Skocz do zawartości

Wymiana: Logitech G9 na Saitek Cyborg R.A.T. 7 - warto?

Recommended Posts

Ja będę miał we wtorek/środę 5, wiec jeśli będziesz chciał to podzielę się wrażeniami z oględzin i testowania podobnego modelu :sciana:

EDIT:@ Lightning Jak znalazłeś stronę gdzie są wszyscy internauci :) ?!

A różnie, ostatnio A4-TECH XL-750 (ale bywały lepsze :oops: ) Może zdecyduje się właśnie przez to na mini-recke, bo wiele osób pyta, a odpowiedzi jak na lekarstwo :sciana:

EDIT: Przypomnij mi na PW, w środę :)

raty mają beznadziejny sensor Phillips Twin Eye, który ma problemy z trackingiem (zapomniałem polskiego słowa >.<). Zdecydowanie nie warto kupować tych myszy. I jeszcze przyjemność z czyszczenia....

Lepiej kup g9x (avago adns 9500 - najlepszy laser na rynku), albo coś innego z tym laserem: gigabyte m8000x, steelseries xai, roccat kone plus i jeszcze trochę więcej innych.

nie chodziłby dobrze. będą odczuwalne skoki kursora, uciekanie itp. tym bardziej na podkładce qck, która jest szmacianką. Seria R.A.T. jest po prostu takim bajerkiem, który na dodatek będzie bardzo trudno się czyściło (naskórek, kurz itd.). Zdecydowanie nieopłacalny zakup.

Najlepiej wybrać, którąś z tych (avago adns 9500 zapewni największą precyzję + do tego twarda/hybrydowa podkładka):

Ozone Smog / Cyber Snipa Silencer / Prestigio PMSG1, Ace Edge 3200, Naos 5000, QPad 5K, SS Xai, SpeedLink Kudos 5000, Gigabyte M8000X, minox 5000, Logitech G9x, Logitech G500, Logitech g700... o czymś zapomniałem?

Hotig - skoro tak piszesz to raczej odpuszczę sobie R.A.T.'a, a z myszy które podałeś nie wybiorę żadnej, bo obecnie mam Logitecha G9, jak już wcześniej pisałem w Saiteku zainteresowała mnie budowa, tak więc raczej mojego Logitecha nie będę zmieniał na inną mysz z budową "stałą".

Tak więc może zamiast myszki poszukam jakiejś podkładki, bo mój QCK powili się kończy (czegoś z dobrym ślizgiem - np. przez przypadek wczoraj w Empiku oglądałem Razera Vespulę i mnie nie zachwycił).

Razer Vespula szybko się ściera. Określ jaki masz budżet na podkładkę. Bardzo dobrym rozwiązaniem byłaby podkładka roccat sota - hybryda. Ma granulowaną powierzchnię (sprzyja działaniu laserów) i specjalną warstwę folii w środku, która wspiera działanie laserów. DO tego jest elastyczna, spód antypoślizgowy i nie zjada ślizgaczy.

Budżet w okolicach 100 zł (ale coś droższego też mogę rozpatrzyć), zjadanie ślizgaczy raczej nie robi mi problemu, kupić kilka zestawów to żaden problem. Co do materiału też dowolność. Zasadniczo mam tylko dwa kryteria - dobry ślizg i rozmiar (nie powinna być większa od SteelSeries QcK).

Roccat Sota ;) Materiał jest ważny. Masz laserówkę to koniecznie musi być to podkładka hybrydowa/twarda. Z QcK może współpracować, ale w testach syntetycznych widać różnicę. Uważam, że sota jest najlepszym wyborem. Vespula sama się ściera. Problemy zaczęły u niektórych pojawiać się po paru dniach - koleiny fail razera.

nie mialem lepszej szmacianki od Goliathusa w wersji speed, a kilka miałem (w tym fatalną, cienką i zwiającą się qck mini). Mam 3 sztuki w wersji standard zabunkrowane w szafie, kupione w dobrej cenie, na wypadek wojny, zaprzestania produkcji i tym podobnych zdarzeń. Polecam.

Z myszek to bym brał StellSeries XAI, piekny, elegancki wygląd no i świetne opinie. Choć mogłaby być ciut większa bo mam koszykarskie dłonie (i puki co jadę na mx518 batman edition, co za komfort!)