marry 2 Napisano 29 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2015 Witam.Wysyłam niedługo córkę na kolonie nad morze i chciałabym żeby mogła zrobić parę ładnych zdjęć na pamiąkę. Nie mam za dużo pieniędzy i chciałabym dokonać dobrego wyboru. Dokonałam wstępnego rozeznania w sklepie i miły pan sprzedawca polecił mi Panasonica SZ10. Nie znam się na tym kompletnie, chodzi o to żeby 15letnia dziewczyna miała w miarę niedrogi acz porządny aparat. Jakieś uwagi, zastrzeżenia co do tego modelu?Pozdrawiam Maria Cytuj Link to post Share on other sites
Bambo1983 95 Napisano 29 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2015 (edytowane) Zastrzeżenie tylko jedno (no może 2) z mojej strony. Matryca CCD i wyświetlacz (matryca może mieć znaczący wpływ na zdjęcia wykonane w gorszych warunkach oświetleniowych, a wyświetlacz nie tylko na ich odbiór, ale i na samo użytkowanie ). Tryb filmowania nie dla każdego jest ważny, ale skoro to 15-latka.. to może okazać się potrzebny. Panasonic TZ55 jest droższy o 100-150zł, ale jest zdecydowanie lepszy, właściwie w każdym elemencie, też ma odchylany fajny wyświetlacz, dużo lepszy tryb filmowania, lepszą matrycę i w sumie długo jeszcze wymieniać... natomiast jest to 20-25% więcej niż za SZ10. Edytowane 29 Czerwca 2015 przez Bambo1983 Cytuj Link to post Share on other sites
marry 2 Napisano 30 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2015 Hmm przyznam ucziwie że 150 zł w moim przypadku to dość sporo. Chociaż jak dla dziecka to chyba warto dołożyć. Czyli np. w gorszych warunkch czyli wieczorami? Ale bardzo jest to widoczne i problematyczne? Cytuj Link to post Share on other sites
Bambo1983 95 Napisano 30 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2015 Obawiam się, że nawet więcej niż 150zł, wczoraj jeszcze znalazłem na Ceneo ceny na tego Panasonica 650-700zł, dziś właściwie to trzeba przyjąć 750zł za jego cenę. Więc zwyczajnie zbyt drogo w stosunku do tego od czego wyszliśmy. Jak chodzi jeszcze raz o SZ10, to jego wielką zaletą jest odchylany ekran (15-latka może to bardzo cenić). Ew. jeżeli odchylany ekran nie ma aż takiego znaczenia to ew. modele: - Fuji S8600 - Sony H300 - Olympus SZ-11 Ja osobiście na pewno zwróciłbym uwagę na Olympusa SZ-11. Cytuj Link to post Share on other sites
cooger 2076 Napisano 30 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2015 Ja wiem czy to w ogóle ma sens? Jeśli dziewczyna nie ma jakiegoś zacięcia w stronę fotografii to lepiej kupić lepszego smartfona po prostu. Najważniejsze przecież żeby fotka szybko lądowała na FB czy innym Instagramie. Cytuj Link to post Share on other sites
marry 2 Napisano 1 Lipca 2015 Autor Udostępnij Napisano 1 Lipca 2015 Ma sens, a smartfon nie wchodzi w grę. Olympus też jest ciekawy ale wydaje mi się ,że ten ekran obracany ją zachwyci.A czy ten aparat m taką możliwość połączenia/wrzucenia tych zdjęć? ( matko chyba odstaje za bardzo od dzisiejszych czasów i potrzeb nastolatek...) Cytuj Link to post Share on other sites
Vieworld 2608 Napisano 1 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 1 Lipca 2015 (edytowane) to i ja dorzucę swoje 3 grosze... Panasonic TZ55 za 650zł z przesyłką - http://allegro.pl/panasonic-lumix-tz55-20x-zoom-optical-okazja-i5474055280.html jeśli jednak nie musi to być nowy aparat, bo widzę, że to ma być na wyjazd dla córki a nie na prezent, to praktycznie wszystko np. od tego użytkownika będzie lepsze niż ten SZ10 - http://allegro.pl/listing/user/listing.php?us_id=5506129 nieprzypadkowo podaję link do tego sprzedawcy bo posiada na sprzedaż:Canona SX270HS za 495zł,Panasonica TZ35 za 395zł,czy chociażby Sony WX200 za 345zł rozumiem, że wyjście poza pułap 550-600zł może być wielkim problemem dla kogoś stąd zamiast myśleć o nowy aparacie spokojnie można brać używany od tego sprzedawcy... został sprawdzony w przeszłości i mimo kurzu czy minirysek to te aparaty ma w niezłym stanie jak na zdjęciach (kupowane dla znajomych) - jak na używany pewny sprzęt ceny ma naprawdę dobre. Edytowane 1 Lipca 2015 przez Vieworld Cytuj Link to post Share on other sites
