Skocz do zawartości

Klawiatura mechaniczna do 400zł.

Recommended Posts

Cześć,

mam zamiar sprawić sobie klawiaturę mechaniczną za około 400zł (raczej mniej niż więcej), tylko problem polega na tym, że nie wiem na jakich przełącznikach wybrać. Czytałem masę testów i dalej nie wiem jakie wybrać. Jestem z trójmiasta i w sumie nie wiem czy jest jakieś miejsce gdzie mógłbym sprawdzić jak chodzą poszczególne cherry mx. Jestem graczem, piszę czasami rzadko, czasami często, ale bardziej nastawiałbym się na kupno klawiatury pod gry. Gram w FPSy, MMO, RPG. Mam na oku CM Storm Quickfire Ultimate na brownach i Quickfire TK na redach. Preferowałbym bardziej pełny wymiar, ale Ultimate jest dostępny tylko na brownach, a coś mi przeczucie mówi, że redy będą lepszym wyborem dla mnie. Mógłby mi ktoś doświadczony doradzić jak to jest? Wiem, że jakbym sam sprawdził to by było cacy, ale nie wiem gdzie w trójmieście mogę je przetestować (może źle szukam?). Aha i klawiatura musi mieć podświetlenie (wieczorami jest to bardzo pomocne).
Dziękuję bardzo za pomoc.

Ja mam CM Storm Quickfire Ultimate(z częściowym podświetleniem) na redach,używam  jej ok 2lat i jak do tej pory sprawuje się wyśmienicie,ciężka,stabilna,pleciony kabel,czas reakcji(czasami aż za szybko)naprawdę bardzo dobrze wykonana,ponieważ z reguły dbam o swoje zabawki więc po 2 latach praktycznie wygląda jak nowa,jeśli chodzi o przełączniki to nie miałem styczności z brązowymi ale wg opinii jest to kompromis między pisaniem a graniem co nie oznacza że na czerwonych przełącznikach nie da się pisać ;),kwestia przyzwyczajenia i tyle,jedyne czego mi brakuje to pełnego podświetlenia(latka lecą,wzrok już nie ten sam co kiedyś  :D),działanie klawiszy wygląda jakbyś naciskał palcem na średnio nadmuchany balonik,lekki opór a potem dobicie(naprawdę nie wiem jak Ci to w inny sposób opisać),zastanów się czy naprawdę jest Ci potrzebny blok numeryczny bo ja już dawno doszedłem do wniosku że mi potrzebny to on jest jak kij w oku nie używam go ani w grach ani przy pisaniu.

Edytowane przez sting3572

Z bloku numerycznego czasami korzystam, ale w sumie można pójść w Quickfire TK gdzie blok numeryczny jest połączony ze strzałkami. Dzisiaj może uda mi się przetestować w sklepie SS 6Gv2 na czarnych, a one takie same jak redy tylko siłą nacisku się różnią, więc zobaczę jak sie na nich pisze. Klawiatura raczej będzie na 80% czasu do grania, 20% do pisania. Chyba się skuszę na http://www.morele.net/klawiatura-cmstorm-quickfire-tk-cherry-mx-red-sgk-4020-gkcr1-555016/i będzie cacy. Zawsze mogę zwrócić. Dam znać jak poszło. Dzięki za odpowiedź.

A Ultimate nie jest całe podświetlane?
Wracając do tematu.. Byłem dzisiaj w MM i jedynego mechanika jakiego znalazłem to SS 6Gv2 na czarnych przełącznikach. Wrażenia? Dosyć pozytywne, z racji bardzo dużej płynności. Myślę, że REDy by były dobre, skoro blacki mi się nawet spodobały. Przyzwyczajenie pewnie trochę zajmie czasu, ale chyba warto. Nie miałem gdzie sprawdzić brązowych, ale skoro odpowiedniki redów mi pasują to chyba warto w takim razie brać TK na redach, co?

Ja mam wersje wcześniejszą z częściowym podświetleniem  

Bierz śmiało na pewno nie będziesz żałował,pamiętaj tylko że to wysoki skok więc chwilkę potrwa zanim się przyzwyczaisz no i czerwone przełączniki są bardzo czułe.

Tu masz fajnie opisane wszystkie typy przełączników  http://www.test-gear.pl/dobor-klawiatury/

Edytowane przez sting3572

Klawiatura doszła. Muszę się trochę przyzwyczaić do układu klawiszy i ich profilu, ale sama w sobie cudo. Grałem już na niej i wygoda w graniu o wiele większa niż na starej membranówce. Tylko trochę głośna jest i mam pytanie odnośnie oringów. Jakie byłyby najlepsze? 1mm czy 2mm grubość? I gdzie takowe mogę dostać? Bo na allegro szukałem i ciężko znaleźć o takich wymiarach.