Skocz do zawartości

Procesor + płyta do 400-500zł

Recommended Posts

Witam!

Poszukuję dla kolegi procesora i płyty głównej do kwoty 400-500zł.

Obecnie znajomy posiada procesor Pentium E5300, kartę graficzną GTX560 Ti, zasiłkę Corsair VS550W.

Myślałem nad:

1) Intel Pentium G3240 + jakaś płyta,

2) Intel Core i3-2120 + płyta,

3) Intel Core i3-4130 + płyta.

4) Wymiana procesora na Q6660/Q8300

Które z tych rozwiązań będzie najkorzystniejsze?

Z góry dzięki za pomoc

Znajdziesz na pewno, bo to obecnie jedyny segment w którym AMD istnieje. Pytanie czy warto się pchać także w wymianę zasiłki :P Bo jeśli to ma być coś porównywalnego z 4130 albo 2400 tyle że od AMD to rdzeniuf potrzebujesz sporo (8).

To raczej zostanę przy i3/i5.

Tylko nie wiem, czy za 400zł brać nową i3-4130 a może używaną i5-2400 (4 rdzenie fizyczne zawsze będą  trochę wydajniejsze od 4 rdzeni logicznych).

Edytowane przez Gość

Faktycznie pewnie da radę i nawet podziała. Może źle to ująłem. Powinienem był się zapytać po co pchać się w większy pobór prądu i gorąc w kompie przy podobnej wydajności? W tej cenie można też kupić i5-760/750 z płytą, który po OC do 4,0 GHz łoi FXy w gierkach. 

Kolega jednak nie może przekroczyć 450zł, więc i5-2400 czy i3-4130 raczej odpadają.

I3-2120 będzie lepszym wyborem niż ten Pentium G3240 ?

Edytowane przez Gość

i5 750 + płyta p55, jeśli kolega ma jakieś chłodzenie lepsze od boxowego to może to ładnie podkręcić.

Bardzo dobra propozycja, nic lepszego w tym budżecie nie znajdzie, będzie duży skok wydajnościony w porównaniu z pentiumem szczególnie w grach typu gta iv, v :)

i5 2400 też jest bardzo dobrym wyborem za 400 zł, ale do tego trzeba dołożyć płytę i wychodzi poza budżet.

Pierwsze 3 propozycje możesz odrzucić.

Edytowane przez Łukasz_966

Komputer głównie służy mu do gier czy też obróbki wideo.

W takim razie odpuść sobie całkowicie pentiumy i inne dwurdzeniowce.

iCore pierwszej generacji tez sobie odpuść bo płyt jest coraz mniej i są coraz droższe (te rozsądne).

Masz teraz 3 opcje:

Nowe Athlon 860K i tania płyta

używane FX-6300 (były ostatnio dwa takie za 250pln za sztukę) i jakieś używane mobo za 180-200pln (najlepszy kompromis co chodzi o gry i obróbkę wideo)

Używane i3 + tanie mobo - Dobry do gier ale dużo słabszy w obróbce wideo

ew to http://allegro.pl/phenom-ii-x4-960t-3-4ghz-turbo-msi-770-c45-am3-i5507738403.html

Przypominam że stare i5 jest lepsze niż czterordzeniowy phenom ll przy takim samym taktowaniu :)

i5 750 + asus P7P55D-E bardzo dobry wybór, płyta na wypasie, mocna sekcja zasilania, chłodzona. Można taki zestaw spokojnie teraz kupić, dużo ludzi sprzedaje. U mnie i5 750 robi przy 1,3 v 3,6 Ghz, więcej nie osiągne bo mam za słabe chłodzenie Spartan HE923, ale jeśli ma się Fortisa czy coś lepszego to problemu z 4Ghz nie będzie.

@mbe13 płyta na której siedzi ten fx to śmiech na sali za taką kase.

i5 750 + płyta p55, jeśli kolega ma jakieś chłodzenie lepsze od boxowego to może to ładnie podkręcić.

Bardzo dobra propozycja, nic lepszego w tym budżecie nie znajdzie, będzie duży skok wydajnościony w porównaniu z pentiumem szczególnie w grach typu gta iv, v :)

i5 2400 też jest bardzo dobrym wyborem za 400 zł, ale do tego trzeba dołożyć płytę i wychodzi poza budżet.

Pierwsze 3 propozycje możesz odrzucić.

On ma chłodzenie boxowe także trzeba by było dorzucić jeszcze ze 100zł na lepsze.

Edit. Obróbką video nie zajmuje się profesjonalnie tylko tak od czasu do czasu.

Edytowane przez Gość

Za CPU + MOBO to co podałem wyżej wyjdzie koło 400 zł, 100 zł dokłada do chłodzenia + pasty w tym budżecie chyba najlepszy będzie fortis. i5 750 kupi za 150 zł, a płytę to według uznania i okazji np. msi p55 gd65 widziałem ostatnio za 200 zł, czyli spokojnie można brać.  Ramy posiada ddr3 ?

Za 150zł i5-750 raczej nie kupi, 200 zł trzeba liczyć z dostawą, ale pełno jest tanich płyt na P55 więc problemów być nie powinno. Założy BOX, zrobi na nim trochę ponad 3 GHz, poczeka za kase, kupi chłodzenie i podkręci wyżej. Moja 750 szła na 4,4 GHz a 760 na 4,5 Ghz. Wciąż osiągalne. Wówczas ma wydajność nieco wyższą od i5-2500K na 4,0 GHz a kosztuje mniej niż połowę.

Jak nie kupi, jak kupi, nawet za 140 zł : http://olx.pl/oferta/procesor-intel-i5-750-8mb-cach-4-rdzenie-4x-3-2ghz-turbo-CID99-IDaeopJ.html#cafa6337ff

3,2 Ghz poleci na standardowym napięciu, przynajmniej na moim egzemplarzu tak jest (procesor po wstępnych testach w grach i paru minutach testu prime95 stabilny) , czy więcej się da na standardowym napięciu nie sprawdzałem.

Przy jakim napięciu udało Ci się podkręcić na 4,4 Ghz ?