Skocz do zawartości

Chwilowe trzeszczenie glosnikow

Recommended Posts

Witam. Ostatnio wymieniłem części komputerowe. Wszystko było w porządku aż do pewnego momentu, kiedy jestem na pulpicie i cos robię to zaczął mi dziwnie trzeszczeć dźwięk. Nie jest to jakieś głośne strzelanie tylko takie lekkie "przytrzeszczanie" że tak się wyrażę i dzieje się to co jakiś czas (co 10 sekund, 30 sekund, różnie). Co ciekawe problem nie występuje w grach ani podczas ładowania systemu wiec Chyba problem z oprogramowaniem?

Głośniki sprawdzone bo na innym sprzęcie jest ok, płyta główna tez raczej w porządku bo na słuchawkach jest wszystko ok, tylko nie wiem dlaczego trzeszczy na głośnikach i to tylko wtedy kiedy jestem na pulpicie.   

Przebicie, łapiesz dodatkowy sygnał który jest słyszalny a dzieje się tak bo nie masz wytłumienia. Nieekranowany kabel, komputer nawet wyświetlacz na głośnikach może być przyczyną. Stawiałbym na komputer i niestety na problem związany z przechwytywaniem przez audio jest ciężej rozwiązać. Musisz sprawdzić plany zasilania w windows, pozmieniać plany zasilania w biosie i dla pewności obciążyć komputer i zdiagnozować czy pod obciążeniem buczenie narasta jeśli tak to mobo łapie dodatkowy sygnał i na to nie ma rady.

• Popieram 1

Bo tego nie słychać, wiem bo mam ten sam problem kiedy komputer jest na idle. Niestety jest to właśnie przypadłość fal, które słychać kiedy nic nie gra a kable działają jak jedna wielka antena, ale w czasie pracy są w pewnym sensie tłumione przez dźwięk. Abyś mógł usłyszeć je podczas pracy potrzebowałbyś czegoś znacznie mocniejszego np CB radio czy krótkofalówki działającej w pobliżu ale nawet to byłoby naprawdę ciche.

Edytowane przez Xeinaemm
  • Popieram 1

Włączyłem gre i wyciszyłem wszystkie dźwięki, efekty itd i nic nie bylo słychać a po wyłączeniu gry i przejściu na pulpit od razu sie zaczęło, hmm dość dziwny przypadek. .  

Zastanawiałem sie czy plyty nie wysłać na gwarancje (mimo ze nowa) no ale skoro raz działa a drugi raz nie no to sam niewiem. 

Możesz mobo wysyłać jeśli masz gwarancję tylko dokładnie opisując sytuację. Najprawdopodobniej interfejs audio ma przebicie i łapie sygnał a sam komputer nie ma uziemienia i zbiera sygnał, tutaj niestety ciężko mi znaleźć winowajce zakłóceń. Dodatkowo możesz sprawdzić procesor ustawiając go na stock i przeanalizować czy nastąpi poprawa.

Edytowane przez Xeinaemm
  • Popieram 1

Sprawdź co będzie się działo kiedy procesor nie będzie po OC jeśli on będzie winowajcą to jedynie możesz zmniejszyć problem zmieniając plany zasilania lub jak będzie Cię to denerwowało to całkowita rezygnacja z OC lub niewielka do momentu aż dźwięk nie będzie słyszalny. Tutaj wszystko rozbija się o plan energetyczny komputera oraz uziemienia bo jedno produkuje zakłócenia a drugie  odbiera je.

• Popieram 1