raf77 70 Napisano 2 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 2 Lipca 2015 Popieram. Kup którykolwiek używany, każdy aparat ma możliwość podłączenia do komputera i wrzucenia zdjęć gdzie tylko zapragnie. Cytuj Link to post Share on other sites
marry 2 Napisano 2 Lipca 2015 Autor Udostępnij Napisano 2 Lipca 2015 Ech wolałabym chyba żeby miała nowy..wreszcie coś nowego anie z 2 ręki. Ale dziękuję Vieworld za podpowiedź. Chyba jednak dołożę i kupię tego TZ55 skoro mówicie że jest dużo lepszy, niech ma dzieciak frajdę na wakacjach. Cytuj Link to post Share on other sites
Deathstar 265 Napisano 2 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 2 Lipca 2015 To ode mnie jeszcze propozycją jest Olympus SZ-17. 24x zoom optyczny, solidna obudowa z fajnym gripem i dobra jakość zdjęć. Poza tym bardzo dobra stabilizacja. http://www.skapiec.pl/site/cat/2/comp/10574636 Cytuj Link to post Share on other sites
cooger 2076 Napisano 3 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 3 Lipca 2015 każdy aparat ma możliwość podłączenia do komputera i wrzucenia zdjęć gdzie tylko zapragnie. Jasne. Tylko na smartfonie to jest kliknięcie, w przypadku aparatu trzeba to zgrać i uploadować, mieć dostęp do (W)LANu itd. Cytuj Link to post Share on other sites
Vieworld 2608 Napisano 3 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 3 Lipca 2015 wyjmujesz kartę pamięci z aparatu i wkładasz do komputera np. przez czynik np. http://allegro.pl/czytnik-kart-micro-sd-kingston-fcr-mlg4-usb-3-0-i5475639316.html(to mój ulubiony czytnik, można w nim trzymać drugą (zapas) kartę pamięci zamiast pudełeczka plastikowego (które może się rozpaść)). Czytnik np. ten podłączamy do portu usb i zgrywamy zdjęcia, ponadto współpracuje z nowym standardem usb 3.0 co przekłada się na transfery zgrywania 30-100MB/s w zależności od szybkości (cena) karty pamięci. Można jeszcze podłączyć aparat kablem do komputera i zgrać zdjęcia, ale komu by się chciało to robić... nie raz zapodziałem ten kabel i zainwestowałem w powyższy czytnik do którego znalazłem dodatkowe zastosowanie - czyli bezpieczne przechowywanie drugiej karty w podróży w plecaku. Cytuj Link to post Share on other sites
Bambo1983 95 Napisano 3 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 3 Lipca 2015 Jeśli wybór by padł na Panasonica TZ55, to ma on moduł WiFi, przez aplikację na telefon - Panasonic Image app (Android i iOS, nie wiem czy jest na WindowsPhone) - można zdjęcia wgrać na telefon albo od razu udostępnić na FB, Flickr etc. Cytuj Link to post Share on other sites
Vieworld 2608 Napisano 3 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 3 Lipca 2015 (edytowane) Idąc tym tropem na większośći telewizorów z ostatnich lat można bez użycia kabla przesłać zdjęcia przez wi-fi do telewizora... o technologiach możnaby rozmawiać setki godzin, od tego będzie instrukcja (lecz pewnie z 80% funkcji aparatu i tak nie będzie korzystać córka) a aparat jakiś trzeba wybrać, ja bym stawiał na używane.. nie ma praktycznie żadnej różnicy, no może te bardzo mocno przecenione są zbyt porysowane, ale... 2-3 wyjazdy i tak samo będzie wyglądał każdy mały aparat chyba, że zakupimy jakiś sztywny pokrowiec skórkowy zapinany (koszt 100-150zł) lub wypełniony pianką na suwak (koszt 40-100zł, np. Lowepro Dashpoint 20, Lowepro Santiago 30, National Geographic NG 1146, Vanguard Pampas II 6, Case Logic EMCC101) Ech wolałabym chyba żeby miała nowy..wreszcie coś nowego anie z 2 ręki. Ale dziękuję Vieworld za podpowiedź. Chyba jednak dołożę i kupię tego TZ55 skoro mówicie że jest dużo lepszy, niech ma dzieciak frajdę na wakacjach. Teraz dopiero zobaczyłem odpowiedź. Model TZ55 będzie dobrym wyborem, dla osób które chcą tylko uwiecznić wakacje na zdjęciach i czasem wydrukować coś bez potrzeby obróbki zdjęć to ten aparat w 'auto' całkiem dobrze sobie radzi i podziała kilka ładnych lat. A ten tutaj za 650zł z przesyłką to bardzo dobra oferta tym bardziej, że jest to nowy z 24mies gwarancją Edytowane 3 Lipca 2015 przez Vieworld Cytuj Link to post Share on other sites
marry 2 Napisano 3 Lipca 2015 Autor Udostępnij Napisano 3 Lipca 2015 Powiem ucziwie, że dla mnie przesyłanie przez aplikację to czarna magia. Ale córka całkiem dobrze radzi sobie z tymi rzeczami więc myślę, że na pewno będzie zadowolona.. no i jak się da ominąc kable to już w ogóle rewelacja. Małyy bałaganiarz wszystko posieje. Wiecie może jeszcze czy ta obudowa jest w miare solidna? Cytuj Link to post Share on other sites
Vieworld 2608 Napisano 3 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 3 Lipca 2015 (edytowane) Akurat obudowa tutaj wygląda bardzo źle, jednak czego oczekiwać od aparatu za 600-800zł... nie jest to przecież np. Fujifilm X100 czy chociażby Ricoh GR... w tym przedziale cenowym co by nie kupił to ciężko, z 'tanich' mocnych korpusów to chyba zaczynają się dopiero coś od Fujifilm X20 ale to już ceny >1500zł Edytowane 3 Lipca 2015 przez Vieworld Cytuj Link to post Share on other sites
cooger 2076 Napisano 4 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 4 Lipca 2015 Jeśli wybór by padł na Panasonica TZ55, to ma on moduł WiFi, przez aplikację na telefon - Panasonic Image app (Android i iOS, nie wiem czy jest na WindowsPhone) - można zdjęcia wgrać na telefon albo od razu udostępnić na FB, Flickr etc. To już daje możliwość działania w terenie. Nie jest to cykniecie i do neta... ale jednak da radę konkurować z koleżankami z lepszymi smartfonami. A co do solidności to aparat nie służy do rzucania nim - nawet jeśli obudowa wytrzyma to w obiektywie mogą się po przestawiać soczewki. Cytuj Link to post Share on other sites
marry 2 Napisano 15 Lipca 2015 Autor Udostępnij Napisano 15 Lipca 2015 Witam ponownie wszystkich. Córka pojechała na wakacje z panasonicem TZ 55 i jak na razie jest bardzo zadowolona. Przesłała parę zdjęć i naprawdę robią wrażenie także uważam, że zrobiłam naprawdę dobry zakup, faktycznie warto było dołożyć. Dziękuję wszystkim za pomoc Cytuj Link to post Share on other sites
Vieworld 2608 Napisano 15 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 15 Lipca 2015 czasem warto trochę dołożyć bo obecnie świat elektroniki jest tak obszerny, że różnica 50-100zł może robić duży przeskok jakości Cytuj Link to post Share on other sites
mistrz 336 Napisano 15 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 15 Lipca 2015 przez czynik np. http://allegro.pl/cz...5475639316.html(tomój ulubiony czytnik, można w nim trzymać drugą (zapas) kartę pamięci zamiast pudełeczka plastikowego (które może się rozpaść)). Hejka. Jak długo posiadasz ten czytnik ? bo mój padł a potrzebuję coś dobrego,szkoda że nie ma mini usb pod tablet. Cytuj Link to post Share on other sites
Vieworld 2608 Napisano 15 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 15 Lipca 2015 nie pamietam ile go mam, ale jest katowany ostatnio (pare tygodni) kilkanascie razy dziennie i nic sie nie rozłazi.. Cytuj Link to post Share on other sites
mistrz 336 Napisano 15 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 15 Lipca 2015 (edytowane) Mój roku nie wytrzymał od Hama. no nic poszukam coś. Edytowane 15 Lipca 2015 przez mistrz Cytuj Link to post Share on other sites
Vieworld 2608 Napisano 15 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 15 Lipca 2015 15 lat temu Hama to bylo cos... teraz jakosc juz nie ta sama, polecam Kingstona (mam jeszcze http://allegro.pl/hit-profsjonalny-czytnik-usb-3-0-i-2-0-kingston-i4874111069.htmli nie mialem problemu z nim ani razu... a przezyl ze mna wiele, kilka razy upadl i nic...) Cytuj Link to post Share on other sites
raf77 70 Napisano 16 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 16 Lipca 2015 Do tabletu wystarczy kabelek odpowiedni i można kartę odczytać. Ja nawet do telefonu podłączam czasem. Cytuj Link to post Share on other sites
Bambo1983 95 Napisano 17 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 17 Lipca 2015 @@raf77, nie no jasne, to wszystko ma sens gdy masz w tablecie/telefonie min 64GB pamięci i uciągnie Ci >60MBps. Przyjmijmy tylko 200 fotek i już nie kombinujmy, że robię w RAW+JPEG[Fine], bo na cholerę mi w tablecie/telefonie RAW ? Jeżeli jakimś cudem to połączenie wyciągnie mi 5MBps to będzie to zaledwie 10 minut ? To dość dużo czasu.. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts