Skocz do zawartości

Tablet do 1500zł. Internet, pliki pdf, filmy.

Recommended Posts

Witam.

Planuję zakup tabletu. Chciałbym, aby ekran był o wielkości minimum 8 cali - im więcej, tym lepiej :) Tabletu będę wymagał głównie do pracy - na studia. Przeglądanie pdfów, zrobienie jakichś notatek szybkich, korzystanie z internetu. Grać raczej będę rzadko, ale dobrze jakby jakieś fajne tytuły poszły. Czasami również pooglądam filmy. Ważne, aby tablet miał wifi, gps i najlepiej LTE, bo będę też czasami korzystał z aero. Karta microSD też mile widziana.

Przeglądając oferty natknąłem się na Samsung Galaxy Tab S 8.4 LTE. Tablet odpowiada mi cenowo i wielkościowo. Również z tego co czytałem to sprzętowo jest dobry. Kolejny to Lenovo Yoga Tablet 2 - czy tablety 8 i 10 calowe czymś się mocno różnią? One posiadają Windowsa i sam nie wiem czy to dobre rozwiązanie do tabletów? Ostatnim typem jest Apple iPad Mini / Air - tylko które tu dorwę w mojej granicy cenowej. I czy w ogóle będzie to dobre rozwiązanie czy sobie głowy tym nie zaprzątać?

Yoga ma wytrzymałą baterię i fajny podnóżek.

Galaxy Tab ma lepsze bebechy i ekran.

Ja bym brał Lenovo bo wolę mieć ten komfort, że przez cały dzień na uczelni nie będę musiał szukać gniazdka żeby podładować sprzęt. No i wygoda trzymania Yogi jest dużo większa dzięki grubszej krawędzi. Dobrze się na mi czyta książki mimo, że to tablet.

Główny plus to wielozadaniowość. Gdybym potrzebował tablet do pracy to brałbym z Windowsem bo wszystko jest pod ręką. Uruchomisz kilka programów na raz i łatwiej dużo rzeczy zrobić. Pakiety biurowe też są bardziej rozbudowane.

Jeśli jednak chciałbym tablet do rozrywki to tylko Android. Dużo programów w sklepie, dłuższy czas na baterii, mniejsze obciążenie sprzętu itd.

Typowo do pracy nie potrzebuję. Wiadomo - na studiach po to, żeby zrobić notatki, jakiegoś pdfa przejrzeć, coś zapisać, no ale w domu czasami też napewno w coś pogram + filmy. Jakieś inne propozycje, w tej cenie? Coś może znacznie lepszego?

Tak jak to często piszę, najlepszy tablet na rynku to na pewno iPad Air 2. Świetny ekran, bateria dobra, wykonanie doskonałe, system bardzo dobry, rynek aplikacji znacznie większy niż na Androidzie, procesor bardzo mocny. Na ten moment sytuacja wśród tabletów jest taka, że jest tak naprawdę iPad Air i długo nic, a 2 jest jeszcze sporo lepsza. Uważam, że jest w pełni wart swojej ceny, nawet biorąc pod uwagę kupienie wersji z odpowiednią ilością GB pamięci (16 GB szybko się kończy).

Za 1500 można mieć Mini 2 albo Air 1. Aczkolwiek do najnowszych wersji (mini 3, Air 2) iSpot daje teraz sporą obniżkę na słuchawki Beats w pakiecie, co może być osłodą (ogólnie iSpot to spoko sklep z wysokim standardem serwisu itp., więc warto). Mini jest mniejszy i w sumie też jest wśród najlepszych tabletów, aczkolwiek konsensus jest taki, że jeśli rozmiar nie ma takiego znaczenia, to Air jest najbardziej wart zakupu. Jeden z bardziej udanych sprzętów Apple.

Samsung Tab jest ok, choć ja osobiście nie mogę się przekonać do designu Samsungów. Ale wśród tabletów to lider, obok Sony Z. Yogę można rozważyć, jeśli waga i kształt tego czegoś ci nie przeszkadza. Dla mnie osobiście ta wielofunkcyjność ich sprzętów jest dziwna czasem, wolałbym, żeby tablet był płaskim ekranem, i żeby skupili się na normalnych laptopach które wychodziły im doskonale. Ale to kwestia gustu. Sprzęt jest dobry, ładny ekran, bateria podobno trzyma długo. Tyle że Air lepszy.

Edytowane przez bartoszek89
  • Popieram 1

iPada chętnie bym wziął, ale cena jednak zbyt duża. 1500zł to taka max górna granica wolałbym mniej. Wybór raczej padnie na Samsunga Galaxy S Tab 8.4. Teraz tylko pytanie czy może coś nowszego/większego znajdę o podobnej specyfikacji?