś? za 1500zł złożysz coś solidnego z używek. np. i5 2400/2500 http://allegro.pl/intel-core-i5-2400-lga1155-i5504487677.html400zł Płyta h61 http://allegro.pl/asus-p8h61-m-le-ddr3-1333-16gb-vga-poznan-i5506044404.html115zł Pamięci 2x4gb http://allegro.pl/pamiec-ram-ddr3-1600mhz-crucial-ballistix-8gb-2x4-i5496527136.html212zł Grafika r9 280x http://allegro.pl/karta-sapphire-r9-280x-dual-x-3gb-gddr5-gwar-fv-i5480076183.html715zł Przykładowe ceny z wysyłkami, niecałe 1500zł. Jeszcze możesz sprzedać części ze starego kompa. gta V i wiesiek 3 powinny śmigać na high w fullhd. Edytowane 4 Lipca 2015 przez Maniak_Cpu Cytuj Link to post Share on other sites
przemusss1990r 233 Napisano 5 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 5 Lipca 2015 Dokladnie... pchnac stare graty z kompa i dorzucic np do 2500k, w razie w mozna go jeszcze wykrecic... komp wedlug mnie lepszy bo wielozadaniowy... Cytuj Link to post Share on other sites
Radekor 6 Napisano 5 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 5 Lipca 2015 A skąd niby ta gwarancja ? Seria BF na konsolach pozbawiona była bugów? Po za 2 tytułami (AC i Batman) ile tych nie grywalnych gier było na PC? Nie chodzi mi o bugi tylko o optymalizacje jak kupujesz grę na konsole to możesz być prawie pewien że dostaniesz te 30 klatek.Wyjątkiem jest chyba Unity bo to na wszystkim zle działało.Jak nie będziesz miał dobrego pc to w komfortowych warunkach raczej nie pograsz dlatego wydaje mi się że za 1500pln ps4 jest lepszym wyborem. Cytuj Link to post Share on other sites
stelek 2845 Napisano 5 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 5 Lipca 2015 A mi chodzi o .... Wyjątkiem jest chyba Unity bo to na wszystkim zle działało masz gwarancje że wszystkie gry w dniu premiery będą ci działać w zadowalający sposób ehhhh - w takim razie przestań pisać głupoty i licz się ze słowami. "Chodziło mi ... " a wyraźnie napisałeś "WSZYSTKIE GRY". Także naucz się przekazywać to co chcesz, anie wprowadzasz w błąd i używasz ogólników ... ponowaiam pytanie o ta gwarancję ? Jaki producent ją daje i gdzie to można znaleźć? I zapominacie jeszcze o jednym - konsola potrzebuje TV żeby działać i z 1500zł robi co najmniej te 3000zł taki szczególik Cytuj Link to post Share on other sites
Maniak_Cpu 19 Napisano 5 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 5 Lipca 2015 (edytowane) Nie chodzi mi o bugi tylko o optymalizacje jak kupujesz grę na konsole to możesz być prawie pewien że dostaniesz te 30 klatek.Wyjątkiem jest chyba Unity bo to na wszystkim zle działało.Jak nie będziesz miał dobrego pc to w komfortowych warunkach raczej nie pograsz dlatego wydaje mi się że za 1500pln ps4 jest lepszym wyborem Niby tak niby nie 30klatek to nie jest oszałamiająca ilość, detale konsolowe to np. crysis 3 = pc na low, w niektórych grach będzie to odpowiednik medium detali na PC. Uwierz lub nie ale do wyświetlania gier w takiej jakośći grafiki i fps to wystarczy bardzo tani sprzęt np taki jak podałem wyżej na którym gry będą śmigać w high i to w dobrej ilośći fps Dlatego nie jestem zwolennikiem konsoli (nie wspominając o braku możliwośći upgrade, braku możliwości zmiany detali, czasami jesteś skazany na spadki poniżej 30fps itp, można by pisać i pisać) Edytowane 5 Lipca 2015 przez Maniak_Cpu Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts